Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Sprinter vzel mero vsem hribolazcem, Roglič ni ogrožal rdeče majice

Wout van Aert je v zeleni majici na hriboviti 10. etapi kolesarske dirke po Španiji uprizoril fantastično predstavo.
Wou van Aert je koelsarsko fiziko spet postavil na glavo. FOTO: Miguel Riopa Afp
Wou van Aert je koelsarsko fiziko spet postavil na glavo. FOTO: Miguel Riopa Afp
27. 8. 2024 | 09:04
27. 8. 2024 | 17:57
12:41

Pred današnjo etapo nas je najbolj zanimalo, kdo vse bo napadal rdečo majico. Zdelo se nam je, da štirje klanci zadostujejo vsaj za nekaj poskusov, a se je izkazalo, da je tri tisoč višinskih metrov in štirje gorski cilji, še vedno premalo, da bi vsaj prestrašili Bena O'Connorja v rdečem.

Rdeča majica se je celo etapo vozila ob ali pred Rogličem. Na vsakem gorskem cilju je bil Avstralec videti izvrstno, zato nikomur, ne samo Rogliču, ni prišlo na misel, da bi drezal v moštvo Décathlon-AG2R La Mondiale.

Glavna zvezda današnje etape je bil zagotovo Belgijec Wout van Aert. Bil je v ubežniški skupini petih kolesarjev od prvega pobega do cilja v Bayonneju, kamor je prišel samo še z enim kolesarjem, s Quentinom Pacherjem. V naprej smo vedeli, da Quentin ne more sprintati z Woutom, ki je do tretje etapne zmage prišel najlažje do zdaj na letošnji Vuelti.

Primož Roglič ostaja na 2. mestu v skupnem seštevku. Jutri je na vrsti še ena hribovita etapa s kopico gorskih ciljev. Klančarji jutri najbrž ne bodo dovolili, da jim hribovito etapo še enkrat spelje 80-kilogramski sprinter.

Results powered by FirstCycling.com


Spremljali smo v živo

17:33
Glavnina je prišla v cilj po tem, ko se je Wout nehal igrati s svojim otrokom v cilju ... debelih pet minut kasneje!

17:31
Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) brez težav opravil s Pacherjem ... še tretjič slavi zmago na letošnji Vuelti!

17:28
Quentin Pacher (Groupama-FDJ) in Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) imata še kilometer do cilja ...

17:24
Še 5 km do cilja za ubežnika, glavnina zaostaja 5:15. Rdeča majica ostaja nedotaknjena.

17:21
Tudi Quentin Pacher (Groupama-FDJ) zna sprintati, vendar ne tako dobro kot Wout. Čeprav je po takem številu višincev vse mogoče, tudi to, da albatrosa zapečejo stegna.

17:20
Quentin Pacher (Groupama-FDJ) in Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) sta sama na čelu dirke. Še 8 km do cilja. Videli bomo albatrasov let. Zame nespodobno in poniževalno proslavljanje zmage ... Ampak Van Aertu vse oprostijo.

17:15
Danes bomo spet videli albatrosov let ... Wout van Aert še tretjič do zmage na letošnji Vuelti ... bom napisal čez 12 km. Z njim je samo še Quentin Pacher (Groupama-FDJ), najbližja zasledovalca zaostajata že več kot minuto, glavnina pa za pet.

17:13
Tudi glavnina je že na zadnjem gorskem cilju. Še 15 km do cilja.

17:10
Da, da, danes gledamo zgodovinsko etapo! Kolesar v zeleni majici beži čez štiri klance, prek 3000 višinskih metrov, do etapne zmage. Wout van Aert je fenomen! Ampak, to že vemo, kajne? In to po kakšni poškodbi on kaže tako predstavo!? Klančarji bodo danes zvečer kolo obesili na klin ... ali pa se začeli rediti, če sem malce sarkastičen.

17:05
Rdeča majica se danes vozi odlično. Vedno je med prvimi tremi na čelu glavnine. Roglič je blizu, vendar kaže, da danes ne bo napadel.

17:00
Carapazu se spet mudi na cilj ...

16:57

Kolesarji ekipe Décathlon-AG2R La Mondiale imajo nadzor nad glavnino, ki zaostaja 5:20. Rdeča majica je pred Rogličem. Še 5 km do gorskega cilja, zadnjega na današnji etapi.​

16:55
Van Aert
ima spet svoj dan, svojo etapo zase. Z njim je samo še Pacher, 20 kg lažji hribolazec, ki ga komaj drži v zavetrju. Superlahki klančar William Junior Lecerf (T-Rex Quick-Step), pa je že zdavnaj odpadel s Solerjem ... Če hočeš biti dober na klancih, moraš imeti vsaj 80 kg, je novo pravilo v kolesarstvu.

16:50

16:46
Še zadnji, najtežji današnji klanec je pred kolesarji na Vuelti! Glavnina zaostaja 5 minut. Na begu sta samo še Quentin Pacher (Groupama-FDJ) in Wout van Aert (Visma-Lease a Bike).

16:42
Škoda ... Osip favoritov na letošnji Vuelti je ogromen.

16:40
Še 33 km do cilja, zaostanek glavnine je spet blizu 6 minut. Še en klanec 1. kategorije je pred kolesarji! 

16:35
Pred kolesarji je še toliko klancev, da je prezgodaj začeti ugibati ali napovedovati, kako in kdaj se bodo lotili rdeče majice. Glede na težavnost etap se bodo šli dirko na izpadanje. Kdor bo najdlje držal čelo dirke, ta bo na stopničkah v Madridu čez slaba dva tedna.

16:32

16:30
V drugem tednu Vuelte sta dve hriboviti in štiri gorske etape. Sami klanci, nobene ravnine ... Zato je na letošnjo Vuelto prišlo rekordno malo število sprinterjev. Bo sploh kateri ostal do Madrida?

16:25
Nič se ni zgodilo v glavnini. Kaže, da niti idealno vreme ne pripomore napadalcem na rdečo majico. Še 3 km je predzadnjega klanca, glavnina zaostaja 5 minut.

16:20
Glavnina zaostaja 5:26, 44 km pred ciljem. Še vedno so na begu: Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Marc Soler (UAE Team Emirates) in William Junior Lecerf (T-Rex Quick-Step).

16:17
Kolesarji so že na predzadnjem klancu na današnji  etapi, Alto de Mabia, ki sodi v 2. kategorijo. Vzpon je dolg 6 km.

16:15
Če bo želel Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) četrtič dobiti Vuelto in se na vrhu večne lestvice pridružiti Robertu Herasu, bo moral v naslednjih dveh tednih pokazati vse, kar zmore na kolesu. To je jasno po izjemno zahtevni 9. etapi v Sierri Nevadi, v kateri je 34-letni Kisovčan, ki je dan prej mojstrsko premagal tekmece, prvič pokazal znake slabosti, kljub temu pa obdržal 2. mesto v skupnem seštevku.

image_alt
Žejni Primož Roglič v Sierri Nevadi ni imel pravih nog

16:13
50 km pred ciljem, glavnina zaostaja okroglih 6 minut.

16:10
Že dva dni se v kolesarskem svetu pogovarjamo o novem čudežnem dečku kolesarstva!

16:05
Vreme v španski Galiciji je danes za kolesarje idilično, trenutno je samo 21 stopinj Celzija. Medtem pa jug Španije gori, tudi do 42 stopinj Celzija.

16:00
»Težko je nadzirati to dirko, tega ne zmorejo ne Rogličeva ne druge ekipe. Primož ima eno od boljših moštev na Vuelti, glede na to, da niso vedeli, kako mu bo šlo po poškodbi na Touru, so v njem pametno zastavili svojo strategijo. Pokazali so, da so dobri, da se zmorejo boriti za vrh, nato pa pobudo prepustili drugim. Primož je videl, da je dovolj močan, zdaj mora počakati na prave priložnosti,« je delo »rdečih bikov« in njihovega slovenskega kapetana ocenil trikratni kolesarski olimpijec Bojan Ropret.

image_alt
Brez panike, Primož Roglič ima še vedno vse pod nadzorom

15:55
Drugi kategorizirani klanec je pred kolesarji. Še 60 km do cilja, glavnina zaostaja 6:18. Še dobro, da med ubežniki ni nihče nevaren rdeči majici.

15:50
Po videnem na dosedanjem poteku 10. etape bomo zagotovo že danes gledali napade na rdečo majico. Teren je več kot pisan na kožo napadalcem. Še trije kategorizirani klanci so pred njimi in dolg spust proti cilju. Vse to je teren, kjer se da napadati, če so le noge prave, bi rekel Primož Roglič. Upajmo, da si je včeraj na prostem dnevu opomogel, kajti že celo Vuelto tarna, da čuti bolečine v hrbtu. 

15:45
Že kmalu po štartu so morali premagati klanec na Alto de Fonfrijo.  

Zdaj jih čakajo še trije kategorizirani klanci.  Alto de Vilachán, sodi v 3. kategorijo. Sledi mu Alto de Mabia, ki sodi v 2, kategorijo.  Zadnji in najtežji današnji klanec je Alto de Mougás, ki sodi v 1. kategorijo. Vzpon je znan tudi kot Alto da Groba, a ker se kolesarji lotevajo vzpona iz Mougása, so se odločili za prvo ime.

Od gorskega cilja na zadnjem klancu je do cilja še 20 kilometrov.

15:40
Na begu so: Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Marc Soler (UAE Team Emirates) in William Junior Lecerf (T-Rex Quick-Step). Glavnina zaostaja že 4:30., 70 km pred ciljem! Ampak, povprečna je še vedno 46 km/h! Včeraj so se dobro spočili, kot kaže ...

Results powered by FirstCycling.com

15:37
Danes jim tudi vreme prizanaša, samo 25 stopinj Celzija je, 71 km do cilja, še trije kategorizirani klanci so pred njimi. 

15:35
Pet kolesarjev ima 2:20 prednosti pred glavnino, ki je zdaj prvič malce predahnila. Od samega starta do zdaj je šlo na polno. Med ubežniki je tudi Van Aert v zeleni majici. Nihče ni nevaren za skupni seštevek.

15:30
10. etapa, prva po prvem prostem dnevu že poteka. Trenutna povprečna hitrost je 46 km/h! Ampak so vmes imeli že 15 km dolg klanec!

Profil 10. etape. FOTO: Lavuelta.es
Profil 10. etape. FOTO: Lavuelta.es

Hribovita, 10. etapa od Ponteareasa, mesta, ki leži blizu meje s Portugalsko do Bayonneja je dolga 160 kilometrov. Večina trase bo za gledalce pred televizijo idilična, saj poteka po gričih vinogradov Vallhalle Rías Baixasa.

image_alt
Adam Yates je kralj kraljevske etape. Roglič ostaja na drugem mestu

Že kmalu po štartu se začne klanec na Alto de Fonfrijo. Torej, bodo imeli tudi danes ubežniki odlično vzletišče od glavnine. 

Potem jih čakajo še trije kategorizirani klanci.  Alto de Vilachán, sodi v 3. kategorijo. Sledi mu Alto de Mabia, ki sodi v 2, kategorijo.  Zadnji in najtežji današnji klanec je Alto de Mougás, ki sodi v 1. kategorijo. Vzpon je znan tudi kot Alto da Groba, a ker se kolesarji lotevajo vzpona iz Mougása, so se odločili za prvo ime.

Od gorskega cilja na zadnjem klancu je do cilja še 20 kilometrov.

Results powered by FirstCycling.com

 

Še ena etapa za večjo skupino ubežnikov. Spomnimo se, na deveti etapi jih je najprej ušlo kar 26. Primož Roglič, edini Slovenec na dirki, je še vedno na trdnem drugem mestu v skupnem seštevku. V rdeči majici je Avstralec Ben O'Connor.

image_alt
Brez panike, Primož Roglič ima še vedno vse pod nadzorom

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine