Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Van der Breggnova zasluženo na vrhu sveta, Slovenke solidne

Nizozemka Anna van der Breggen je dobila cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Najboljša Slovenka je bila Polona Batagelj na 30. mestu, Urša Pintar pa tri mesta za njo.
Anna van der Breggen je slavila z ogromno prednostjo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Anna van der Breggen je slavila z ogromno prednostjo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
29. 9. 2018 | 18:01
30. 9. 2018 | 10:59
3:55
Na svetovno prvenstvo je nizozemska reprezentanca prišla z daleč najmočnejšo zasedbo in prvima dvema favoritinjama za zlato odličje. V boj za zlato kolajno naj bi se spustili kar reprezentančni kolegici Anna van der Breggen in Annemiek van Vleuten, na koncu je do mavrične majice prišla van der Breggnova z dolgim pobegom. 
 
Nizozemke so se znašle v nezavidljivem položaju 40 kilometrov pred ciljem, v ospredju je bil nevaren pobeg z Avstralko Amando Spratt in van der Breggnova se je sama podala v lov. Sprattovo je najprej ujela, nato pa jo s pospeševanjem tudi zlomila, v cilj pred množico navdušenih gledalcev, kjer je bilo ogromno nizozemskih zastav, je prišla z več kot tremi minutami naskoka. 
 
»Do cilja nisem vedela ničesar, le poganjala sem pedala na polno in upala, da se bo tokrat izšlo. Letos sem imela prevečkrat smolo, ko so me ujeli na ciljni črti, tokrat pa se je vse poklopilo v najbolj pomembnem trenutku. To je res noro, izjemen občutek, končno mi je uspelo,« je bila vidno olajšana van der Breggnova, ki je pred tem na svetovnih prvenstvih že zasedla drugo, četrto in osmo mesto. 

Najboljše tri na ženski cestni dirki v Innsbrucku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Najboljše tri na ženski cestni dirki v Innsbrucku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Najtežje svetovno prvenstvo za Primorko

 
Sprattova se je morala zadovoljiti s srebrnim odličjem, tretja pa je bila presenetljivo Italijanka Tatiana Guderzo. Nastopile so tudi štiri Slovenke, ki so se borile po najboljših močeh, a je bilo že pred dirko jasno, da bodo težko sledile najboljšim. Na koncu sta Polona Batagelj in Urša Pintar končali v drugi večji skupini, Batageljeva je končala na robu trideseterice, Pintarjeva pa je bila 33. 
 
»Dirka je bila zelo težka, to je bilo zame zagotovo najtežje svetovno prvenstvo, tako da sem z rezultatom in vožnjo zadovoljna. Borila sem se do cilja, na zadnjem vzponu je bilo težko, bilo je veliko sprememb ritma, tako da so bile na koncu noge že precej utrujene. To je to, sem zadovoljna,« je v cilju povedala Batageljeva.

Vzdušje v Innsbrucku je bilo že danes dobro, veliko je bilo tudi slovenskih zastav. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vzdušje v Innsbrucku je bilo že danes dobro, veliko je bilo tudi slovenskih zastav. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
Tudi selektor Gorazd Penko je bil dokaj zadovoljen s prikazanim, čeprav bi v drugačnih razmerah lahko dosegle še več:  »Punce so se držale navodil, drugače bi težko končale v prvem delu nastopajočih. Nisem razočaran, nisem pa niti vesel, že pred dirko sem imel občutek, da nismo tako dobro pripravljeni kot lani, že na zadnjih dirkah punce niso kazale najboljše forme in to se je poznalo. Letos so imele punce veliko težav s poškodbami, izpustile so kar nekaj treninga, a sta se kljub vsemu borili do konca, le malo nam je zmanjkalo, a na koncu za visoke uvrstitve odločajo odtenki. Vedno pa v športu iščemo korak naprej, trasa je bila za naši dve tekmovalki zelo dobra, a njuna trenutna pripravljenost ni dovolj dobra, da bi izboljšali lanski dosežek s svetovnega prvenstva.« 
 

Vse štiri Slovenke v cilju

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Svetovno prvenstvo v kolesarstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
Najboljša slovenska uvrstitev tako ostaja lansko 22. mesto Urše Pintar. Do cilja sta prišli tudi Špela Kern in debitantka Urška Žigart, ki sta končali na 65. oziroma 67. mestu. Vrhunec za Slovence sledi jutri, ko se bo v boj za odličja spustila moška reprezentanca, Primož Roglič pa sodi med favorite. 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine