Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Uvod Toura v znamenju Nizozemcev

Mike Teunissen nosi rumeno majico po prvem koncu tedna, ki je bil povsem v znamenju ekipe Jumbo Visma.
Foto Gonzalo Fuentes Reuters
Foto Gonzalo Fuentes Reuters
8. 7. 2019 | 08:00
18. 2. 2022 | 08:03
3:56

Bruselj – Letošnja 106. izvedba Toura se je začela v evropski prestolnici v čast Eddyju Merckxu, na belgijskih tleh pa so tokrat povsem prevladovali Nizozemci. Presenetljivi zmagovalec prve etape je postal Mike Teunissen, ki je po padcu Dylana Groenewegna v šprintu izkoristil svojo priložnost, včeraj je nato z Jumbo Vismo zmagal še na ekipnem kronometru. Tour se ni začel najbolje za Mateja Mohoriča, ki pa dirko nadaljuje.

Če je prva etapa na tritedenski dirki namenjena šprinterjem, je v karavani še več nervoze kot sicer, saj se vsi želijo potegovati za prvo majico vodilnega na dirki. Tokrat so prireditelji v Bruslju pripravili ravninsko etapo z majhnim izletom v griče Flandrije, odločalo pa je tehnično zahtevnih zadnjih 10 kilometrov in šprint, v katerem se je cesta vseskozi rahlo vzpenjala. »Kot ekipa smo s prvo etapo lahko zelo zadovoljni, Sonny Colbrelli se je boril za etapno zmago, na koncu mu sicer ni uspelo, jaz pa sem v zadnjih 10 kilometrih naredil veliko dela, da sem ga obdržal v ospredju in izven nevarnosti,« je etapo opisoval Mohorič. Bil je v dobrem položaju, ko je kilometer in pol pred ciljem Dylan Groenewegen v boju za položaje izgubil nadzor nad kolesom in padel, Mohorič pa je bil takoj za njim in z glavo je pri visoki hitrosti grdo priletel v tla ter za nekaj časa obležal na asfaltu.


 

Odločili so centimetri


Skupina se je prelomila na pol, prvi je šprint začel Michael Matthews, nato pa je vse kazalo na gladko zmago Petra Sagana. Od nikoder je po levi strani s prestavo več prišel Teunissen, sicer zadnji mož v vlaku za Groenewegna, ki je po padcu kapetana dobil proste roke. Po ogledu fotofiniša je bilo jasno, da je za nekaj centimetrov premagal Sagana in prišel do z naskokom največjega uspeha kariere: »Težko verjamem vsemu, kar se dogaja, najbrž se bom šele čez nekaj dni zavedel, da nosim rumeno majico. To je noro, več mesecev smo se pripravljali na to etapo in preučevali šprint za Dylana, da bi prišel do zmage, potem pa se nam je kilometer pred ciljem vse podrlo. Po radiu so mi povedali, da je Dylan padel, počutil sem se dobro in poizkusil sem s šprintom. Neverjetno je.«

Po dodatnih pregledih so dobre novice prišle tudi iz tabora Bahraina Meride. »Odnesel sem jo le z lažjim pretresom možganov in jutri bom dirko lahko nadaljeval,« je sporočil Mohorič. Včeraj ga je z ekipnimi kolegi čakal prvi resni preizkus v boju za skupno zmago, ekipni kronometer pa so tokrat opravili z odliko. Mohorič je s sotekmovalci brez težav zdržal do cilja in dokazal, da padec res ni pustil hujših posledic, odlično delo je opravil tudi Jan Tratnik, Vincenzo Nibali pa je na koncu proti Ineosu z Eganom Bernalom in Geraintom Thomasom izgubil le 16 sekund.


 

Novo ime na vrhu?


Ineos je otvoril ekipni kronometer, nato so kolesarji več kot dve uri sedeli na mestu za vodilne in vse je kazalo na njihovo zmago, a so imeli člani Jumbo Visme, ki na Touru nastopa brez Primoža Rogliča, drugačne načrte. Nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas Tony Martin je zanesljivo krmaril njihovo barko, Teunissen z ritmom ni imel nobenih težav in na koncu so za 20 sekund prehiteli Ineos, Nizozemec pa je še povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Rumena majica bo morda že danes zamenjala lastnika, zaključek je s serijo kratkih vzponov pisan na kožo specialistom za klasike. V nizozemskih krogih so prepričani, da lahko niz Jumba Visme nadaljuje Wout van Aert ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine