Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončić s (petim) trojnim dvojčkom, Dragić z dvojnim (VIDEO)

Košarkarji Miamija po zmagi nad Oklahomo ostajajo v igri za končnico, Dallas po podaljšku pokleknil pred Pelikani.
Luka Dončić je vknjižil peti trojni dvojček v sezoni, Dirk Nowitzki pa pisal zgodovino. FOTO: Tom Pennington/AFP
Luka Dončić je vknjižil peti trojni dvojček v sezoni, Dirk Nowitzki pa pisal zgodovino. FOTO: Tom Pennington/AFP
19. 3. 2019 | 06:46
19. 3. 2019 | 07:06
7:03
Ljubljana – Košarkarji Dallasa v ligi NBA nizajo poraze, slovenski čudežni deček Luka Dončić pa magične predstave. Tako so morali Ljubljančan in njegovi soigralci sinoči pred kar 20.276 gledalci v domači dvorani American Airlines Center premoč priznati Pelikanom iz New Orleansa, ki do bili po podaljšku boljši s 129:125, s čimer so prekinili niz šestih zaporednih neuspehov. Dallas je, po drugi strani, sklonil glave trinajstič v zadnjih 15 dvobojih in potrebuje le še dva poraza (v preostalih dvanajstih obračunih), da tudi formalno ostane brez možnosti za izločilne boje.


Peti trojni dvojček


Toda če že moštvu ne gre, pa Dončić še naprej opozarja nase in plemeniti svojo odlično statistiko v krstni sezoni onstran »luže«. Tako se je sinoči po novi mojstrski predstavi – kljub slabšemu metu z razdalje – dokopal do petega trojnega dvojčka v sezoni za 29 točk (prosti meti 8:11, za dve 9:19, trojke 1:7), 13 skokov in 10 asistenc, v kar 39 minutah na parketu pa dodal še dve pridobljeni žogi in si privoščil pet napak. Seveda je bil ponovno z naskokom prvi strelec svojega moštva, dosegel pa tudi zadnje tri Dallasove točke v rednem delu in s prostimi meti izsilil podaljšek.


Zgrešil prosti met za zmago


Gostitelji so vodili večji del dvoboja, le ob prehodu iz tretje v četrto četrtino so se razigrali Pelikani in si zagotovili devet točk naskoka, a ga niso zadržali do konca. Po dveh zadetih prostih metih Dončića je Dallas 19 sekund pred koncem rednega dela vodil s 109:105 in imel zmago na dlani, a je zaostanek najprej s trojko ublažil Elfrid Payton, nato pa je zadel še Julius Randle in tik pred koncem goste popeljal v rahlo vodstvo. Dve sekundi pred zadnjim piskom sirene je imel Dončić na voljo dva prosta meta za zmago, a je zadel zgolj drugega, s čimer pa je vendarle izvlekel podaljšek.


Podaljšek po taktih gostov


V njem pa so takoj zagospodarili gostje, ki jih je Darius Miller s trojko popeljal v vodstvo, ki ga nato do konca niso več izpustili iz rok. Tudi zmagovalna vrsta je imela moža, ki se je razveselil trojnega dvojčka – Payton se je ustavil pri 19 točkah, 11 podajah in 10 skokih, še dosti učinkovitejši od njega je bil Randle s 30 točkami. Pri poražencih je ob slovenskem mladeniču izstopal še Tim Hardaway Jr. z 21 točkami, od tega tremi trojkami. Dončić se je najbolj izkazal v četrti četrtini, ko je prispeval devet točk, v podaljšku je dodal še štiri.


Nowitzki pred Wiltom


Vendar pa so se gledalci še bolj kot Luki priklonili neumornemu nemškemu veteranu Dirku Nowitzkemu, ki je z osmimi doseženimi točkami na šestem mestu večne lestvice najboljših strelcev prehitel velikana Wilta Chamberlaina. Potreboval je le štiri, da se je prebil mimo člana Dvorane slavnih, ki je svojo kariero končal z 31.419 doseženemi točkami. Pred 40-letnim in 213 centimetrov visoki Nemcem je zdaj na lestvici le še en košarkar, višji od njega, vodilni Kareem Abdul-Jabbar (218 centimetrov). Dallas v noči na četrtek čaka gostovanje v Portlandu.


Miami ostaja osmi


Uspešnejši pa je bil sinoči Miami, ki je bil na gostovanju pred 18.203 gledalci v dvorani Chesapeake Energy Arena s 116:107 boljši od Oklahome in se tako obdržal na osmem mestu razpredelnice vzhodne konference, ki kot zadnje še vodi v končnico. Vročica, ki je bila uspešna tretjič v zadnjih štirih obračunih, ima še vedno zmago prednosti pred prvim zasledovalcem Orlandom, ki pa je odigral že tekmo več, zdaj jo v noči na četrtek čaka gostovanje pri San Antoniu, ki je v odličnem rezultatskem naletu, saj je nepremagan že devet zaporednih dvobojev.


Slab začetek, dober konec


Sprva ni dišalo po porazu Oklahome, ki je začela navdahnjeno in hitro vodila s 15:2, a so se gostje takoj pobrali in že na prvi odmor odšli z malenkostno prednostjo, ki so jo nato zadržali do konca. Z delnim izidom 17:5 so se v tretji četrtini odlepili že na +15, v zadnjem delu pa le še čuvali razliko, ki pod šest točk ni več shlapela. Pri tem so si privoščili izjemno malo napak v igri, zgolj osem (tekmec pa 19), in tako Oklahomo prisilili, da je morala že tretjič zapored na kolena, vendar pa se ji za napredovanje v izločilne boje ni bati, saj zaseda varno peto mesto zahoda.


Dragić prvi junak zmage


Prvi junak Miamijeve zmage je bil Ljubljančan Goran Dragić, ki po vrnitvi po poškodbah igra kot prerojen, sinoči je bil vodilni strelec moštva s 26 točkami ob kar šestih zadetih trojkah (prosti meti 2:2, za dve 3:8, trojke 6:9), za dvojni dvojček pa je dodal še enajst asistenc in obenem v 29 minutah na parketu zbral še pet skokov in dve ukradeni žogi, storil pa ni niti ene napake. S 25 točkami mu je odlično sledil še drugi izkušeni rezervist Dwyane Wade, medtem ko sta v domači vrsti izstopala Paul George z 31 točkami, od tega štirimi trojkami, in Jerami Grant s 27 točkami in 10 skoki.

Goran Dragić je bil prvi junak Miamijeve zmage. FOTO: Alonzo Adams/Reuters
Goran Dragić je bil prvi junak Miamijeve zmage. FOTO: Alonzo Adams/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine