Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Alaphilippe je zmagal na eni od najhitrejših etap v zgodovini Gira

To bo med desetimi najhitrejšimi etapami v zgodovini Gira!
Danes je Alaphilippe letel, ne kolesaril! FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Danes je Alaphilippe letel, ne kolesaril! FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
16. 5. 2024 | 08:25
16. 5. 2024 | 16:59
11:31

Dvanajsto etapo se bomo zapomnili kot eno od najhitrejših v zgodovini Gira, saj je bila povprečna hitrost kar 47 km/h! Ne smemo pozabiti, da je bila dolga 193 kilometrov z 2300 višinskimi metri. 

Prvi imeni današnje neverjetno hitre etape sta Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep). Bežala sta že od uvodnih kilometrov, lovili sta ju dve zasledovalni skupini, v eni je bil tudi Luka Mezgec, in še cela glavnina s Pogačarjem na čelu.

Med vsemi ubežniki, kar 35 jih je bilo vseh skupaj ni bilo niti enega kolesarja iz Bahrain Victoriousa, zato so bili primorani pomagati vleči glavnino kolesarjem UAE.

Na etapi je bilo kar 13 klancev. Prav na zadnjem, 13 kilometrov pred ciljem, je odpadel tudi Maestri, Alaphilippe je nadaljeval sam in vknjižil prvo etapno zmago na Giru. 

Glavnina je v cilj prišla pet minut za Francozom. Pogačar ostaja v rožnatem. 

Rezultati 12. etape

1. Julian Alaphlippe
2. Jhonatan Narvaez
3. Quinten Hermans
4. Michael Valgren
5. Christian Scaroni
6. Matteo Trentin

Skupni seštevek po 12. etapi:

1. Tadej Pogačar 
2. Daniel Felipe Martínez  + 2.40
3. Geraint Thomas  + 2.56
4. Ben O’Connor  + 3.39
5. Antonio Tiberi + 4.27
6. Romain Bardet  + 4.57
7. Lorenzo Fortunato + 5.19
8. Filippo Zana + 5.23
9. Einer Rubio + 5.28
10. Thymen Arensman + 5.52

13. etapa je na papirju najbolj ravna izmed vseh 21. Dolga je 179 kilometrov od Riccioneja do Centa. Riccione leži južno od Riminija in po sedmih kilometrih bo dirka šla skozi mesto, v katerem je pred 20 leti umrl Marco Pantani. Nekaj kilometrov zatem bodo kolesarji zavili v notranjost, kjer jih čakajo samo ravne ceste. Na etapi bo samo nekaj več kot 200 metrov višinske razlike. Še en dan za šprinterski obračun.

***

Spremljali smo v živo

16:42
Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) je danes uprizoril zgodovinsko vožnjo! To je zmaga za v kolesarski učbenik pod oznako - neverjetno! Julian je prvič zmagal na Giru. Zdaj bodo kapljali v cilj ...

16:38
Še 5 km za Juliana Alaphilippa. Da, da, uspelo mu je, danes je njegov dan. Povprečna hitrost na etapi pa je izjemnih 48 km/h!

16:36
Alaphilippe
je sam, lovita ga Narvaez in Hermans, ki zaostajata 35 sekund, potem sta še dve skupinici štirih kolesarjev ...

16:34
Mirca so zasledovalci ujeli, Alaphilippe ima 42 sekund prednosti ... Glavnina gre tudi na vso moč, zaostajajo 5 minut. Alaphilippe bo lahko pomalical, preden pridejo v cilj.

16:30
Kot smo pričakovali Mirco ne more slediti Juliana na zadnjem klancu .... Alaphilippe gre solo!

16:28
Še zadnji današnji klanec na tej ognjemetni etapi ... 

16:24
Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) imata pred devetimi zasledovalci še 45 sekund prednosti, 15 km pred ciljem. Še klanec jih čaka 12 km pred ciljem. Težko, da bosta zdržala. Navijamo za Mirca, ki je pred tremi leti zmagal na dveh dirkah v Sloveniji.

16:19
Samo še štirje so na dirki.

16:15
Še zadnji klanec je pred kolesarji. Alaphilippe je videti odlično na begu. Devet kolesarjev je minuto za njim in Maestrijem. Zadnji klanec je nakategoriziran, a je izjemno strm.

16:10
Pogačar
je nasmejan, uživa v glavnini, ki za ubežnikoma zaostaja 6:21. Še vedno so na čelu glavnine kolesarji Bahrain Victorious. Še 25 km do cilja. Danes bodo prehiteli časovnico.

16:05
Tadej Pogačar 
na 107. dirki po Italiji, ki se je prevesila v drugo polovico, morda nima enakovrednega kolesarskega tekmeca, a to še ne pomeni, da si bo zmago prikolesaril zlahka. Na poti do Rima ga čaka kopica pasti, ki se jim za zdaj uspešno izogiba. Padci in viroze redčijo karavano, ki je pred 11. etapo izgubila nosilca bele majice najboljšega mladega kolesarja Ciana Uijtdebroeksa (Visma Lease a Bike).

Njegova nizozemska ekipa, ki se je tedaj še imenovala Jumbo Visma, se je na lanskem Giru veselila zmage svojega nekdanjega člana Primoža Rogliča, leto pozneje je razbita v prafaktorje. Po odstopu mladega Belgijca (pred tem so odstopili Robert Gesink, Christophe Laporte in Olav Kooij) je v drugo polovico Gira šla le s štirimi kolesarji, tudi Janom Tratnikom, ki je po pobegu in 3. mestu v 10. etapi tokrat hranil moči v glavnini.

image_alt
Tadej Pogačar beži pred padci in virusi

16:00

15:57
Še vedno sta na dirki dva ubežnika, ki ju lovita dve večji zasledovalni skupini, glavnina s Pogijem zaostaja 6:04, 35 km pred ciljem.

15:53

15:48
Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) sta še vedno sama pred vsemi. Pred prvo skupino devetih kolesarjev imata 1:33 prednosti, pred Mezgečevo skupino imata 3:14 in šest minut pred glavnino. Bahrajnovci so še vedno na čelu glavnine.

15:42
Mezgec
je hotel počakati spremljevalno vozilo, a se je premislil. Kot bi se ustrašil, da mu bo skupina ušla. Še 45 km do cilja tega festivala hitrosti.

15:38
Samo nemo lahko gledamo in se čudimo, kaj danes počnejo kolesarji. Kot bi ne obstajala jutrišnja etapa niti katerakoli druga. Vsi gredo na vso moč, tudi glavnina, ki zaostaja šest minut. Bahrajnovci pomagajo kolesarjem UAE na lovu.

15:34
Niso se zmotili, podatek o povprečni hitrosti n dosedanji etapi je pravi, 48 km/h! Piše, da bo to najverjetneje deveta najhitrejša etapa v zgodovini Gira. Ampak, ne napišejo pa, da današnja sodi med hribovite, ne ravninske. 

15:30
Klanci se kar vrstijo drug za drugim, povprečna hitrost pa je še vedno 48 km/h. Najbrž gre za pomoto na infografiki! Glavnina za ubežnikoma zaostaja že 6 minut. Klanec na Ostro je dolg 3.5 km. 

15:25
Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) imata pred devetimi zasledovalci 1:20 prednosti, pred 24 zasledovalci, med katerimi je tudi Mezgec 2:46, pred glavnino s Pogijem vred 6:05.

15:20
Jan Hirt (Soudal-QuickStep) je že na virtualnih stopničkah. Trenutno ima 3 minute prednosti pred Pogijem. V skupnem seštevku pa zaostaja 5:57.

15:15
Devet kolesarjev: Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Dion Smith (Intermarché-Wanty), Simon Clarke (Israel-PremierTech), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) in Matteo Trentin (Tudor), so 1:20 za Mircom Maestrijem (Team Polti Kometa) in Julianom Alaphilippeom (Soudal-QuickStep).

15:10
Današnja etapa je pravi ognjemet na pedalih! Od samega starta gredo na vso moč. Čeprav je etapa posuta s klančki, je povprečna hitrost še vedno vrtoglavih 48 km/h! Kot bi gledali prvo in ne že 12. etapo na Giru. V drugi zasledovalni skupini je tudi Mezgec.

15:05
Zasledovalna skupina je razpadla na dva dela. V prvem je sedem kolesarjev, v drugi pa 24. Prva za ubežnikoma zaostaja 1:21, druga pa 2:14, glavnina 5:38. Do cilja je 75 km. Stari znanec Jan Hirt (Soudal-QuickStep) se bliža virtualni rožnati majici, saj v skupnem seštevku za Pogijem zaostaja 5:57.

15:00
Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) sta sama na begu, za njima je zasledoalna skupina s kar 34-kolesarji! Glavnina zaostaja 5:36, 80 km pred ciljem.

Profil 12. etape je podoben žagi. FOTO: Infografika Delo  
Profil 12. etape je podoben žagi. FOTO: Infografika Delo  

***

Kolesarji se bodo v 12. etapi Gira odpravili proti severu od Martinsicura do Fana. Etapa je dolga 183 kilometrov. Prvih 50 kilometrov je ravninskih, nato pa bodo dirkali s hriba na hrib.

image_alt
Jonathan Milan zmagal že drugič, Mezgečevi spet praznih rok

Tako hribovita etapa je najbolj podobna klasičnim kolesarskim dirkam. Večina kolesarjev, ki so lovci na etapne zmage, jo bodo kot takšno tudi vzeli. Gledali bomo dirko na dirki. Tudi danes bodo kolesarji, ki dirkajo za skupni seštevek, varčevali z močmi, tako kot so včeraj, kajti pred njimi so odločilne etape tega Gira.

Hribovita etapa vsebuje 2200 višinskih metrov.  Po izhodu iz Martinsicura bodo približno eno uro dirkali ob Jadranskemu morju.

Tik pred prihodom v Ancono kolesarji v Fontespini zavijejo levo in nadaljujejo pot v notranjost. To območje Italije je hribovito. Vzponi sami po sebi niso težki, jih je pa veliko, trinajst, če smo natančni.

Zadnji klanec je do San Costanza. Dolg je 1,5 kilometra. Od vrha do cilja je še 12 kilometrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine