Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Evenepoel je ugnal vse in se nesrečno zaletel v novinarko

Novi mož v rdeči majici je belgijski prvak Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel je bil neulovljiv, zmagal je na 3. etapi in prevzel vodstvo na Vuelti. FOTO: Pau Barrena Afp
Remco Evenepoel je bil neulovljiv, zmagal je na 3. etapi in prevzel vodstvo na Vuelti. FOTO: Pau Barrena Afp
28. 8. 2023 | 09:00
28. 8. 2023 | 18:53
14:19

Na Vuelti že tretji dan prava srhljivka. Celo tretjo etapo smo gledali kot dirko na dirki. Pred glavnino je bežalo 11 kolesarjev, med katerimi sta bila tudi izredna Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Damiano Caruso (Bahrain Victorious), zato smo sklepali, da bomo gledali dvoboj na čelu dirke in obračun med favoriti za skupni seštevek na predzadnjem in zadnjem klancu na današnji etapi.

Zmotili smo se, glavnina, oziroma kar je na zadnjem klancu še ostalo od nje, je ujela vse ubežnike in sledil je eksplozivni zadnji kilometer tretje etape, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Povsod je »mrgolelo čebel« iz Rogličeve Jumbo Visme. Celo Sepp Kuss je poskusil s samostojno akcijo. Za trenutek smo pomislili, da je Kuss tretji kapetan med jumbovci. Jonas Vingegaard je bil videti kot Rogličev telesni stražar, vse napade v zaključku je pokrival, krpal luknje, ki so nastajale za napadalci, Roglič pa je z razdalje samo vse skupaj opazoval. 

Zato je bilo videti, da bo Roglič čakal zaključek in se v svojem slogu poslovil od vseh preživelih na zadnjem klancu. Remco Evenepoel je bil ves zadnji klanec videti, kot da danes ni njegov dan. Vseskozi je bil na elastiki in kazalo je že, da ga bo odpihnilo iz skupinice favoritov, iz katere je odpadel tudi Geraint Thomas

Na samem zaključku so bili kar štirje jumbovci v igri za etapno zmago, potem pa se je vidno razjezil Remco in 175 metrov pred ciljem začel z dolgim sprintom v cilj. Nihče mu ni mogel slediti, sam je prišel čez ciljno črto, potem pa se nesrečno zaletel v novinarko. Oba sta padla po tleh, Remco si je poškodoval čelo, upamo, da jo je novinarka odnesla brez poškodb.

Novi vodeči v skupnem seštevku je Remco Evenepoel, Roglič je 10., zaostaja za 37 sekund.

Remco Evenepoel je danes spet pokazal, kdo je. FOTO:  Pau Barrena Afp
Remco Evenepoel je danes spet pokazal, kdo je. FOTO:  Pau Barrena Afp

Jutri je na vrsti četrta etapa, ki je na papirju označena kot ravninska, čeprav sta na njej dva kategorizirana klanca, in to v zaključnem delu. Etapa od Andore do Tarragone je dolga 185 kilometrov.

4. etapa na letošnji Vuelti naj bi potekala spet v poletni vročini. FOTO: Infografika Delo
4. etapa na letošnji Vuelti naj bi potekala spet v poletni vročini. FOTO: Infografika Delo

***

Spremljali smo v živo

17:49
Remco je novi nosilec rdeče majice.
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
2. Enric Mas (Movistar), +5 sekund
3. Lenny Martinez (Groupama-FDJ), +11

17:48
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), +1 sekunda
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates)
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
5. Marc Soler (UAE Team Emirates)

17:46
Evenepoel
se je razjezil, polovil vse pred sabo in zmagal nekaj metrov pred Vingegaardom. In se zaletel v novinarko, ki je stala tik za ciljno črto. Remco je krvav, kot kaže, si je razbil arkado.

17:45
Kämno so ujeli, Soler napada, Kuss je popustil, Evenepoel je odpadel, Thomas tudi, Roglič je zraven, Vingegaard prav tako ... Kaže na še eno Rogličevo zmago!

17:43
Sepp Kuss
(Jumbo Visma) gre sam, kaže, da je tudi on kapetan pri jumbovcih. Nismo še videli, da bi pomagač v takem položaju napadel in soliral proti etapni zmagi.

17:40
Ayuso
je napadel! Vingegaard ga je pokril, Roglič tudi, Kuss prav tako ... Kuss napada!

17:38
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je spet napadel, Caruso ga ne lovi, trpi, zaostaja ... Kaže, da bo Kämna novi mož v rdečem danes. V skupnem seštevku za rdečo majico zaostaja 41 sekund.

17:35
Vse kaže, da bomo gledali dvoboj spredaj in »mnogoboj« zadaj v glavnini. Ayuso je videti nestrpen na čelu glavnine, Vingegaard je tik za njim, tudi Roglič je blizu, Thomas prav tako ...

17:30
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Damiano Caruso (Bahrain Victorious) sta spet skupaj. V glavnini se spogledujejo, nihče več ne napada, rdeča majica je dve minuti za njimi. Še 5 km do cilja.

17:28
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) se je odločil za soliranje do cilja. Caruso je nekaj sekund za njim, peloton zaostaja 1:38. Še 6 km do vrha, do cilja.

17:25
Kolesarji so že na zadnjem klancu. Vzpon na Arinsal je dolg 8,3 km, s povprečnim 7,7-odstotnim naklonom. Glavnina za Carusom in Kamno zaostaja 1:11.

17:20
Rdeča majica zaostaja že 3 minute! Še 12 km do cilja na Arinsalu.

17:15
Upajmo, da se je veter na Arinsalu polegel ...

{/twitter}

17:10
Damiano Caruso (Bahrain Victorious) je napadel tik pred gorskim ciljem. Samo Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) mu sledi. Glavnina gre na vso moč, rdeča majica je že odpadla, kolesarji moštva UAE so najbolj napadalni. Sledi kratek spust, potem pa že zaključni vzpon do smučarskega središča Arinsal.

Zadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es
Zadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es

17:04
Jay Vine
(UAE) je skočil iz glavnine! Jumbovci ga lovijo. Še 2 km do vrha predzadnjega klanca, trije ubežniki imajo še 1:43 prednosti. Premalo za zadnji klanec. Bardet je napadel!

17:00
Samo še trije kolesarji so na begu, Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny). Glavnina je raztegnjena, še 5 km do vrha predzadnjega klanca na današnji tretji etapi.

16:55
Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny) in Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA) so ostali v ospredju dirke. Še 7 km klanca na Coll d’Ordino je pred dirkači. Tudi glavnina razpada ...

16:50
Od enajstih je spredaj ostalo še pet ubežnikov, ki imajo 2:20 prednosti pred glavnino, 30 km pred ciljem.

16:45
Ubežniki so začeli medsebojni obračun. Jose Manuel Diaz (Burgos-BH) je prvi napadel ...

16:40

16:35
Remco
je že nekajkrat ponovil, da je vesel, da sta na dirki tudi Roglič in Vingegaard. Zelo si želi, da bi se prihodnje leto pomerili tudi na Touru. 

16:30
Ubežniška skupina enajstih kolesarjev je še vedno skupaj. Glavnina jih počasi, a zanesljivo dohiteva. Še 35 km do cilja.

16:25

16:20
Prvič je prednost ubežnikov padla pod 3 minute. Še 38 km do cilja. Kolesarji so že na klancu Coll d’Ordino, vzpon je dolg 8,9 kilometra s povprečnim naklonom 5,1 odstotka. 

16:15
Prireditelji 78. Vuelte so bili pred startom v Barceloni najbolj zaskrbljeni zaradi visokih temperatur, te so se gibale okoli 40 stopinj Celzija, in napovedanih protestov zagovornikov katalonske odcepitve, a je največja preglavica padla z neba. Uvodni etapi sta se v močnih nalivih sprevrgli v popoln kaos, v katerem je na srečo ne prevelik davek plačal tudi prvi slovenski adut Primož Roglič.

V ugodnih vremenskih razmerah bi Roglič morda že po uvodnih etapah nosil rdečo majico vodilnega, kot mu je to uspelo  leta 2020 v Baskiji in leto kasneje v Burgosu. Teren mu je bil pisan na kožo, Vuelta se je začela z ekipno vožnjo na čas, v kateri je njegova Jumbo Visma praviloma najmočnejša, druga etapa je v zaključku prinašala vzpon na Montjuic, na katerem je letos že blestel na poti do zmage na dirki po Kataloniji.

image_alt
V katalonskem kaosu prvi preplah za Primoža Rogliča

16:10
Prednost ubežnikov kopni, še 3:20 so pred glavnino. Do cilja je še 47 km, prezgodaj za obračun med ubežniki.

16:05
Na begu je 11 kolesarjev: Damiano Caruso, Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Pierre Latour (TotalEnergies), Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA), Mathis Le Berre (Arkea-Samsic) in Jose Manuel Diaz (Burgos-BH). 

Glavnina za njimi zaostaja 3:38, 50 km pred ciljem. Sledita dva klanca prve kategorije ...

16:00

15:55
Še vedno so v glavnini najbolj delavni kolesarji Ineosa in Soudala Quick Stepa. Je Gerraint Thomas danes Ineosov adut za napad? Glede na njegovo formo v letošnji sezoni to ne bi bilo presenetljivo.

15:50
Med ubežniki je tudi 29-letni Eritrejec Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), klančar, ki ima štiri zmage v žepu. Lahko da je danes njegov dan. Klanca prve kategorije še sledita.

15:45
Še 60 km do cilja, glavnina za 11 ubežniki zaostaja 3:55.

15:40

Zadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es
Zadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es

Predzadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es
Predzadnji klanec na današnji etapi. FOTO: Lavuelta.es

15:35

15:32
Na stavnicah spet Roglič prvi kandidat za današnjo etapno zmago.

15:26
Enajst ubežnikov, Damiano Caruso, Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Pierre Latour (TotalEnergies), Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA), Mathis Le Berre (Arkea-Samsic) in Jose Manuel Diaz (Burgos-BH), ima 4:20 prednosti 75 km pred ciljem.

 

15:22

15:20
Še vedno kolesarji uživajo v lepem sončnem vremenu, 80 km imajo še do cilja, peloton za 11 ubežniki zaostaja 4:38.

15:15
Peloton se je zdramil, lov na ubežnike se je začel, kolesarji Jumbo Visme in Soudala Quick Stepa so najbolj delavni na čelu. Moštva odkrivajo karte ...

15:11
Pogled na profil današnje etape pove, da sta Roglič in Vingegaard prva favorita za etapno zmago. Ali se bosta izpostavila že danes, pa je drugo vprašanje. Ubežniki imajo 5 minut prednosti, v tej skupini je nekaj odličnih kolesarjev, ki bodo mogoče kmalu dobili apetit po etapni zmagi. 

15:07
Med ubežniki je najvišje uvrščen Caruso, za rdečo majico zaostaja le 23 sekund, zato je že nekaj časa v virtualnem vodstvu na dirki v skupnem seštevku.

15:05
Vendar slike s cilja kažejo ... sneg! Španija je bila pred tremi dnevi v primežu vročinskega vala, zdaj imajo sneg.

15:00
Tretja etapa že poteka. Izredno hitra etapa v idealnem vremenu za dirkanje, trenutna povprečna hitrost je 40 km/h, 23 stopinj Celzija je trenutno, veter piha 18 km/h z desne strani pelotona. Izoblikovala se je ubežniška skupina devetih kolesarjev: Damiano Caruso, Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Pierre Latour (TotalEnergies) in Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA). Tudi Mathis Le Berre (Arkea-Samsic) in Jose Manuel Diaz (Burgos-BH) sta se pridružila ubežnikom, peloton zaostaja 5 minut! Do cilja je 93 km.

Tretja etapa na Vuelti je že prava gorska. FOTO: Infografika Delo
Tretja etapa na Vuelti je že prava gorska. FOTO: Infografika Delo

***

Pogled na traso tretje etape dirke po Španiji pove veliko; favoriti za skupno zmago bodo imeli zelo delaven dan. Če so se včeraj celotno etapo skrivali v trebuhu pelotona, bodo danes na visokih obratih, če bodo hoteli ostati v najožjem krogu tistih, ki hočejo čez tri tedne na stopničke v Madridu.

image_alt
Na etapi zmešnjav je padel tudi Roglič (in predvsem sodniki UCI)

Tretja etapa od Surije do smučišča Arinsal v Andori je dolga 158,5 kilometra, na njej je 3472 višinskih metrov. To bo eksplozivna gorska preizkušnja, ki bo pokazala, kdo ni v optimalni formi na letošnji španski pentlji. 

Na današnji etapi tako rekoč ni ravnine. Kolesarji se bodo vseskozi vzpenjali ali spuščali do vstopa v mini državico Andoro, potem jih do cilja čaka še 51 kilometrov. Vmes sta dva klanca prve težavnostne kategorije. Prvi je Coll d’Ordino, vzpon je dolg 8,9 kilometra s povprečnim naklonom 5,1 odstotka. 

Pred ciljnim vzponom sledi 13 kilometrov dolg spust. Takoj ko bodo kolesarji pridrveli v dolino, se cesta spet dvigne. Vzpon na Arinsal je dolg 8,3 km, s povprečnim 7,7-odstotnim naklonom.

Primož Roglič je bil že na tleh, a k sreči je prišel do cilja brez poškodb. FOTO: Pau Barrena/AFP
Primož Roglič je bil že na tleh, a k sreči je prišel do cilja brez poškodb. FOTO: Pau Barrena/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine