Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Cedevita Olimpija lovi vodilno četverico, Jaka Blažič išče pravo formo

V 22. kolu lige ABA košarkarjem Krke dve točki brez boja, njihov tekmec za obstanek Zadar pa bo drevi gostoval v Stožicah.
Od Jake Blažiča je letos veliko odvisno pri Cedeviti Olimpiji. FOTO: ABA
Od Jake Blažiča je letos veliko odvisno pri Cedeviti Olimpiji. FOTO: ABA
20. 3. 2021 | 09:00
3:27
Po zamenjavi trenerja so košarkarji Krke nemudoma dočakali zmago v ligi ABA, resda z 20:0 brez boja proti bankrotiranemu Kopru Primorski. Svoj izkupiček bi morala nujno oplemenititi tudi Cedevita Olimpija, saj po porazu z Igokeo ni več med štirimi najuspešnejšimi moštvi. V 22. kolu bo danes ob 21. uri gostila Zadar, ki ga je ugnala že januarja v Dalmaciji. Resda z domala minimalno prednostjo 80:78.

Pred dvema mesecema je odločilne točke v dvorani legendarnega Krešimirja Ćosića, ki je sredi 70. let prejšnjega stoletja pustil globoko sled tudi v Ljubljani kot igralec in trener Bresta Olimpije, dosegel Kendrick Perry. S tremi natančnimi prostimi meti je zagotovil svoji zasedbi najtesnejšo zmago v celotni sezoni, tako na evropski kot na regionalni sceni. Drevi se bo s soigralci poskušal ogniti dramatičnemu zapletu, saj jih je bilo v minulih tednih dovolj, nekaj pa jih obeta tudi finiš lige ABA, v katerem se bo Cedevita Olimpija dvakrat pomerila z vodilno Crveno zvezdo ter gostovala pri drugem in tretjem na lestvici, Budućnosti in Mornarju.

Lestvica lige ABA 2020/21. FOTO: SofaScore
Lestvica lige ABA 2020/21. FOTO: SofaScore


Zadar je doslej zbral le šest zmag v 19 nastopih, toda njegov trend ne dopušča podcenjevanja. V zadnjih petih nastopih je bil namreč trikrat uspešen, v gosteh je prepričljivo prekosil Krko (z 81:73) in Split (89:76), doma pa tesno Partizan s 96:94. Niz je prekinil s porazoma proti Budućnosti in FMP, drži pa kot pribito, da je izjemno odvisen od dnevnega strelskega navdiha. V povprečju dosega le 74,3 točke na tekmo in je predzadnji na razpredelnici najboljših napadalnih moštev v ligi ABA. Na njej vodi Cedevita Olimpija (89,5), zadnja pa je Krka (71,2).
 

Nevarna Onuaku in Mavra


Najučinkovitejša Zadrčana sta sicer center Chinanu Onuaku (povp. 14,2 točke in 7,4 skoka, ki med dvoboji zabava gledalce (za zdaj le televizijske) z izvajanjem prostih metov izpod pasu, in organizator Dominik Mavra (12,4 točke in 4,9 asistence), v sezoni 2018/19 član novomeškega moštva. Cedevita Olimpija se bo morala izkazati predvsem pri obrambnih nalogah, dokler ne bo docela prebrodila padca forme Jake Blažiča, ki je na zadnjih tekmah z Borcem in Igokeo skupno metal iz igre le 4:21, težave pa je imel tudi v edinem dosedanjem nastopu v slovenski ligi proti Termam Olimia (4:15).



Trener Ljubljančanov Jurica Golemac zato opozarja: »Zadar ima odlično moštveno fizionomijo, njegovi košarkarji so izjemno individualno nadarjeni. Igrati bomo morali kot ekipa in z veliko energije, naredili bomo vse, da bi zmaga ostala doma.«

Pari 22. kola lige ABA, sobota: Partizan – Mornar (17), Borac – Igokea (19), Cedevita Olimpija – Zadar (21); nedelja: Budućnost – Crvena zvezda (20); neodigrano – Koper Primorska : Krka 0:20 b. b.; odigrano včeraj – Split : Mega 74:65, FMP : Cibona 90:86.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine