Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Druga etapna zmaga Grovesu, Roglič ni napadal

Zgodovinski dan: Kolesar v zeleni majici je osvojil gorski cilj 1. kategorije. Primož Roglič bo znova napadel jutri na še eni gorski etapi.
Kaden Groves se opravičeno drži za glavo. Zmagal je na gorski etapi! FOTO: Miguel Riopa Afp
Kaden Groves se opravičeno drži za glavo. Zmagal je na gorski etapi! FOTO: Miguel Riopa Afp
31. 8. 2024 | 09:44
31. 8. 2024 | 17:45
11:21

Danes smo videli zgodovinski dan na Vuelti. Na papirju gorska etapa, je na cesti postala sprinterska. Na gorski, 14. etapi so morali premagati 2900 višinskih metrov, dva gorska cilja, prvi je bil tretje, drugi prve kategorije, a sta se za etapno zmago vseeno pomerila dva sprinterja.

Kaden Groves je bil v sprintu glavnine za las hitrejši od Wouta van Aerta, ki je današnjo etapo začel v kar dveh majicah. Dirkal je v zeleni majici, svojo pikčasto pa je posodil Marcu Solerju, ki je v skupnem seštevku gorskih ciljev za njim.

Van Aert je danes znova dokazal, da je fenomen med kolesarji, saj je zmagal tudi na drugem gorskem cilju, ki sodi v 1. kategorijo! Nismo še videli kolesarja, ki je zmožen zmagati v sprintu glavnine, na kronometru, pobirati točke na letečih in gorskih ciljih. Manjka mu samo še odločitev o napadu na skupni seštevek kake izmed tritedenskih dirk.

Primož Roglič danes ni poskušal z napadi na rdečo majico. Na spustu z zadnjega klanca se mu je pokvarilo kolo. Hitro mu je svoje kolo podal pomočnik Dani Martinez. Skupaj s še dvema pomočnikoma je Roglič hitro ujel glavnino, a nam je precej zvišal pritisk on gledanju etape.

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

16:59
Ciljni sprint je nekoliko navkreber. Groves je premagal Van Aerta!

16:57
Še 3 km do cilja. Glavnina je strnjena. Groves tudi ni odpadel na dveh gorskih ciljih. Torej, tempo res ni bil hud na klancih.

16:54
Roglič je že v glavnini. Zdaj čakamo zmagoslavje v sprintu glavnine oziroma kar je od nje ostalo, Wouta van Aerta!

16:51
Če ne bi bilo ob okvari poleg njega Martineza, bi danes Roglič izgubil minuto ali dve.

16:53
Rogliča sta počakala dva pomočnika in so zlahka ujeli glavnino, še 9 km do cilja.

16:51
Ni panike za Primoža. Je že v konvoju vozil.
16:50
Roglič za glavnino zaostaja pol minute.

16:47
Rogliču
se je na spustu pokvarilo kolo. Martinez mu je dal svojega. Zdaj lovi priključek.

16:46
In osvojil ga je! 80-kilogramski kolesar v zeleni majici je zmagal na gorskem cilju 1. kategorije! Danes!

16:45
Da, da, Wout van Aert se pripravlja, da osvoji gorski cilj! Danes je res zgodovinski dan!

16:40
Rdeča majica danes ne popušča. Narvaeza so tudi že ujeli, glavnina je strnjena, 2 km do vrha, 18 km do cilja. Roglič danes ne bo napadel.

16:36
Še 5 km do gorskega cilja za Narvaeza. 

16:33 
Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) se je odločil za samostojno akcijo!

16:30

Cian Uijtdebroeks in Steven Kruijswijk (Visma-Lease a Bike) vlečeta glavnino na vso moč. Van Aert je tik za Rogličem. 

16:25
Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), Marco Frigo (Israel Premier Tech) in Harold Tejada (Astana Qazaqstan) še vedno bežijo pred glavnino, še pol minute prednosti imajo. Visma vleče glavnino že ves klanec. Le, zakaj?

16:20
Trije ubežniki imajo še 40 sekund prednosti, 12 km do vrha klanca, 28 km do cilja.

16:16

16:15
Dvakratni zmagovalec Vuelte (2011, 2017), Chris Froome, se danes mudi v Kranju. Gost bo na nočnem kriteriju po ulicah Kranja. 

16:09

16:05
Jhonatan Narvaez
(Ineos Grenadiers), Marco Frigo (Israel Premier Tech) in Harold Tejada (Astana Qazaqstan) so ostali sami.

Isaac Del Toro (UAE Team Emirates), JXandro Meurisse (Alpecin Deceuninck) in Victor Campenaerts (Lotto Dstny) so odpadli iz ubežne skupine. Glavnina zaostaja minuto, do gorskega cilja je še 19 km!

16:00
Vsi kolesarji so že na zadnjem klancu današnje 14. etape. Vzpon na Puerto de Leitariegos je dolg 24 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 4,1 odstotke.

15:55
Kussovi pomagači vlečejo glavnino. Najbrž zaradi Wouta in točk na gorskem cilju. Malce sarkazma ne škodi. Težko se sprijaznim, da je Wout v pikčasti majici na najbolj klančarski dirki na svetu.

15:50
Do cilja je še 47 km. Pred kolesarji je zadnji klanec na etapi. Vzpon na Puerto de Leitariegos je dolg 24 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 4,1 odstotke.

15:45
Isaac Del Toro
(UAE Team Emirates), Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), Xandro Meurisse (Alpecin Deceuninck), Marco Frigo (Israel Premier Tech), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) in Harold Tejada (Astana Qazaqstan) so še na begu, vendar jih glavnina ne izpusti za več kot poldrugo minuto.

15:40
Trenutna povprečna hitrost na etapi je 48 km/h! In to naj bi bila gorska etapa?

15:35
Veseli smo, da končno vidimo tudi najmlajšega kolesarja na Vuelti, Mehičana Isaaca Del Tora, ki je že celo etapo med ubežniki.

15:30
Na begu so: Isaac Del Toro (UAE Team Emirates), Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), Xandro Meurisse (Alpecin Deceuninck), Marco Frigo (Israel Premier Tech), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) in Harold Tejada (Astana Qazaqstan).

15:25
Ubežniki so povečali prednost na 2:15.

15:20
Torej, to, kar gledamo danes, je zgodovinskega pomena: Wout van Aert dirka v pikčasti majici! No, danes jo je posodil Solerju, ki je drugi v seštevku gorskih ciljev, sam pa je raje v zelenem ... je tudi bolj higienično do drugih kolesarjev, ki so se do letošnje Vuelte imeli za klančarje, hribolazce. 

15:15
Zadnji kolesar, ki je bil skoraj podoben Woutu, je bil Laurent Jalabert, vendar, ta je na koncu kariere priznal, da je vse zmage dosegel s pomočjo prepovedanih ali nepoznanih sredstev. Laurent je prišel na veliko sceno kot sprinter, zmagoval je tudi v sprintih cele glavnine. Na Touru se mu je zgodil grozljiv padec, po rehabilitaciji se je prelevil v raouleurja, ki je bil zmožen zmagati tudi na Vuelti. In je zmagal. Zmagal je tako, da je osvojil vse tri majice. Ampak, po tej specializaciji, nikoli več ni mogel zmagati na sprintu glavnine.

15:10
Vemo, da je kar nekaj kolesarjev v zadnjem obdobju, tudi Roglič in Pogačar, sposobnih zmagovati na kronometru, imeti gorsko majico, tudi zeleno, zmagovati v skupnem seštevku tritedenske dirke, ampak nikomur izmed teh ne uspeva, niti hodi na misel, da bi bil lahko najmočnejši v sprintu glavnine. To je ogromna razlika. Podobno, kot da bi Wout bil zmožen zmagati kako tritedensko dirko v skupnem seštevku.

15:05
Wout van Aert
na današnji etapi nosi pikčasto in zeleno majico. S tem, da vodi v seštevku gorskih ciljev in seštevku točkovanja, je postal najbolj popoln kolesar na svetu ... in to vseh časov. Kajti, niti sam Eddy Merckx ni bil sposoben v sprintu glavnine zmagati na katerikoli dirki, kaj šele na Touru, kot je to že velikokrat Woutu uspelo. Da, tudi na Vuelti. In prav to ga loči od vseh ostalih fenomenov. In ne smemo pozabiti, da je letošnja Vuelta najbolj gorska tritedenska dirka v sodobnih časih kolesarstva.

In vse to mu uspeva po letošnji strahoviti poškodbi, ki jo je staknil spomladi, ko je zlomil ključnico in nekaj rebr. 

15:00

Tako kot smo pričakovali, gledamo ubežniki, ki se trudijo narediti večjo časovno razliko pred glavnino. Trenutno glavnina zaostaja poldrugo minuto. Kaže, da danes glavnina misli resneje kot včeraj. Še 90 km je do cilja.

Profil 14. etape. FOTO: Lavuelta.es
Profil 14. etape. FOTO: Lavuelta.es

Results powered by FirstCycling.com

 

Na 200,4 kilometra dolgi trasi kolesarji dirkajo od Villafranca del Bierzo do Villablina. Zaključek etape poteka po spustu s Puerto de Leitariegos, sledi še kratek vzpon do ciljne črte.

image_alt
Roglič je dobil krila, za rdečo majico zaostaja samo še minuto in 21 sekund

Cesta na 14. etapi se dviga od samega začetka. Pred prvim kategoriziranim klancem Puerto de Cerredo (9 km, 4,1 %, 3. kat.) sta še dva nekategorizirana. Na vrhu prvega klanca je tudi meja med pokrajinama Castilla y Leon in Asturijo.

Sledi 40 kilometrov dolg spust s kratkim vmesnim vzponom, ki kolesarje pripelje do Cangas del Narcea, kjer se cesta ponovno začne vzpenjati.

Sprva gre za lažji vzpon, vendar se po prečkanju vasi Bimeda strmina poveča. Vzpon na Puerto de Leitariegos je dolg 24 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 4,1 odstotke.

Kolesarji se na vrhu Leitariegosa ponovno vrnejo v Castilla y León. Sledi 11 kilometrov spusta, nato pa še ravninski 5-kilometrski zaključek proti cilju. 

Zagotovo bomo spet gledali dve dirki na dirki, kajti profil etape je mamljiv za ubežnike, ne samo zaradi dolžine, ampak tudi zaradi težavnosti trase. Lahko se zgodi, da bo tudi danes razlika med glavnino in ubežniki več kot 15 minut.

Včeraj je rdeča majica morala priznati poraz na zadnjem klancu, čeprav je do njega prišla glavnina celih 16 minut kasneje. Kar pomeni, da je glavnina vse moči varčevala za zadnji klanec.

image_alt
Primož Roglič je španskega bika zgrabil za roge

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine