Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Francozu Turgisu makadamska etapa, Rogliču odlikovanje

Na etapi, dolgi 200 kilometrov s 14-makadamskimi odseki se je najbolje znašel domačin Anthony Turgis.
Anthony Turgis (Total Energies) je v deželi šampanjca slavil svojo največjo zmago. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Anthony Turgis (Total Energies) je v deželi šampanjca slavil svojo največjo zmago. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
7. 7. 2024 | 09:47
7. 7. 2024 | 18:17
17:38

Samo dve možnosti sta glede Rogličevega dirkanja danes, ali je vozil modro in preudarno, ker se zaveda, da je na letošnji dirki najbolj pomemben zadnji, tretji teden in ne prvi, ali pa je spet imel, tako kot v dveh etapah že, boje sam s sabo.

Pogačar je bil danes odlično razpoložen. FOTO: Marco Bertorello Afp
Pogačar je bil danes odlično razpoložen. FOTO: Marco Bertorello Afp

Upajmo, da je šlo za tisto prvo, kajti, danes je imel izmed velike četverice favoritov za skupno zmago, največ težav. Zaradi današnjega dirkanja si zasluži posebno odlikovanje. Prvič je odpadel že na drugem makadamskem odseku od 14. Potem pa vseskozi, ko je napadel Pogačar. Ampak vedno je ujel priključek in zato je bilo videti tudi, da dirka modrejše od drugih.

Po etapi je izjavil, da se ni najbolje znašel na začetku drugega odseka, da je bil več ali manj celo etapo sam in da je najpomembnejše zanj, da je odkljukana še ena etapa. V cilju ni bil videti razočaran, prej nasprotno. To je dober znak za naprej.

Napadalec dneva je bil zagotovo Tadej Pogačar. Napadel je skoraj na vseh makadamskih sektorjih, ni in ni odnehal vse do zadnjih 10 km. Ni se mu izšlo, a etapo je naredil nadvse zanimivo za gledalce. 

Ubežniška skupina je bila sestavljena s samimi zvenečimi imeni, zato jih je bilo nemogoče ujeti, ko so imeli več kot minuto prednosti. Samo enkrat, po Pogijevem napadu, so jih ujeli, a vseeno niso mogli držati njihovega tempa, kmalu so ostali sami. Težave s kolesom je imel tudi Jonas Vingegaard, ki je več kot pol dirke dirkal s Tratnikovim kolesom! 

Ko je bilo jasno, da ubežnikov ne bo moč ujeti, so le-ti obračunali med sabo. Vsi smo pričakovali Pidcockovo zmago, saj se nam je zdelo, da je največ varčeval z močmi, a pozabili smo, kako dober sprinter je Anthony Turgis. Slavil je res izredno zmago na veličastni etapi, ki se je bomo dolgo spominjali po vseh teh prašnih makadamskih odsekih in Pogijevega napadanja ter Rogličevega boja za obstanek. O Mohoriču danes ni bilo ne duha ne sluha, Luka Mezgec pa je dirkal odlično, v cilj je prišel skupaj z rumeno majico. Jutri je na Touru prvi prosti dan.

Npadalec dneva: Tadej Pogačar! FOTO: Thomas Samson Afp
Npadalec dneva: Tadej Pogačar! FOTO: Thomas Samson Afp

 

Results powered by FirstCycling.com

 

 

Spremljali smo v živo

17:53
Ne bo se mu izšlo ... ne, ne ... škoda ... To bi morala biti Pidcockovoa zmaga ... Pidcock je drugi, Turgis je zmagovalec! 

17:51
Jasper Stuvyen (Lidl-Trek) je kot kaže neulovljiv. Vsi zasledovalci so na limitu, on pa še kar pešta pedala, še 10 sekund prednosti ima za zadnji km!

17:49
Povprečna hitrost na današnji etapi je 46 km/h! Jasper Stuvyen (Lidl-Trek) je še vedno sam pred vsemi. 

17:47
Še 5 km do cilja, glavnina zaostaja minuto. Stuyvena bodo tudi kmalu ujeli. 

17:44
Pogi
ne neha z napadi, čeprav je minuto za vodilnim na dirki. Na vsak način hoče pridobiti nekaj sekund pred zasledovalci.

17:41
Jasper Stuvyen
(Lidl-Trek) se je naveličal druščine. Solira proti cilju. Pogi spet poskuša na zadnjem makadamu. Mezgec je tudi v tej skupini! Čisto sem ga spregledal! Roglič je na repu.

17:38
Etapa gre h koncu, ubežniki v prvi skupini so se že začeli napadati med seboj. Pidcock hoče zmagati. Pol minute za njimi je skupina z Van der Poelom, minuto za njimi pa glavnina. 10 km do cilja. 

17:32
Pogijev
napad se je izjalovil. Tudi Roglič in Remco sta ga ujela s še nekaj kolesarji. Še dva makadamska odseka sta do cilja.

Na prašnih cestah je izredno slaba vidljivost. FOTO: Bernard Papon Afp
Na prašnih cestah je izredno slaba vidljivost. FOTO: Bernard Papon Afp

17:30
Vingegaard
je ujel Pogačarja, Remco in Roglič še ne. Jorgenson je med Pogijem in Vingegaardom, 18 km pred ciljem, ubežniki imajo 40 sekund prednosti.

17:28
Visma lovi Pogija na makadamskem odseku. Kakšna peklenska dirka! Rogliča spet ni zraven.

17:25
Pog
i vztraja, vsi ga lovijo ... ostal je sam!

17:22
Pogi
je napadel! 

17:19

17:16
Glavnina se še ni predala, 1:35 zaostajajo za prvo skupino na dirki in 47 sekund za zasledovalci v kateri sta tudi Girmay in Van der Poel. Še 27 km in še pet makadamskih odsekov je pred njimi.

17:11
Še pet makadamskih odsekov. Zadnji je 10 km pred ciljem.

17:06
Matthews
, Tiller, Gaudu, Van der Poel, Costa, Fuglsang in Girmay, lovijo ubežnike sami pred glavnino. Do cilja je 35 km, kaže, da se je glavnina predala za danes, sedem zasledovalcev bo skušalo ujeti ubežnike, še 55 sekund zaostanka imajo. 

17:03
Sedem odličnih kolesarjev je poskakalo iz glavnine in imajo že minuto prednosti in minuto zaostanka za ubežniki.

17:00
Še 40 km do cilja, 1:44 je prednost osmih ubežnikov, v glavnini so se začeli vrstiti napadi lovcev na etapno zmago.  

16:55
Osem kolesarjev je v ubežniški skupini: Jasper Stuvyen (Lidl-Trek), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Ben Healy (EF Education-EasyPost) Derek Gee (Israel-Premier Tech), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Alex Aranburu, Javier Romo (Movistar Team) in Anthony Turgis (Total Energies). Ne verjamem, da se bodo pustili ujeti tako dobri kolesarji.

16:51
Še dobro, da je jutri prost dan. Tale etapa bo pošteno izmučila favorite za skupni seštevek. Ubežniki imajo 1:13 prednosti. Lahko se zgodi, da jih ne bodo več lovili. 

16:48
Vlasov
je zgrmel v jarek! Uh, grdo je padel, vendar je vstal in nadaljuje.

16:46
Sledi pet odsekov z eno zvezdico, zadnja dva imata dve. Do cilja je 50 km, glavnina za osmimi ubežniki zaostaja minuto.

16:43
Čeprav bo 32 od 199 km 9. etape potekalo po makadamu, je trasa po Šampanji tudi nekoliko drugačna. Polovica od 14 odsekov bo razporejenih od 47. do 145. kilometra, druga pa v zaključku dneva (zadnji odsek je 10 km pred ciljem), v katerem bo treba premagati tudi 2.000 višinskih metrov.

A če kandidati za vrh v skupnem seštevku razmišljajo predvsem o tem, koliko bi lahko izgubili, če bi šlo kaj narobe, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) to etapo vidi kot veliko priložnost za svojo prvo letošnjo in skupno četrto etapno zmago na Touru.

image_alt
Pogačar in Roglič živčno na makadam, Mohorič na vse ali nič

16:38
Remco
rahlo zaostaja zaradi napake, ki jo je naredil na začetku makadama. Roglič se dobro drži. Čisto spredaj sta Pogi in Vinge.

16:35
Sledi 8-sektor dolg 3,9 km, zadnji s tremi zvezdicami. Remco ima majhne težave na makadamu. Visma spet vleče, Van Aert, pravzaprav.

16:30

16:26
Jonas
je še vedno na Tratnikovem kolesu! Do cilja je 64 km, ubežniki imajo minuto prednosti. Kmalu bodi na osmem sektorju od 14.

16:23
Pet kolesarjev je na begu, zasleduje jih še skupinica s petimi kolesarji, ki zaostaja pol minute, eno minuto za njimi pa je glavnina z vsemi štirimi favoriti.

16:19
Vingegaard
je na svojem kolesu. Ne, ni, še vedno ima številko 7, torej Tratnikovo kolo! Roglič je spet z rumeno majico. Trio se ni mogel zmeniti okoli bega, spet je nekaj ubežnikov pred glavnino. Roglič vse to mirno prenaša. Prav ima, Tour je še dolg.

16:16
Trio je ujel ubežnike. Nadaljujejo skupaj z njimi. Roglič spet zaostaja z glavnino pol minute! 73 km do cilja. Verjetno ta beg še ni nevaren. Upajmo v imenu Rogliča.

16:13
Remca
sta ujela ... uganite kdo? Tadej in Jonas! Primoža ni blizu ... Trio nadaljuje! Pogi vleče na vso moč ...

16:11
Pogi
se je pognal za Remcom ...

16:10
Remco
je napadel!

16:09
Najtežji makadamski odsek so preživeli vsi štirje glavni favoriti za skupni seštevek. Da, tudi Roglič ni imel težav.

16:06
Glavnina že razpada, kolesarji Visme navijajo tempo na klancu, makadamskem klancu ... Pogi je zraven, Remco tik za njim, tudi Rogla ...

16:02

15:58
Ne vemo kje je Tratnik z Vingegaardovim kolesom? Pogi se je umiril, glavnina je spet skupaj, 45 sekund za 12-ubežniki: Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Jasper Stuvyen (Lidl-Trek), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Ben Healy (EF Education-EasyPost) Maxim Van Gils (Lotto-dstny), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Alex Aranburu, Oier Lazkano, Javier Romo (Movistar Team), Axel Zingle (Cofidis), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) in Anthony Turgis (Total Energies).

15:56
Pogačar
je nekaj metrov pred glavnino! Mogoče nagaja Jonasu, da ne more zamenjati kolesa? Remco ga je ujel ... Pogi ne neha. Naslednji makadamski odsek je najtežji! Mogoče hoče Pogi prvi do pod klanca, ki sledi.

15:53
Pogačar
je napadel? Še 40 sekund zaostajajo za ubežniki.

15:49
Na tem in naslednjem odseku je klanec 4. kategorije! Kolesarji UAE so spet na čelu glavnine in vlečejo na vso moč. No, Jonasu gre dobro tudi s Tratnikovim kolesom. Držimo pesti za Rogliča. Mohorič se še skriva v trebuhu pelotona. Še 90 km.

15:46
Povprečna hitrost na dirki je 47 km/h. Vingegaard je še vedno na Tratnikovem kolesu! Pogačarjevi so se umirili, za ubežniki zaostajajo še 40 sekund. Sledi makadamski odsek dolg kar 3,4 km, ima tri zvezdice. 

15:42
Tratnik
mora zamenjati kolo! Ampak ne svojega, zamenjal bo Jonasovega! Le, kaj se je zgodilo vmes? Tratnik je očitno dal svoje kolo Jonasu, zdaj čaka zamenjavo. Pogačarjevi pa gredo na vso moč!

15:38
Večina kolesarjev je že vajena dirkanja po makadamskih cestah, vendar nekateri so še vedno proti tem, da so take etape tudi na tritedenskih dirkah. Roglič je pred startom današnje etape izjavil, da se je ne boji, da je celo vesel, da je tudi taka etapa na dirki. Zaenkrat je imel smolo, upamo na veliko boljše nadaljevanje. So že na tretjem odseku.

15:34
12 kolesarjev je na begu: Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Jasper Stuvyen (Lidl-Trek), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Ben Healy (EF Education-EasyPost) Maxim Van Gils (Lotto-dstny), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Alex Aranburu, Oier Lazkano, Javier Romo (Movistar Team), Axel Zingle (Cofidis), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) in Anthony Turgis (Total Energies). 103 km pred ciljem imajo 1:50 prednosti pred glavnino.

15:27
Glavnina zaostaja 1:22. Kmalu bo na vrsti tretji makadamski odsek, dolg je 1,5 km! Ima dvezvezdici! Prvi je imel eno, drugi tri!

15:22
Glavnina požira ubežnike, 112 km je do cilja, sledi še 12 makadamskih odsekov! Glavnina za 12-ubežniki zaostaja poldrugo minuto. Tudi ostali Rogličevi pomočniki so končno v glavnini. Dobro je za zdaj ... Dirkanje po makadamu ni za vsakogar. O tem smo že veliko pisali, celo Mezgec priznava, da moraš za makadamske ceste imeti drugačno težišče na kolesu. Danes vsi dirkajo s širšimi gumami, 30 ali 32 mm. 

15:21
Rogliču
je uspelo ujeti glavnino, vendar so trije njegovi pomočniki takoj zaostali. No, upajmo, da se nadihajo in spet priskočijo Rogliču na pomoč, če bo treba. 

15:20


15:16
Rogličeva skupina se trudi, vendar še vedno zaostajajo dobrih 20 sekund. zagotovo jim bo uspelo ujeti glavnino.

15:14
V Asmari po včerajšnji drugi etapni zmagi Girmaya!

15:10
V prvi skupini je 13 kolesarjev, 1:25 za njimi je skupina z osmimi kolesarji, 2:01 zaostaja glavnina, 2:15 pa Rogličeva skupina, 120 km pred ciljem. 

15:08
Roglič
skupaj s pomagači lovi glavnino, ki za tremi skupinami zaostaja 2:20.

15:06
Poglejte ta kaos na drugem makadamskem odseku! Kot bi gledal dirko mladincev ...

15:04
Samo Roglič od velike četverice manjka v glavnini! No, upajmo, da bo na asfaltu le ujel priključek.

15:02
Roglič
je izgubil stik z glavnino! Že pol minute zaostaja ... Visma pa še vedno navija visok ritem v ospredju.

15:00
O današnji 9. etapi je bilo pred začetkom Toura največ govora. Mnogi so prepričani, da toliko makadama ne sodi na tritedensko dirko. Taka etapa naj bi bila prenevarna za vse tiste, ki se borijo za skupni seštevek. Ampak ... kolesarji se za to ne zmenijo. Povprečna hitrost na prvih 50 km današnje etape je 50 km/h! Torej, kolesarji ne čutijo nobene nevarnosti!

Štiri skupine so pred glavnino, ki zaostaja 2:25, 130 km pred ciljem. Prevozili so že dva od 14-makadamskih odsekov. Ampak, kakšen kaos je bil na drugem odseku!? Nekateri so tekli po njivi ob prašnem makadamu! Vingegaard navija tempo!

FOTO: Molly Darlington Reuters
FOTO: Molly Darlington Reuters

Start in cilj makadamske 7. etape je v Troyesu. Etapa, ki je za mnoge najbolj nevarna na dirki. Pravzaprav gre za makadamsko dirko, gravel preizkušnjo dolgo skoraj 200 kilometrov! Kar 14 makadamskih odsekov, skupaj to nanese 32 kilometrov.

Vmes so še štirje kategorizirani klanci. Skupaj je 2000 višinskih metrov. To bo dirka na izpadanje!

Prvi makadamski odsek je na vrsti po 47-kilometrih dirkanja, potem sledi prvi vzpon, Côte de Bergères, dolg 1,7 kilometra, povprečni naklon je 5,2 %.

Drugi sektor makadama je prav tako skupaj s klancem, Baroville, dolžina: 2,8 km, povprečen naklon: 4,8 %. Najtežji del etape je na vrsti po 95-kilometru dirkanja. V slabih 40. kilometrih so kar štirje makadamski odseki in tremi klanci.  Zadnji makadamski odsek je samo 10 kilometrov pred ciljem.

Med glavnimi favoriti za današnjo etapo je zagotovo tudi Matej Mohorič, ki je svetovni prvak v makadamskem kolesarstvu.

Tadej Pogacar in general Charles de Gaulle. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Tadej Pogacar in general Charles de Gaulle. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Profil 9. etape Toura. FOTO: Infografika Delo
Profil 9. etape Toura. FOTO: Infografika Delo

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine