Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Zgodovinski dan na Touru, zmagal je Eritrejec Girmay

Pogačar ostal brez rumene majice. Eritrejec Biniam Girmay je prvi temnopolti zmagovalec na Touru.
Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) je nazaj! Danes je zgodovinski dan za Eritrejo. FOTO:  Anne-christine Poujoulat Afp
Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) je nazaj! Danes je zgodovinski dan za Eritrejo. FOTO:  Anne-christine Poujoulat Afp
1. 7. 2024 | 08:17
1. 7. 2024 | 18:36
15:19

Naša želja za današnjega zmagovalca je bila uslišana. Prvič na Touru je zmagal temnopolti kolesar, Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche - Wanty). Danes je zgodovinski dan za afriško kolesarstvo.

Girmayeva prva zmaga na Touru. FOTO: Molly Darlington Reuters
Girmayeva prva zmaga na Touru. FOTO: Molly Darlington Reuters

Padec kopice kolesarjev pred zadnjim kilometrom najdaljše etape na letošnjem Touru je zakompliciral boj najhitrejših sprinterjev. Girmay je imel kar tri pomagače na samem zaključku, a so ga vsi trije na zadnjem kilometru izgubili iz zavetrja. Girmay se je nato znašel sam, se prerinil med najhitrejše in še enkrat dokazal, da sodi med najhitrejše sprinterje na svetu.

Pogačar je zaradi padca, ki se je zgodil tik pred njim zaostal za Carapazom in je moral predati rumeno majico. Richard Carapaz je tako prvič v življenju oblekel rumeno majico. V skupnem seštevku nima niti sekunde prednosti, vendar je bil v cilju pred Pogijem.

Najdaljša etapa od Piacenze do Torina je bila dolga 230 kilometrov. Kolesarji so si jo vzeli za sprinterski obračun in počitek po prvih dveh brutalno težkih etapah in pred 4. etapo, prvo gorsko, ki jih čaka jutri. 

Zgodovinski dan na Touru! FOTO: Tim De Waele Afp
Zgodovinski dan na Touru! FOTO: Tim De Waele Afp

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo
 

17:10
Biniam Girmay
je zmagovalec prve sprinterske etape na Touru! Zgodovinski dan za Eritrejo in Afriko.

17:05
Padec! Sprinterji so zdesetkani ... Cavendish je še zraven, rumene majice ni več ... Girmay je zmagal!

17:01
Van der Poel je moral menjati kolo, to je slabo za Philipsena. Še 5 km!

16:57
Zadnjih 10 km najdaljše etape na 111. Touru!

16:55
Tole bo strahovito hiter sprint! Cesta dovoljuje sprint čez celo cesto, sprint celega pelotona. Upajmo, da je bil to edini padec danes. Upajmo tudi, da se favoriti za skupni seštevek ne bodo vmešavali v boju ...

16:52
Padec! Remcov pomagač je na tleh! 

16:50
Povprečna hitrost današnje etape je zrasla celo nad 40 km/h! Danes se nad utrujenostjo v cilju ne bodo mogli izgovarjati. Sprinterske ekipe se pripravljajo za končni obračun. Najbolj pozorni bomo na Mezgečevo ekipo in njenega kapetana Dylana Groenewegena ... čeprav bi radi videli, da bi jih presenetil Girmay ... to bi bilo nekaj za afriško kolesarstvo!

16:45
V Torinu bomo videli enega od najbolj klasičnih Tour de France sprintov! Ciljna ravnina je široka, cesta je dobra, veter je zaenkrat še šibak, vendar meteorologi pričakujejo dež ravno v času, ko se bo zaključevala etapa! To pa bo povsem spremenilo potek dirke na zadnjem kilometru.

16:40
Danes je prva priložnost tudi za Mezgeca in njegovega kapetana Dylana Groenewegena. Danes bomo videli, kako dobro sta uigrana. Na dirki po Sloveniji sta imela precej smole. 

16:35
To, kar uprizarja Francoz Fabien Grellier (TotalEnergies) res ne sodi na Tour. Že 30 km se svaljka pred pelotonom. No, zdaj ga je ta končno pogoltnil. Še 28 km do cilja najdaljše etape letošnje dirke.

16:30
Pogačarjeva ekipa je tako močna in tako dobro pripravljena, da lahko brani rumeno majico vse do zadnje etape v Nici. Spomnimo se, da ima za klance dva pomagača, ki sta bila na generalki za Tour, na dirki po Švici, prvi in drugi v skupnem seštevku! Adam Yates in Joao Almeida sta lahko glavna favorita za skupno zmago na Touru, če se slučajno kaj slabega zgodi Pogiju.

16:25

»Rumena majica je prišla samo po sebi. Naš načrt je bil, da ne bomo nadzirali dogajanja od štarta etape, prezgodaj je še za to. Načrtovali smo napad v zadnjem krogu, še posebej, če bo v igri etapna zmaga. Na koncu se je izšlo tako, da je Tadej vseeno malo pod vrhom vzpona preizkusil, kako se počutijo njegovi tekmeci.

Jonas mu je edini sledil, kar nas ni presenetilo, vedeli smo, da je dober. Zadovoljni smo z razpletom etape, ostali kolesarji so prišli v cilj tam, kjer smo pričakovali,« pa je povedal njegov športni direktor Andrej Hauptman, ki ne namerava ekipe UAE izmučiti z nadziranjem dirke tem, kjer jo morajo drugi.

»Ni načrt nositi rumeno majico od tukaj do cilja. V naslednji etapi se bomo poskušali čim bolj spočiti in pobudo prepustiti ekipam šprinterjev, nato pa je 4. etapa že ena od ključnih. Galibier bo prvi pravi pokazatelj pripravljenosti, San Luca je bil kratek eksploziven klanec, zdaj pa bo na vrsti prava alpska etapa,« je naslednjo bitko za torek napovedal napovedal Hauptman.

16:20
Če natančneje pogledate trenutni vrstni red v skupnem seštevku, potem lahko jutri pričakujemo eno izmed najbolj napadalnih etap na Touru! UAE ima kar štiri kolesarje med najboljšimi, Bora ima tri, Ineos tudi tri, Visma dva ...

Results powered by FirstCycling.com

 

16:15
V Rogličevi Bori so presenečeni nad včerajšnjim razpletom, čeprav imajo v igri še vedno tri kolesarje, ki zaostajajo le 21 sekund za rumeno majico.
Ubežnik solira na zadnjem današnjem klancu, 50 km pred ciljem, ima 49 sekund prednosti. Francoski baroudeur se ne vda ...

16:10
Glede na letošnje drugačno Rogličevo dirkanje lahko ugibamo, da ima letos na Touru tudi drugačne načrte. Bo vse moči privarčeval za zadnji, najtežji del dirke? Kar bo izgubil na klancih, bo nadoknadil na obeh kronometrih? Načrtuje najbolje vožnje na najdaljših in najvišjih klancih?  En slab dan na Touru pripada vsakomur, lahko, da je bil Rogličev ravno včerajšnji.

16:05
V Rogličevem taboru na tej preizkušnji upajo na drugačen razplet kot tokrat. »Nisem imel najboljših nog. Nisem bil tam, kjer bi moral biti. Zdaj je mimo, 19 etap še prihaja,« se po prvih težavah kajpak ne bo vdal 34-letni Kisovčan, kot tudi ne njegov športni direktor Rolf Aldag.

»Tega nismo načrtovali, a če je bil to naš slab dan na Touru, lahko to lažje sprejmemo,« je ocenil izkušeni Nemec.

image_alt
Pogačar skočil v rumeno majico, Roglič upa na boljše noge

16:00
Roglič
je po včerajšnji etapi izjavil, da ni imel najboljših nog ... zato se ni mogel vmešati v boj za sekunde skupaj z Vingegaardom, Pogačarjem in Evenepoelom. Edini od »svetega kvarteta« letošnjega Toura je zaostal za 21 sekund. In, če se to zgodi Rogliču na njegovem klancu San Luca je jasno, da se takoj postavijo razna vprašanja o njegovi pripravljenosti. Prezgodaj je še, da bi karkoli komentirali. Po jutrišnji etapi bo slika že precej bolj jasna. Še bolj po 7. etapi, ko je na vrsti prvi kronometer.

15:55
Opala! Zgodil se je prvi napad na 3. etapi, 65 km pred ciljem je skočil Francoz Fabien Grellier (TotalEnergies). Glavnina zaostaja že pol minute. Bomo videli še tretjo francosko zmago letos na Touru? Bilo bi lepo. Tour je v Albi. Kaj se dogaja s Primožem Rogličem

15:50
V živo sem si ogledal uvodni etapi letošnjega Toura. Zanimalo me je predvsem, kako bo francoska dirka potekala v Italiji. Moram priznati, da je bila organizacija skoraj obupna, ampak se bom opredelil zgolj na novinarje, ki smo bili na obeh etapah res zanemarjeni. Imeli smo res nemogoče pogoje za delo. Ampak vse to smo lažje prenesli, ker je Pogi v rumenem. Gledalci so bili mešano razpoloženi, najslabše so bili Rogličevi navijači, ki sem jih srečeval na ulicah Bologne potem, ko so se vračali s San Luce proti cilju. Ampak, Tour se je šele začel in ne dvomim, da bodo tudi oni prišli še na svoj račun.

15:45
Imamo novo kolesarsko zvezdo na Touru. 28-letni Norvežan Jonas Abrahamsen iz Uno X ekipe, nosi kar dve majici, zeleno in pikčasto. V beli majici je Remco, v rumeni pa Pogi, ki v skupni razvrstitvi nima niti sekunde prednosti pred Remcom in Vingegaardom. 

15:40
Favoriti za zmago na današnji etapi so: Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Arnaud Demare, Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Mark Cavendish, Biniam Girmay, Phil Bauhaus, Bryan Coquard ... Za koga navijamo razen Cavendisha? Girmaya?

Sombrero iz Bore je zmagovalec na drugem gorskem cilju. Zmagal je na domačih cestah, stanuje čisto blizu Barbaresca, v Albi, skozi katero bodo šli malce kasneje. Današnja etapa je tudi ena izmed najlepših na dirki. Prečka dve čudoviti italijanski pokrajini Piemonte in Romagna Emilia. Ljubitelji italijanske kulinarike dobro veste, kako dobro hrano in pijačo imajo tod okoli, kajne?

15:35
Na najdaljši etapi letošnjega Toura je povprečna hitrost 39 km/h. Etapa ni ravno ravna kot palačinka, ampak so na njej tudi trije klanci 4. kategorije. Če bi bila povprečna hitrost okoli 50 km/h, ne bi bilo nič čudnega. Če ne doseže niti 40 km/h, pomeni, da so kolesarji utrujeni, ali pa počivajo za naslednjo etapo. Upam, da organizatorje take etape streznejo in opomnijo, ko bodo trasirali naslednje Toure. No, ampak ne dvomim, da na zaključnih kilometrih danes ne bomo videli pravega ognjemeta na pedalih, saj so zbrani sami najboljši sprinterji na svetu. 

15:30
Preberite si tale pogovor in prepričani boste, da je na letošnjem Touru tudi superman:

image_alt
Jonas Vingegaard proti Touru s sindromom Petre Majdič

15:25
Moram priznati, da dam kolesarjem prav, da so ubrali tak ritem dirkanja na današnji 3. etapi. Organizatorji tritedenskih dirk si v zadnjem obdobju res dajejo duška pri trasiranju etap. Tako težkega začetka Toura sploh še ni bilo v novejši zgodovini te dirke. Zakaj to počnejo? Najbrž, samo zaradi gledalcev ... Cavendish lovi rekordno 35. etapno zmago na Touru, na svojem zadnjem Touru v karieri! Nihče v zgodovini te dirke ni še slavil na 35. etapah. Trenutno imata 34. etapnih zmag za pasom samo on in Eddy Merckx!

Danes ne bo samo najdaljša etapa po kilometrih, temveč tudi po času ... FOTO: Molly Darlington Reuters
Danes ne bo samo najdaljša etapa po kilometrih, temveč tudi po času ... FOTO: Molly Darlington Reuters

15:20
Kako nenavadno! Cavendish je zamenjal oba obročnika. Zakaj bi to naredil? Najverjetneje zato, ker ima na drugem setu drugačni gumi? Pričakujejo dež? No, česa podobnega nismo videli res že dolgo. Mark Cavendish je na letošnjem Touru prav na posebni misiji!

15:15
Organizator se ne sme pritoževati nad potekom današnje etape. Na Touru gledamo rekreativni kolesarski maraton. To dobiš, če jim daš prvi dve etapi tako izjemno težki! Prva etapa je bila že skoraj gorska, z več kot 3800 višinskimi metri, druga, včerajšnja etapa je imela manj višincev, a so morali na koncu dvakrat čez brutalni klanec na San Luco v Bologni. Torej, je danes dan za počitek, kajti, jutri je že na vrsti prava gorska etapa!

15:10
Še 92 km do cilja. Še vedno se nihče ni odločil za napad. Najbrž bomo ta kolesarski maraton gledali vse do zadnjih 20 km. Potem se bo začel boj za najboljše izhodišče v sprintu.

15:05
Danes je bilo pred startom v Piacenzi največ govora o Jonasu Vingegaardu. Da, videli smo, Jonas je zdrav kot dren! Vse poškodbe, ki jih je staknil zaradi padca spomladi na dirki po Baskiji, so pozdravljene na najboljši možni način.

15:00
Tretja etapa že poteka. Najdaljša etapa na letošnjem Touru je rezervirana za sprinterski obračun. Nihče ni na begu, do cilja pa je še 95 km.

***

Letošnji Tour se je začel z dvema zelo zahtevnima hribovitima etapama, nadaljuje pa se za najdaljšo na dirki. Jutri pa sledi četrta, ki sodi med najtežje gorske etape na 111. Touru.

image_alt
Pogačar, Vingegaard in Evenepoel pred Rogličem v cilju

Mnogi so prepričani, da bo po jutrišnji etapi že zelo dobro znano, kdo so glavni kandidati za stopničke v Nici. Nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da bo konec Toura že po jutrišnji etapi.

Takih namigovanj smo vajeni, današnja etapa pa bo zelo zanimiva, ker bomo lahko videli, koliko moči je sploh še ostalo specialistom za sprint po dveh tako težkih uvodnih etapah.

Tretja etapa naj bi bila sprinterska, Padsko nižino bodo prečkali od vzhoda proti zahodu.  Čeprav ima tri kategorizirane klance, vendar vsi sodijo v 4. kategorijo, naj ne bi predstavljali prehude ovire za sprinterje. Ampak, kar smo videli na prvih dveh, je jasno, da bodo imeli težave s kilometrino, vročino in utrujenostjo. Organizator letos res ni prizanesljiv do kolesarjev.

Trasa najdaljše etape na 111. Touru Foto Letour.fr
Trasa najdaljše etape na 111. Touru Foto Letour.fr


 

Results powered by FirstCycling.com

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine