Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogi s svojim slogom vožnje spominja na Pantanija; samo napad!

Že od decembra se v kolesarskem svetu največ govori o Pogačarjevem lovu na Giro in Tour v isti sezoni.
Na letošnjem Giru je bil Tadej Pogačar razred zase. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Na letošnjem Giru je bil Tadej Pogačar razred zase. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
26. 6. 2024 | 11:00
28. 6. 2024 | 10:41
8:04

Že od decembra se v kolesarskem svetu največ govori o Pogačarjevem lovu na Giro in Tour v isti sezoni. Po prikazanem na dirki po Italiji, ko je 25-letni Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi najbližje zasledovalce pustil deset minut za seboj, bi laiki lahko takoj prikimali, da je zmaga na Touru na dlani. Pa je res?

Zadnji, ki je osvojil rožnato-rumeni dvojček, je bil Italijan Marco Pantani. To mu je uspelo v njegovi najboljši sezoni 1998, a v tistem obdobju je bilo to mogoče. Od takrat se je kolesarstvo močno spremenilo in se tehnološko zelo izpopolnilo – kolesarstvo je zdaj čisto.

Pa vseeno primerjajmo Pantanija in Pogačarja. V Italiji je Pogi nadvse priljubljen kolesar, ker s svojim slogom vožnje spominja na Pantanija – napad, napad in samo napad! Na vsaki dirki je treba zmagati! Pantani je s svojim načinom vožnje postal pirat, Pogi kar kanibal. Tisti, ki dvomimo in trdimo, da je v današnjih časih nemogoče zmagati v isti sezoni na Giru in Touru, imamo tehtne razloge.

Pogi je bil v vrhunski formi že na začetku sezone, ko je 2. marca na dirki Strade Bianche uprizoril zmagovalni pobeg, dolg kar 81 kilometrov. To formo je nato držal skozi ves Giro v maju in zadržati jo bo moral do 21. julija, ko se v Nici konča francoska pentlja. In ne le to, Pogačar bo nastopil še na olimpijski cestni dirki 3. avgusta, pa še 21. septembra na svetovnem prvenstvu v Švici, kjer mu je trasa pisana na kožo.

Kaj pa Vuelta? Slavno neslavni Alberto Contador je prepričan, da Pogačar lahko doseže dvojček in gre potem še na Vuelto, torej po trojček! Tadej lahko vrhunsko formo vzdržuje skozi vso sezono. Zato je vse mogoče, trdi večina kolesarskih strokovnjakov.

Na Giru je slavil svojo tretjo zmago na tritedenski dirki, prvo po Touru 2021. FOTO: Luca Bettini/AFP
Na Giru je slavil svojo tretjo zmago na tritedenski dirki, prvo po Touru 2021. FOTO: Luca Bettini/AFP

Pantanijeva sezona 1998

Pantani je sezono 1998 začel 22. februarja z dirko Trofeo Luis Puig v Španiji. Ni zmagal, bil je 68. Nato je nastopil 1. marca prav tako v Španiji, na dirki Clasica de Almeria. Tudi na tej ni zmagal, bil je 11.

Od 4. do 7. marca je nastopil na etapni dirki po Murcii v Španiji in zasedel tretje mesto ter osvojil majico najboljšega na gorskih ciljih. Potem je imel mesec tekmovalnega premora. Od 6. do 10. aprila je dirkal na etapni dirki po Baskiji in ni dosegel vidnejšega rezultata. Na Giru del Trentino, ki je potekal konec aprila, je dosegel tretje mesto v skupnem seštevku. Potem je sledila dirka po Italiji, na kateri je zmagal v dveh etapah in v skupnem seštevku ter osvojil še majico najboljšega hribolazca.

Od konca Gira, 7. junija, do začetka Toura, 11. julija, Pantani ni dirkal. Na Touru je zmagal v dveh etapah in v skupnem seštevku, bil je še drugi v boju za pikčasto majico. Po Touru je dirkal še na sponzorskih kriterijih v Švici, na dveh je zmagal. Dirkal je še samo na treh dirkah, vse so bile zanj ekshibicijske, zadnja je bila 27. septembra, zmagal je na dirki VN Romingerja v Švici.

Tadej Pogačar gre letos po stopinjah Marca Pantanija, na Giru je zmagal tudi na Oropi, kjer je bil Italijan najboljši leta 1999. FOTO: Luca Bettini/AFP
Tadej Pogačar gre letos po stopinjah Marca Pantanija, na Giru je zmagal tudi na Oropi, kjer je bil Italijan najboljši leta 1999. FOTO: Luca Bettini/AFP

Pogačarjeva sezona 2024

Pogačar je letošnjo sezono začel z zmago na tekmi Strade Bianche 2. marca. Potem bil 16. marca tretji na dirki Milano–San-       remo. Od 18. do 24. marca se je udeležil dirke po Kataloniji, zmagal je v štirih etapah, v skupnem seštevku, v gorskih ciljih in v nabiranju točk. Nato je zmagal na dirki Liège–Bastogne–Liège, ki je bila 21. aprila. Sledil je Giro, spomnimo se, da je zmagal v šestih etapah pa seveda v skupnem seštevku in bil najboljši hribolazec. Giro se je končal 26. maja, do začetka Toura 29. junija pa je imel premor.

Če primerjamo Pantanijevo in Pogačarjevo sezono, vidimo, da sta jo oba začela zelo zgodaj in oba sta lahko ves čas držala vrhunsko formo. Pri tem moramo razmišljati o Pogačarju kot tekmovalcu, kot ga še ni bilo v sodobnem kolesarstvu, čeprav v Pantanijevih časih spet ni bilo tako zelo drugače.

Kaj je počel med Girom in Tourom

Takoj po končanem Giru je Tadej ostal v Rimu in opravil nekaj sponzorskih obveznosti, a je misli že takoj usmeril v Tour. Potem je odšel domov v Monako, kjer se je nekaj dni samo vozil s kolesom, veliko počival, ni treniral. Vmes je šel za teden dni v München na oddih, 4. junija pa je bil že v Franciji na višinskih pripravah na Isoli 2000, kjer bo tudi cilj 19. etape letošnjega Toura.

Še prejšnji teden se je dobil s sotekmovalci, ki bodo v ekipi na Isoli 2000. Zadnja sta se pridružila Adam Yatres in João Almeida, ki sta generalko za Tour, dirko po Švici, končala na prvem in drugem mestu. Višinske priprave so združili z ogledom nekaterih ključnih etap Toura, seveda najbolj temeljito klanca na Isolo 2000, kjer so nastanjeni.

Med pripravami je Pogi za dva dni prišel domov na Klanec, na dedkov pogreb. Z dedkom v mislih in v njegov spomin bo 29. junija startal na francoski pentlji v Firencah, etapa do Riminija je na papirju najtežja prva etapa v zgodovini dirke.

In vendar iz vodstva ekipe Združenih arabskih emiratov (UAE) prihajajo novice, da je Tadej spočit, da ne čuti posledic tritedenskega dirkanja po Italiji, da je odlično razpoložen in je stoodstotno pripravljen za nove tri tedne dirkanja po Franciji. Sodeč po objavah v družbenih medijih je vse to še kako res, saj smo njegovo odlično razpoloženje lahko ves čas spremljali tako rekoč v živo.

Na dirki Liège–Bastogne–Liège je slavil svojo šesto zmago na kolesarskih spomenikih. Foto Dirk Waem/AFP
Na dirki Liège–Bastogne–Liège je slavil svojo šesto zmago na kolesarskih spomenikih. Foto Dirk Waem/AFP

Pogačarjevo novo orožje

Pogijevo orožje so tudi izjemni pomočniki in nova kolesa. Pomagači bodo: Adam Yates, João Almeida, Nils Politt, Juan Ayuso, Pavel Sivakov, Marc Soler in Tim Wellens. Torej kolesarja, ki sta bila prvi in drugi na dirki po Švici, sta Pogijeva pomočnika. Fantastično!

Pogi ima za prihajajoči obračun pripravljenih vrsto novih koles. Njegov colnago V4Rs je posodobljen, tehta 6,8 kilograma, nastavitve so izmerjene do potankosti. Kolo za kronometer TT1 je prav tako posodobljeno, posebej zanj so naredili novo krmilo. O obeh kolesih pravi, da se na njih počuti kot riba v vodi, kar je dokazal že na Giru. Sploh na kronometerci, saj je premagal dvakratnega svetovnega prvaka v tej kolesarski prvini Filippa Ganno.

Kaj lahko Pogačarju prepreči osvojitev slavnega dvojčka? Pogledali smo vremensko napoved za naslednjih 30 dni po Franciji, piše, da prehude vročine ne bo, samo 18. in 19. julija naj bi bilo 32 stopinj Celzija. Nevarna je lahko utrujenost od že doslej izjemno naporne sezone, ki se lahko Pogiju prikrade v tretjem tednu dirke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine