Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po odlični pomladi je Roglič prvi favorit tudi na stavnicah

Primož Roglič je pred Girom postal glavni kandidat za rožnato majico. Tudi na lestvici UCI je vse bližje vrhu, Slovenija pa znova v elitni deseterici. 
Vsaj v letošnji sezoni je Roglič bolj kot na rumeno osredotočen na rožnato barvo. FOTO: AFP
Vsaj v letošnji sezoni je Roglič bolj kot na rumeno osredotočen na rožnato barvo. FOTO: AFP
6. 5. 2019 | 20:30
4:39
Ljubljana – Pred letom dni je z zmago na dirki po Romandiji Primož Roglič tudi svetovno kolesarsko javnost opozoril, da bo potrebno nanj resno računati tudi na največjih dirkah, kar je dobra dva meseca kasneje potrdil s četrtim mestom na Touru. Po letošnji neverjetni seriji ni več dvoma – slovenski šampion bo boj za rožnato majico začel iz najboljšega štartnega položaja.

Športniki se kot pokvarjena plošča radi ponavljajo, da pretekli dosežki ne štejejo nič in da dirko vsi začenjajo z enakim izhodiščem, a je psihološko Roglič letos v precejšnji prednosti. Ko je napovedal, da bo leto 2019 posvečeno lovu na zmago na dirki po Italiji, so ga stavnice uvrstile v najožji krog favoritov, za vsak vloženi evro na njegovo zmago so ponujale od pet do šest evrov dobitka. Od tam naprej se je Rogličeva forma le stopnjevala, z njo je naraščal njegov status v profesionalnem pelotonu.



Ker se je Roglič skupaj z ekipo odločil, da bo po Giru nastopil tudi na francoskem Touru, si je izbral lažji program v spomladanskem delu sezone, ki se je vrtel okrog pripravljalnih kampov, vmes je imel le tri dirke, ki naj bi bile namenjene le testu pripravljenosti. V Združenih arabskih emiratih je pometel s konkurenco zaradi vožnje na čas, kronometer mu je prinesel lovoriko v obliki trizoba na Tirrenu–Adriaticu, v Romandiji je šel korak dlje in prevladoval na vseh terenih.
 

Že pri sedmih zmagah na etapnih dirkah


Še lani so se svetovni mediji čudili dosežku Rogliča, ki se je vzel »od nikoder«, letos je rumena majica v Romandiji služila kot potrdilo tistega, kar že vemo – Rogla je eden najboljših kolesarjev za etapne dirke na svetu. O tem govorijo tudi neverjetne številke njegove kariere – od leta 2016, ko mu je nizozemski Lotto ponudil priložnost med profesionalci, je Roglič štartal na 27 etapnih dirkah. Zmagal je na sedmih, še trikrat je stopil na zmagovalni oder, na šestih dirkah je končal v deseterici. Kot da to ne bi bilo dovolj, je med lovom na skupni seštevek osvojil še 16 etapnih zmag. Kako visoko trenutno kotirajo delnice Rogle, kaže dejstvo, da ga je spletni portal Cyclingnews v vsakoletnem odštevanju do največjih dirk koledarja pred Girom predstavil kot prvega, to čast ponavadi prihranijo za – po njihovem – favorita za končno zmago.

Roglič je v karieri že na sedmih etapnih dirkah končal na najvišji stopnički. FOTO: AFP
Roglič je v karieri že na sedmih etapnih dirkah končal na najvišji stopnički. FOTO: AFP


Prikimavajo jim stavne hiše, kjer je kvota na zmago Rogliča na Giru od uspeha v Emiratih padala. Še pred Romandijo je bila kvota Rogliča pri stavnici Bet365 3,25, pred njim sta bila Simon Yates in Tom Dumoulin, danes je s kvoto 2,25 Rogla na prvem mestu.
 

Slovenijo popeljal med elito


Njegovi uspehi se odražajo tudi na lestvicah Mednarodne kolesarske zveze (UCI), na svetovni lestvici je Roglič z 11. skočil na peto mesto, na vrhu prepričljivo kraljuje Julian Alaphilippe. V posebnem točkovanju etapnih dirk je Roglič v vodstvu, na drugo mesto se je z dobrimi predstavami v Romandiji prebil Geraint Thomas, tretji je eden od konkurentov Rogle na Giru Yates.



Čeprav je septembrsko svetovno prvenstvo v Yorkshiru še daleč in se do takrat lahko spremeni marsikaj, se je Slovenija z zadnjimi rezultati Rogliča in zmago Tratnika na prologu prebila na deseto mesto v točkovanju držav. Če bi tam ostala do konca avgusta, ko bodo določali kvote za SP, bo imela Slovenija tako kot lani v Innsbrucku tudi letos na štartu kar osmerico kolesarjev. Četa Andreja Hauptmana bi tako bila del elite, kamor z enim najboljših kolesarjev na svetu tudi sodi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine