Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Dan iz slovenskih kolesarskih sanj! (VIDEO)

Primož Roglič in Tadej Pogačar v 20. etapi Vuelte kronala slovensko prevlado s končnim 1. in 3. mestom. 
Tadej Pogačar se na cilju veseli etapne zmage, tik za njim Primož Roglič, ki si je zagotovil skupno prvo mesto na Vuelti. FOTO: AFP
Tadej Pogačar se na cilju veseli etapne zmage, tik za njim Primož Roglič, ki si je zagotovil skupno prvo mesto na Vuelti. FOTO: AFP
14. 9. 2019 | 21:57
14. 9. 2019 | 21:58
5:37
Dan iz slovenskih kolesarskih sanj. Le tako je mogoče opisati soboto, 14. septembra 2019, ki se bo za vedno vpisala v anale slovenskega športa. V 20. etapi Vuelte si je Primož Roglič kot prvi Slovenec zagotovil zmago na tritedenski dirki. Kot da to še ne bi bilo dovolj, je za nameček simultanko uprizoril še Tadej Pogačar, ki je pri še ne dopolnjenih 21 letih slavil svojo že tretjo etapno zmago na dirki in si prikolesaril tudi končno tretje mesto. Jutri bosta na odru za zmagovalce v Madridu dva Slovenca!

Dirka sicer še ni končana, na sporedu je še 21. etapa in 106 kilometrov po ulicah Madrida. To bo parada šampionov predvsem v čast slovenski junakov, katerih izkupiček je neverjeten. Rogliču je pripadla rdeča majica zmagovalca dirke, zelena najboljšega po etapnih uvrstitvah, Pogačar pa je poleg 3. mesta osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.



In če je bila Rogličeva rdeča majica bolj kot ne na varnem že pred zadnjo gorsko preizkušnjo, je to pot navdušil Pogačarjev podvig. Mladi Komendčan je brez strahu in z veliko moči napadel kar 39 kilometrov pred ciljem in zmagal v velikem slogu. Zadaj so se nemočno pogledovali Alejandro Valverde, Nairo Quintana in Miguel Angel Lopez. Med kandidati za vrh v skupnem seštevku je bil miren lahko le Roglič, saj je njegova prednost pred rojakom znašala skoraj pet minut.


Pogačar, ki so ga na zadnjem vzponu spodbujali številni slovenski navijači, je v črnino zavil predvsem kolumbijske ljubitelje kolesarstva, ki so ostali praznih rok. »Pogi« je v skupnem seštevku prehitel Lopeza in mu slekel belo majico, in Quintano, ki je ostal brez stopničk v Madridu.

Slovenski navijači so navdušeno spremljali razplet 20. etape. FOTO: Miha Hočevar
Slovenski navijači so navdušeno spremljali razplet 20. etape. FOTO: Miha Hočevar


Še Špance je lahko skrbelo za Valverdejevo 2. mesto, vendar se je svetovni prvak naposled rešil za 22 sekund. »Šel sem na vse ali nič, na predzadnjem vzponu, na katerem so drugi streljali v prazno, mi je uspel dober skok. Šel se na polno do konca. Rekel sem si, ali pridem prvi v cilj ali ostanem sredi ceste. Sem si želel na 2. mesto? Vedno hočeš še več, zame pa je najpomembnejše, da dam sto odstotkov. Dal sem vse od sebe in bilo je super. Ves čas se je zaostanek gibal okoli minute štirideset. Najprej nisem verjel, da mi bo uspelo. Ko sem izvedel, da ni več veliko pomočnikov Astane in Movistarja v ozadju, se mi je začelo svitati, da lahko zmagam,« je pot uspeha opisal veliki kolesarski zvezdnik v nastajanju, ki so mu bile današnje razmere z dežjem in nizkimi temperaturami pisane na kožo. V njih je zmagal že v 9. etapi v Andori.
 

Neverjetni navijači


»Vreme mi je šlo na roko, podpora iz Slovenije je bila tudi neverjetna, tudi moja celotna družina je bila na cesti. Izjemo je bilo, ko sem vse videl nekaj sto metrov pred sabo in nato odbrzel mimo,« je veliki dan podoživljal Pogačar in dodal: »Zdaj nimam o čem razmišljati, živim v trenutku in uživam v tem.«

Kaj ne bo užival, če je po direktorju svoje ekipe UAE Giuseppeju Saronniju postal prvi kolesar v zgodovini, ki je pred dopolnjenim 21. letom slavil tri etapne zmage na tritedenski dirki. Saronniju je to uspelo na Giru 1978.



Slovenija je 20. na seznamu zmagovalcev


Iz ene zgodovinske zgodbe v drugo. Roglič je danes »zabetoniral« prvo slovensko zmago na tritedenskih dirkah, Slovenija je tako postala 20. država z vsaj eno zmago na »grand touru«. Roglič danes ni razmišljal o takšnih številkah, želel si je le čim prej v cilj.

»Po včerajšnjem padcu se nisem najbolje počutil, s celotno ekipo smo se ponovno zbrali, motivirali in pričeli ostro od štarta. Ni mi bilo najbolj prijetno, razmišljal sem le, kako čim prej priti čez cilji priti. Ne le psihično, tudi telesno je bila to zame najtežja etapa, če sem odkrit. Padec je bil kar hud, naslednji dan nikoli ni prijeten,« je Roglič v cilju razkril, da to zanj vendarle ni bil le »sprehod«, medtem ko so se tekmeci na vso moč udarili za mesta za njim.

Slovenska junaka dneva sta po dirki dolgo odgovarjala na novinarska vprašanja. FOTO: Miha Hočevar
Slovenska junaka dneva sta po dirki dolgo odgovarjala na novinarska vprašanja. FOTO: Miha Hočevar


»To je bil super dan za slovensko kolesarstvo, postajamo kolesarski narod. O tem, da pišem zgodovino, ne razmišljam, le trudim se po najboljših močeh. Pogačar? Že nekajkrat je pokazal, kako močen je, ko je napadel, sem pričakoval, da bo zmagal. Jaz sem se osredotočil na tekmece, ki sem jim moral slediti. Sicer je izjemen talent, samo še malo dirkam, nato pa dam prostor mladim, ki prihajajo,« je malo za šalo malo zares dejal Roglič.

Slovencema bo jutri na odru za zmagovalce družbo delal 39-letni Valverde. »Vedeli smo, da bo težek dan, Pogačarjev napad je bil močen, dobro je zdržal do konca. Čestitam mu za etapno zmago in uvrstitev na oder za zmagovalce. Moje drugo mesto vseeno ni bilo ogroženo, saj sem Pogačarja vseskozi držal na dovolj majhni razdalji. Slovenci? Ta čas so res izjemni, Roglič je potrdil, da lahko zmaga na tritedenski dirki, Pogačar pa s 3. mestom nakazal, da je pred njim še izjemna prihodnost,« je povedal svetovni prvak v slovenskem sendviču.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine