Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Mezgec si je poškodoval medenico, Pogačar z odrgninami, Roglič brez prask (VIDEO)

Mirna etapa se je v zaključnem šprintu spremenila v grozljivko! Slovenski šprinter je utrpel frakturo kostnega grebena desne kolčnice.
Primož Roglič se je za las izognil padcu in brez prask nadaljuje dirko, Tadej Pogačar pa je pri padcu prejel udarca v koleno in komolec, a pravi, da ne bo čutil posledic. FOTO: AFP
Primož Roglič se je za las izognil padcu in brez prask nadaljuje dirko, Tadej Pogačar pa je pri padcu prejel udarca v koleno in komolec, a pravi, da ne bo čutil posledic. FOTO: AFP
7. 9. 2019 | 11:56
7. 9. 2019 | 23:56
12:15
Oviedo – Štirinajsta etapa bi skoraj minila kot ena najbolj mirnih, na koncu pa se je zgodil hud padec velike skupine kolesarjev. Najhuje jo je skupil ravno favorit za današnjo zmago Luka Mezgec, ki je zaradi posledic padca končal dirko. Odpeljali so ga z rešilcem. Kot je sporočila njegova ekipa, je utrpel frakturo kostnega grebena desne kolčnice. Ob padcu ni bil poškodovan sklep, zato bodo lahko poškodbo pozdravili brez operacije, so še sporočili iz ekipe Mitchelton Scott.

Ni še jasno, kako dolgo bo moral mirovati, vendar ga gotovo ne bo na SP v Yorkshiru, kjer bi moral biti čez tri tedne eden od adutov v izbrani vrsti selektorja Andreja Hauptmana. Tako je na najbolj nehvaležen način splavala lepa priložnost, saj je bil v zaključnih metrih v odličnem položaju za končni šprint. Pred etapo je bil odločen zmagati, izjavil je celo, da mora tudi on doprinesti nekaj k slovenskemu uspehu na letošnji dirki po Španiji.



Padel je tudi Tadej Pogačar, ima odrgnine na kolenu in komolcu, vendar bo lahko nadaljeval z dirko: »Šprint je bil res hiter, ne vem, kaj se je zgodilo, da smo padli, še se počutim dobro, lahko bom nadaljeval dirko,« je izjavil v cilju. Tudi Roglič ni videl, kaj se je zgodilo, po tleh mu je padlo samo kolo, on je ostal na nogah in mirno nadaljeval do cilja.

Luka Pibernik je bil skoraj celo etapo med šestimi ubežniki, ujeti so bili pičle štiri kilometre pred ciljno črto. Vodje ekip, ki imajo v svojih vrstah kolesarje, ki še lahko zmagajo v šprintu, niso pustili, da bi ubežniki prišli do cilja. Glavnina jih nikoli ni pustila več kot 2 min daleč in po edinem kategoriziranem klancu je bilo jasno, da bodo ujeli bežeči sekstet.



Sam Bennett se ni pretirano veselil dvoje druge zmage na letošnji Vuelti. FOTO: AFP
Sam Bennett se ni pretirano veselil dvoje druge zmage na letošnji Vuelti. FOTO: AFP


Gorska bitka se nadaljuje


Jutri pa bo šlo v 15. etapi spet zares v boju za vrh v skupnem seštevku. Na 154,5 km dolgi poti od Tinea do Santuaria del Aceba bodo štirje vzponi 1. kategorije. Karavana bo gorske preizkušnje dneva začela z vzponom na prelaz Acebo (8,2 km, 7,1 odstotka povprečnega naklona) in ne bo šla povsem na vrh vzpona, kjer bo cilj etape, nato sledita še vzpona na Connio (11,7 km, 6,2 %) in Pozo de las Mujeres Muertas (11,3 km, 6,8 %). Za veliki finale bo na sporedu še enkrat vzpon na Acebo (še nikoli prej ni bil del trase Vuelte), to pot do višine 1200 m, dolg bo 7,9 km, povprečni naklon bo znašal 9,7 odstotka, 15 odstotkov na najbolj strmem delu.

Profil 15. etape Vuelte.
Profil 15. etape Vuelte.


 

 

Potek 14. etape

17.33 Roglič ni padel, samo ustaviti se je moral zaradi padca, časa ni izgubil, ker se je vse zgodilo 500m pred ciljem, Valverde je zelo počasi nadaljeval v cilj, najhuje jo je skupil prav Mezgec. Ne vemo še kako je z njim!
17.28 




1. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
2. Max Richeze (Deceuninck-Quick Step)
3. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) +2”
4. Marc Sarreau (Groupama-FDJ) +5”
5. Clément Venturini (AG2R La Mondiale)
17.27 Sam Bennett je zmagal!
17.25 Najhuje je padel Mezgec! Roglič ni padel, Valverde je padel...
17.23 Množični padec!! Mezgec je na tleh!!
17.20 Mezgec je v ospredju, še 2 km!!
17.18 Še 5 km, Pibernik je ujet!
17.15 Mezgec hoče dopolniti slovenski uspeh na Vuelti, ubežniki bodo kmalu ujeti, še 6 km do cilja!
17.11 Prednost ubežnikov kopni, glavnini se mudi v cilj, Luka Mezgec je v ospredju, pripravlja se za šprint.
17.10 Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step) lovi ubežnike, ki so samo še 30 sekund pred pelotonom, do cilja je 12 km.
17.05 Gorski cilj:
Alto de La Madera (kat-3, km 165.4)
1. Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), 
2. Salvatore Puccio (Team Ineos), 
3. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale)
17.02 Jakob Fuglsang (Astana) je pospešil skupaj z Jempy Druckerom (Bora-Hansgrohe), Tony Martin (Jumbo-VIsma) ju lovi. Spet odlično delo Martina!
16.57 Do cilja je 23 km, do vrha klanca še 1 km, ubežniki imaj osamo še minuto prednosti.
16.50 Ubežniki so že na edinem današnjem kategoriziranem klancu  Alto de la Madera: 8km, 3.5 % povprečna strmina. Bo Pibernik napadel?
16.45 Leteči cilj:
1. Diego Rubio (Burgos-BH),  
2. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale),
3. Salvatore Puccio (Team Ineos)

16.42 Zanimivo vprašanje na Eurosportu!



16.40 Začel se je lov na Pibernika in ostale ubežnike! Do cilja je smao še 34 km, zato je bilo pričakovati, da bo glavnina pospešila. Še 1:36 min zaostaja peloton.
16.37 Ker Slovenci že dolgo niso zmagali, bi bilo čudovito, če bi to uspelo Luki Mezgecu, kajne? Seveda, če ujamejo Pibernika!?
16.22 Luka Pibernik je v pelotonu nesrečno zaznamovan zaradi dogodka na Giru leta 2017, ko se je v peti etapi en krog prehitro veselil zmage z visoko dvignjenima rokama. Seveda se to ni zgodilo samo njemu, večkrat se kolesarji na krožnih dirkah zmotijo pri štetju krogov.
 16.15 Španci se sprašujejo, kdo neki je Domen Novak, ki nosi dres slovenskega državnega prvaka. Poiskali so rezultate letošnjega DP iz Radovljice in zgroženo ugotovili, da Roglič ni bil niti med tremi najboljšimi, da je v Sloveniji še cel peloton odličnih kolesarjev. 



16.12 Do cilja je še 55 km. Ubežniki so spet 2 min pred glavnino. Kdaj se bo začel lov?
15.57 Izjave Rogličevih tekmecev so precej mlačne po včerajšnji etapi. Lopez pravi, da samo še čakajo, če bo Primož imel slab dan, Valverde pravi, da je utrujen, Quintana, da bo probal z napadi, a dvomi, da je Roglič premagljiv, Pogačar pa pravi, da bi bil rad ob Primožu na stopničkah v Madridu.
15.50 Ubežniki so še vedno 1:30 pred glavnino. Kot kaže bomo videli šprinterski obračun. Luka Pibernik je še vedno med šestimi ubežniki.
15.34 Danes je zanimivo branje po evropskih športnih časopisih, same hvalnice Sloveniji in slovenskem kolesarstvu. Španci so malce malce bolj sarkastični, omenjajo Froomeovo afero z Los Machucosa in povezujejo Pogačarja in Rogliča.
15.26 Ubežniki še vedno bežijo s prednostjo 1:25 min, do cilja je 84 km.
15.16 Našli smo članek, ki govori o Pogačarjevem začetku.
15.12 Prednost ubežnikov znaša 1:43, do cilja je 94 km.
15.05 Gorka Izagirre (Astana Pro Team) je padel na okrepni postaji. Pobral se je in nadaljuje z glavnino.
15.03 Padec!!



14.53 Prednost ubežnikov je še vedno okoli dveh minut. Mogoče pa jim le uspe priti do konca, Pibernik je še vedno med njimi.
14.42 Ubežniki so še vedno manj kot dve minuti pred glavnino. Do cilja je 111 km.
14.33 Prednost je padla na 1:30 min, do cilja je 118 km.
14.27 Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott) je včeraj zvečer postal oče deklice Mary. Rodila se je včeraj v Etiopiji.
14.20 Ubežniki so spet 2 min pred glavnino.



14.16 Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) prvič dirka na tritednski dirki in je danes prvič v begu letošnje Vuelte, prav tako je to prvi beg Pibernika na letošnji dirki, Salvatore Puccio (Team Ineos) tudi še ni bil v begu. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) je bežal v 8. etapi, Diego Rubio (Burgos-BH) v 3. etapi, Stéphane Rossetto (Coffidis) je napadal v 7. etapi.
14.07 Glavnina ne popušča. UAE Team Emirates, Deceuninck-Quick Step, Bora-Hansgrohe, Mitchelton-Scott, Trek-Segafredo in Jumbo-Visma sodelujejo v lovu na ubežnike. Glavnina zaostaja samo še 1:43 min.
 13.58 Pibernikov pobeg je odlično uspel, zdaj imajo že 2.22 min prednosti. Do cilja je 140 km.
13.38 Prednost raste, zdaj imajo že skoraj dve minuti prednosti.
13.31 Današnja etapa gre čez rojstni kraj Angela Madraza. Izjavil je, da so se mu uresničile sanje, voziti po domačih cestah v pikčasti majici, so ostvarjene sanje. Danes je njegov najlepši dan v kolesarskem življenju!
13.29 Ubežnikom bo, kot kaže, uspelo, njihova prednost je trenutno 1:45 min!
13.20 Končno je tudi Piberniku uspelo v beg. Prednost je že več kot minuto.
13.18 Že imamo ubežnike!! Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Luka Pibernik (Bahrain-Merida), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Salvatore Puccio (Team Ineos), Diego Rubio (Burgos-BH) in Stéphane Rossetto (Cofidis) imajo majhno prednost po prvih 10. km.
13.02 napadi se vrstijo že od štarta! Spet bomo videli izredno hitro etapo.
12.58 Štirinajsta etapa se je začela!
12.56 Na včerajšnjem zadnjem klancu Los Machucos, ki je bil največji strah in trepet letošnje Vuelte, smo v nekaj trenutkih videli kar tri slovenske kolesarje v prvi skupinici: Pogačarja, Rogliča in Novaka.
12.54 Kolesarji, ki so bili najdlje v begu: 
1. Angel Madrazo (Burgos-BH), 609 km
2. Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), 435 km
3. Jesus Herrada (Cofidis), 377 km
4. Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA), 357 km
5. David de la Cruz (Team Ineos), 338 km
Kar 94 od 176. kolesarjev je sodelovalo vsaj v enem begu na letošnji Vuelti.
12.50 Primož Roglič je v vodilni rdeči majici.
Nairo Quintana (Movistar Team) je danes v zeleni majici, čeprav je šele tretji v točkovanju, za Rogličem, ki je v rdečem, in Pogačarjem, ki bo danes nosil belo majico, zato Nairu pripada zelena.  Angel Madrazo (Burgos-BH) še vedno ne da svoje pikčaste majice.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine