Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po grozovitem padcu Zana v zeleni majici

Kraljevska etapa bi se kmalu tragično končala. Filippo Zana je med spustom s Kolovrata tako grdo padel, da smo za trenutek pomislili, da se je ubil!
Filippo Zana (Jayco Alula) je imel danes zaresno srečo v nesreči. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida 
Filippo Zana (Jayco Alula) je imel danes zaresno srečo v nesreči. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida 
17. 6. 2023 | 09:02
19. 6. 2023 | 11:33
16:45

Etapa brez primere na vseh dosedanjih 29 slovenskih tourih! To lahko zagotovo napišemo. Kraljevska, 4. etapa od Ljubljane do Kobarida je bila že sama po sebi verjetno najtežja etapa vseh časov na dirki po Sloveniji, potem pa je vodeči na njej, Italijan Filippo Zana (Jayco Alula), v enem izmed ovinkov na spustu poletel čez krmilo v globino, daleč od ceste.

K sreči je pristal na travi, po kolo je moral še deset metrov v globino. Videti je bilo, da je bil padec usoden, vendar se je Filippo pobral in nadaljeval dirko. Neverjetno!

Jesus David Pena (Jayco AlUla) je na zadnjem vzponu edini lahko sledil moštvenemu kolegu Zani, vendar je dirko končal in zmagal s pokvarjenim kolesom. Ves spust v dolino in vse do cilja v Kobaridu je dirkal s pokvarjenim prvim menjalnikom. Filippo Zana je prišel v cilj na drugem mestu, pred Ulissijem in Fortunatom.

Kraljevsko pošastna etapa

Že na papirju je bila današnja 4. etapa 29. dirke po Sloveniji videti najtežja. Na cesti so kolesarji dobili samo še potrditev. Prvi del dirke so zaznamovali štirje ubežniki, ki pa so bili ujeti že pred prvim vzponom na Kolovrat. In že med tem prvim vzponom, na desetkilometrski klanec, je iz glavnine odpadla večina kolesarjev. Spust s Kolovrata je nekaterim že povzročil preglavice, padel je tudi kasnejši zmagovalec Pena. 

Drugi vzpon na Kolovrat je poskrbel za dodaten osip glavnine. Filippo Zana je napadel in s solo vožnjo prvi prispel do vrha. Za njim je bil njegov klubski kolega Pena. Ampak potem se je grozljivka šele začela. Zana je zgrmel v globino, Pena pa je nadaljeval sam s pokvarjenim kolesom in zmagal. Na zadnjem vzponu na Kolovrat je najprej popustil Jaka Primožič, za njim še Domen Novak in nato še Matej Mohorič, ki pa je potem z vratolomnim spustom skoraj ujel vse vodeče na dirki.

V skupnem seštevku za samo sekundo vodi Filippo Zana (Jayco AlUla). Drugi je Diego Ulissi (UAE) in tretji Lorenzo Fortunato (Eolo - Kometa). Matej Mohorič je na 6. mestu. Dirka še zdaleč ni odločena, jutri bomo zagotovo videli pravi Fight for green!
***

Spremljali smo v živo

15:10
Jesus David Pena (Jayco AlUla) je zmagal na tej grozljivki! Zana je besen zasedel drugo mesto. Zana je prevzel zeleno majico. Mohorič je tik za njimi ...

15:05
Še 2 km spusta, še 4 km do cilja, Jesus David Pena (Jayco AlUla) je 10 sekund pred trojico kolesarjev. Ulissi bo danes oblekel zeleno majico!

15:02
Zana
je skupaj z Ulissijem in Fortunatom, pol minute za Peno, ki mu nagaja kolo.

14:59
Jesus David Pena
(Jayco AlUla) je sam, vendar ima pokvarjeno kolo! Ne dela mu prvi menjalnik! Zana nadaljuje z dirko! Ah ... Pena ne more dati verige na večjo verižnico.

14:58
Zana je živ! Preživel je desetmetrski polet, salto čez balanco ... 

14:55
Zana je padel! Kako grdo je padel!

14:50
Filippo Zana in Jesus David Pena (oba Jayco AlUla) sta že na spustu. Zana in 15 sekund prednosti. Ulissi je počakal tri kolesarje, ki jih je prej že prehitel. Še 12 km do cilja.

14:48
Diego Uliss
i lovi dva kolesarja Jayco Alule, ki sta manj kot pol minute spredaj.

14:46
Dirka je še čisto odprta, Zana je sam, kakih 10 sekund za njim je Double, Pena tik za njim ... Badilatti je tudi blizu, za njim je Fortunato, Ulissi tudi. Na spustu se bo odločila današnja etapa.

14:42
Filippo Zana (Jayco Alula) še vedno solira, Double je za njim, potem pa še trije kolesarji in za njimi sam že Ulissi, ki se vztrajno bliža.

14:38
Novak
in Mohorič sta že več kot pol minute za Zano, ki se je otresel Doubla. Italijanski državni prvak solira proti vrhu Kolovrata.

14:36
Filippo Zana (Jayco Alula) je videti najmočnejši ... Double ga komaj drži. Za njima so še trije kolesarji ...

14:34
Filippo Zana
(Jayco Alula) in Paul Double (Human Powered Health) sta sama v ospredju.

14:31
Jesus David Pena (Team Jayco AlUla) je najmočnejši na klancu. Zana je za njim ... Britanec Paul Double (Human Powered Health) je napadel ...

14:28
Tudi Novak in Mohorič sta odpadla!

14:25
Jaka Primožič
je popustil. Samo še Novak in Mohorič od Slovencev v glavnini. Klanec na Kolovrat se je šele začel ...

14:22
Ubežnika sta ujeta ... trenutno je nekaj metrov pred glavnino samo en kolesar. Primožič je v težavah ...

14:19
Danes ima rojstni dan najboljši kolesar vseh časov!

Kobarid, kraj kjer lahko prevoziš kolesarske poti različnih težavnosti, se sprehodiš ob hladni smaragdni reki Soči, dan pa zaključiš z odlično hrano. 

Kolesarjenje je zagotovo eden najzanimivejših načinov raziskovanja Kobarida in njegovega hribovitega zaledja, saj so kolesarske poti speljane po najlepših kotičkih Doline Soče. Družine se lahko iz Kobarida odpeljejo k reki Nadiži, cestni kolesarji pa se lahko preizkusijo na vzponu na Kolovrat, enem najtežjih vzponov 19. etape Gira d`Italia 2022. Gorski kolesarji se lahko med drugim odpravijo na 4. etapo Juliana Bike, ki pelje skozi Drežnico.

Ljubitelji pohodništva lahko v Kobaridu in okolici izbirajo s pestrega nabora pohodniških poti, ki vodijo do slikovitih vrhov in planin v Triglavskemu narodnemu parku. Tistim, ki se ne želijo spopasti z visokimi vrhovi, so na voljo lažje sprehajalne poti do naravnih in kulturnih znamenitosti, kot sta slap Kozjak in muzej prve svetovne vojne v Kobaridu.

Adrenalinski navdušenci bodo v Kobaridu našli možnosti za plezanje in eno najboljših vzletišč za jadralne padalce v Sloveniji – Stol, ki poleg odličnih razgledov ponuja tudi odlične pogoje za letenje.

Za okrepčilo po aktivno preživetem dnevu poskrbijo lokalni gostinski ponudniki. Na njihovih menijih se vedno najdejo tudi kobariški štruklji.

Kobarid, raj za športne navdušence, ki leži v osrčju Julijskih Alp, ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

14:17
Glavnina je že na klancu na Kolovrat ... drugič danes!

14:13
Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane) in Alois Charrin (Tudor Pro Cycling Team) imata samo še pol minute prednosti pred glavnino, 26 km pred ciljem.

14:09
Samo trije Slovenci so še v glavnini, ki jo vlečejo kolesarji Jayco Alula. Mohorič, Novak in Primožič so edini Slovenci v glavnini. 

14:08
Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane) ni več sam v ospredju dirke, pridružil se mu je Alois Charrin (Tudor Pro Cycling Team), ki je že na spustu pobegnil iz glavnine.

14:02
Glavnina ne gre na vso moč. Obračun bo sledil v drugem krogu čez Kolovrat. Ubežnik je že v Idrskem, sledi 11 km ravnine ob Soči, potem pa spet klanec na Kolovrat.

13:57
Kolesarji se še vedno spuščajo s Kolovrata ...

Občina Tolmin je tretja največja v Sloveniji, s 450 km občinskih cest pa na vrhu seznama slovenskih občin. Je del atraktivne destinacije Dolina Soče, ki z navezavami na Benečijo in proti Ljubljani ponuja odlične pogoje za cestno kolesarjenje. Z raznoliko kolesarsko infrastrukturo, kamor sodita tudi del Slovenske turnokolesarske poti in etapa Juliane Bike, pa lahko zadovolji širok krog kolesarskih gostov. Atraktivni so namreč že dostopi na južni strani Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka, ki pokriva del občine. Njeno središče predstavlja Tolminska kotlina – stičišče doline Soče proti Kobaridu in Bovcu ter Italiji, doline Soče proti Novi Gorici ter doline Idrijce. 

Največje naložbe v kolesarsko infrastrukturo se trenutno izvajajo na območju jezera Most na Soči oz. med Modrejem in Tolminom. Dela na tem odseku  državne kolesarske povezave bodo zaključena v maju 2023. Do konca leta je predvidena tudi označitev začasnih državnih kolesarskih povezav, ki bodo povezale dolini Soče in Idrijce dolino ter vzpostavila povezavo z Gorenjsko po Baški grapi. 

Slikovita Bohinjska proga, ki poteka po celotni Baški grapi in po kateri vozi tudi avtovlak, je idealna za spodbujanje intermodalnosti in trajnostne mobilnosti. Sicer pa je kolo pri nas zelo primerno za dostop do številnih znamenitosti – sploh v dolini Tolminke to s spremembo prometnega režima ob turističnih konicah to tudi aktivno spodbujamo.

13:52
Padec na spustu! Trije kolesarji so zleteli iz ovinka in se ujeli v električnega pastirja! Vse je v redu, pobrali so se in že lovijo glavnino. Cesta na spustu je dobra in široka, nihče ne pritiska na vso moč razen ubežnika Zoccarata.

13:48
Samo še trije Slovenci v glavnini na dirki po Sloveniji ... Mohorič, Novak in Primožič.

13:43
Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane) je prvič prečkal gorski cilj na Kolovratu, sledi spust in potem še enkrat čez Kolovrat! Še 48 km do cilja.

13:38
Novak
se vozi na tretjem mestu v glavnini, videti je odlično. Tudi Primožič se dobro drži, blizu je tudi Mohorič. Še 1 km klanca do vrha Kolovrata.

13:35
Samuele Zoccarato
(Green Project – Bardiani CSF – Faizane) še vedno minuto pred glavnino, še 3 km pred vrhom klanca na Kolovrat.

13:30
Ubežnik je minuto pred glavnino v kateri so še trije Slovenci. Mezgeca ni v glavnini.

13:25
Domen Novak
, Jaka Primožič in Matej Mohorič so edini Slovenci v glavnini.

13:23
Ubežnik Zoccorato je še vedno sam. V glavnini je še kakih 30 kolesarjev ...

13:22
Kolesarji Jayca Alule in UAE so na čelu glavnine. Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane) solira proti vrhu Kolovrata.

13:20
Osip v glavnini je velik. Danes bo večina kolesarjev morala dobro izračunati časovno zaporo.

13:15
Ubežniška skupinica je že razpadla ... Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane) je ostal sam na čelu dirke. Glavnina je minuto zadaj.

13:10
Zoccarato
je specialist za enodnevne dirke, Irurzun je specialist za Kronometre, Stojnić je odličen na tritedenskih dirkah ... Kolesarji gredo že proti Kolovratu. 

13:05
Med ubežniki je tudi Ide Schelling (Bora – Hansgrohe), ki drugi v skupnem seštevku, samo 10 sekund za zeleno majico. Po svoji kolesarski izobrazbi je tipičen klančar, tako, da bo zanimivo, če bo do klanca na Kolovrat v ubežni skupini. 

13:00
Ubežniki: Ide Schelling (Bora – Hansgrohe), Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane), Xabier Mikel Azperren Irurzun (Euskaltel-Euskadi) in Veljko Stojnič (Corratec – Selle Italia), so samo še poldrugo minuto pred glavnino. Čez 10 km bodo že v Tolminu. 

12:55

12:50
Za kolesarji sta že dva gorska in dva leteča cilja. Prvi gorski cilj je bil na Katarini, zmagal je Tim Vellens (UAE Team Emirates), sledil je leteči cilj v Medvodah, zmagal je Matej Mohorič (Bahrain Victorious), potem je sledil leteči cilj v Škofji Loki, kjer je zmagal Ide Schelling (BORA – Hansgrohe), na gorskem cilju na Kladjah je bil prvi Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane).

12:45
Kraljevska, 4. etapa dirke po Sloveniji že poteka. Na begu so štirje kolesarji: Včerajšnji zmagovalec 3. etape Ide Schelling (Bora – Hansgrohe), Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizane), Xabier Mikel Azperren Irurzun (Euskaltel-Euskadi) in Veljko Stojnič (Corratec – Selle Italia). Njihova trenutna prednost pred glavnino je 2:25, 85 km pred ciljem.

image_alt
V spomin na Gina Mäderja sneli kolesarske čelade

 

Na vrsti je 4., kraljevska etapa dirke po Sloveniji.
Na vrsti je 4., kraljevska etapa dirke po Sloveniji.

***

Kraljevska, 4. etapa od Ljubljane do Kobarida je dolga 165 kilometrov. To je etapa, o kateri se govori že od lanskega leta, ko so jo razkrili na predstavitvi 29. dirke po Sloveniji.

image_alt
Po veliki napaki zelene majice Mezgec drugi v Postojni

Gre za, na papirju, najtežjo etapo v zgodovini slovenske zelene pentlje. Premagati bodo morali 3623 višinskih metrov, kar pomeni, da bodo morali danes premagati čisto malo manj kot pet »Vršičev« iz Kranjske Gore.

Etapa poteka iz Ljubljane prek Medvod, Škofje Loke, Cerknega, Tolmina in Kobarida. Vrhunec današnje kraljevske etape sta dva vzpona na Kolovrat. Da, na ta klanec, dolg 10,3 kilometra, s povprečnim 8,9-odstotnim naklonom, bodo kolesarji danes morali premagati dvakrat! Zato smo današnjo etapo razglasili za kraljevsko vseh kraljevskih etap na dirki po Sloveniji. Seveda pa, tako kot vedno, le kolesarji odločajo o tem, ali je dirka težka ali ne.

Na današnji etapi so štirje gorski in trije leteči cilji. Oba vzpona na Kolovrat sodita v 1. kategorijo. Prvi klanec na današnji etapi je že zelo strm 3 kilometre dolg vzpon na Topol, potem sledita dva leteča cilja, prvi v Medvodah in drugi v Škofji Loki. Potem sledi vzpon prek Sovodenj na Kladje, ki je blag, a se vleče kar 10,3 kilometra. V Tolminu bo zadnji leteči cilj, potem pa sledi zadnjih 55 kilometrov, na katerih bodo morali dvakrat na Kolovrat, in seveda se tudi dvakrat spustiti, kar po tragičnem včerajšnjem tragičnem dogodku na dirki po Švici dodaja predvsem grenak priokus, današnji kraljevski etapi. 

image_alt
Tragedija na dirki po Švici, umrl je Gino Mäder

Zelena majica bo danes zagotovo zamenjala lastnika, ni pa rečeno, da tudi moštva. Dylan Groenewegen (Jayco Alula) je klasični sprinter in se bo danes poslovil od zelene majice vodilnega, ostala pa mu bo najbrž rdeča. Vendar imajo v Mezgečevi ekipi skritega aduta, italijanskega državnega prvaka Filippa Zano, ki je kot kaže v zelo dobri formi tudi tri tedne po dirki po Italiji, kjer je blestel.

Slovenci računamo predvsem na Domna Novaka (UAE), ki je že pred dirko razkril, da gre letos na zmago v skupnem seštevku. Pomočnike ima dobre, njegova forma je dobra in mogoče bo prav on naslednik klubskega kolega Tadeja Pogačarja, ki je na domači tritedenski pentlji slavil lani in predlani. Ker pa sta na dirki tudi dva spusta s Kolovrata, nikakor ne smemo pozabiti na Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki v karavani slovi kot najbolj neustrašen spustaš.

 

Na vrsti je 4., kraljevska etapa dirke po Sloveniji.
Na vrsti je 4., kraljevska etapa dirke po Sloveniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine