Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Tudi Primož Roglič ne more vedno zmagati

Slovenski kolesarski as po zmagoslavju na Vuelti ni bil kos specialistom za vožnjo na čas. Ker čuti posledice padca, nedeljski nastop pod vprašajem.
Na zmagovalnem odru za vožnjo na čas so se postavili srebrni Belgijec Remco Evenepoel, zlati Avstralec  Rohan Dennis in bronasti Italijan Filippo Ganna. FOTO: AFP
Na zmagovalnem odru za vožnjo na čas so se postavili srebrni Belgijec Remco Evenepoel, zlati Avstralec  Rohan Dennis in bronasti Italijan Filippo Ganna. FOTO: AFP
25. 9. 2019 | 19:57
25. 9. 2019 | 22:19
5:59
»Na vsaki dirki ne moreš zmagati,« je Primož Roglič dejal po 12. mestu v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, na kateri je tako slovenska kot svetovna kolesarska javnost od njega pričakovala uvrstitev na oder za zmagovalce, če že ne osvojitev naslova svetovnega prvaka, ki je drugič zapored pripadel Avstralcu Rohanu Dennisu. Slovenski zvezdnik kljub temu ni bil pretirano razočaran, le on je namreč vedel, kakšne posledice je pustila izjemna zmaga pred desetimi dnevi na Vuelti.

Rogliča, ta čas številko ena na svetovni jakostni lestvici, so stavnice postavljale na vrh ali tik pod njega, tudi vsi v slovenskem taboru na SP so upali, da bo po cesti »letel«, kot je še nedavno tega v Španiji, kjer je Sloveniji prikolesaril prvo zmago na tritedenskih dirkah. Navzven je bilo videti, kot da je do rdeče majice prišel z lahkoto, vendar so trije tedni napetega dirkanja ter tudi padec v 19. etapi terjali davek. Morda ne toliko v izgubi moči v nogah, temveč v času, ki bi ga moral Roglič za vrhunski rezultat med pripravami na SP preživeti na kronometrskem kolesu, na katerega je v treh tednih dirke po Španiji sedel le dvakrat.

Primož Roglič (desno) je v cilj prikolesaril skupaj z zmagovalcem Rohanom Dennisom, ki pa je štartal tri minute za Slovencem. FOTO: AFP
Primož Roglič (desno) je v cilj prikolesaril skupaj z zmagovalcem Rohanom Dennisom, ki pa je štartal tri minute za Slovencem. FOTO: AFP


»Po štartu nisem imel občutka, da mi gre slabo. Moč, ki sem jo razvijal, je bila v meji pričakovanj, vendar to ni bilo dovolj za vrhunski rezultat. Kronometer je specifična disciplina, ki zahteva svoj čas in trud, gotovo nisem prebil dovolj časa na kronometrskem kolesu, da bi lahko konkuriral za najvišja mesta. V ospredju so bili specialisti, ne pa moji tekmeci z etapnih dirk,« je svojo »uro resnice« na SP ocenil Roglič, ki mu pri tem ne gre oporekati. Na vrhu so bili kolesarji, ki so se precej bolj temeljito pripravili na to preizkušnjo. Dennis ni dirkal od odstopa na Touru, srebrnega Belgijca Remca Evenepoela in bronastega Filippa Ganne ni bilo na Vuelti, na kateri je danes četrtouvrščeni Novozelandec Patrick Bevin odstopil po 15. etapi, pred tem pa je v vožnji na kronometer v Pauju zasedel 2. mesto, 25 sekund za Rogličem.



Slednjega po vseh letošnjih uspehih stežka potre en ponesrečen nastop. »Nisem pretirano razočaran, bil bi, če bi vse leto treniral za to dirko in mi ne bi uspelo. Sicer pa sem letos dosegel že veliko lepih stvari,« je dejal 29-letni Zasavec, ki je predlani na SP v Bergnu osvojil srebrno kolajno v vožnji na kronometer.

Bo v prihodnje še lovil vrh na SP v tej disciplini? »Če sem iskren, raje zmagam na Touru kot na tako specifični vožnji na kronometer na SP. Morda pa se bo še pojavila priložnost, kot se je s hribovito traso v Bergnu, kjer sem bil precej bolj konkurenčen kot tukaj,« Rogliču bolj kot mavrična diši rumena majica. Sicer pa je s pogledom v bližnjo prihodnost nekaj skrbi povzročil selektorju Andreju Hauptmanu.

Jan Tratnik tudi ni bil zadovoljen s svojo vožnjo. FOTO: AFP
Jan Tratnik tudi ni bil zadovoljen s svojo vožnjo. FOTO: AFP


Jutri odločitev o cestni dirki


Slovenija ima zdaj največ možnosti za vrhunsko uvrstitev na nedeljski cestni dirki, Roglič pa razmišlja, da bi jo izpustil, čeprav je eden ključnih članov slovenske osmerice, v kateri so še Tadej Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Pibernik, Grega Bole in David Per.

»Če bom nastopil, bom kot vsi v ekipi dal vse od sebe. O nastopu pa se moramo še dogovoriti, saj me boli mišica v zadnji plati, v katero sem prejel udarec, ko sem v 19. etapi Vuelte zadel ob betonski zid. Bolečina mi to pot gotovo ni pomagala, vendar se ne bom izgovarjal nanjo, saj nisem bil niti blizu vrhu. Za naprej pa moramo najprej preveriti, kaj se dogaja s to poškodbo, in nato narediti načrt za preostanek sezone,« je še povedal Roglič, ki se bo o nedeljskem nastopu odločil jutri, potem ko bo opravil daljši trening in videl, kako se bo odzvala mišica.



»Rogla« se je kljub težavam danes odrezal precej bolje kot Tratnik. Idrijčan si je želel ponovitve 10. mesta iz Bergna 2017, a se je s 36. mestom uvrstil še nekoliko nižje kot lani v Innsbrucku (31.).

»Do prvega klanca je bilo vse, kot sem si zadal. V načrtu sem imel stopnjevanje ritma, ki pa ga nikakor nisem mogel ujeti, noge so bile trde, ustavljal sem se. Kronometer je bil izjemno dolg, zadnjih 15 kilometrov je bila borba s samim seboj. Razočaran sem, dal sem vse od sebe, to je bil to pot moj limit,« je z glavo zmajeval Tratnik.

»Zame je 12. mesto dober rezultat, s katerim Primož, ki je že osvojil kolajno na SP, najbrž ni najbolj zadovoljen. Posledice padca in utrujenost po Vuelti sta se poznala. Vedeli smo, da bosta odločala sredinski in zadnji del. Načrt je bil z rezervo začeti prvi del in nato stopnjevati ritem. Primožu sem povedal, koliko zaostaja po prvem delu, potem je iz sebe iztisnil, kolikor je pač lahko,« pa je Rogličev nastop na kronometru komentiral Hauptman, ki se kajpak nadeja, da bo imel prvega zvezdnika na voljo tudi v nedeljo. Če ne bo nared, pot na Otok bržkone čaka Roka Korošca iz ljubljanske ekipe Gusto Santic.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine