Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Čestitke Pogačarju dežujejo od povsod: Neverjetna predstava, noro, bravo!

Tadej Pogačar je tretjič slavil na dirki po Franciji in požel čestitke celega sveta. Odzvala sta se tudi predsednica Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob.
Tadej Pogačar je navdušil domovino in svet. FOTO: Thomas Samson/AFP
Tadej Pogačar je navdušil domovino in svet. FOTO: Thomas Samson/AFP
P. Z., STA
21. 7. 2024 | 21:53
21. 7. 2024 | 21:58
5:51

Slovenski as Tadej Pogačar je še tretjič v karieri slavil na največji kolesarski dirki po Franciji in požel številne čestitke s celega sveta. V domovini sta se odzvala predsednica države Nataša Pirc Musar in slovenski premier Robert Golob, Pogačarju pa so se poklonili tudi drugi.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je na Touru slavil šest etapnih zmag, v skupnem seštevku pa je kar za 6:17 minute ugnal drugouvrščenega Danca Jonasa Vingegaarda, tretji Belgijec Remco Evenepoel pa je za zaostal že 9:18 minute.

Po zmagi v zadnji etapi, v kronometru med Monacom in Nico, so začele na Pogačarjev račun deževati čestitke. Poklonila se mu je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. »S svojim izjemnim nastopom je Pogačar (@tamaupogi na omrežju X) ponovno dokazal, da je najboljši kolesar na svetu. Iskrene čestitke za zmago na dirki po Franciji,« je zapisala na družbenem omrežju X in dodala: »Tadejeva borbenost, odločnost in nepopustljivost so navdih vsem nam. Poklon!«

Svoje je s čestitko dodal tudi slovenski premier Robert Golob: »Iskrene čestitke. Zgodovinsko. Kralj.«

Tudi številne športne zveze so se odzvale. Pogačar je denimo v zadnjih tednih z velikih ekranov na nemških stadionih spodbujal slovensko nogometno reprezentanco med tudi zanjo zgodovinskim evropskim prvenstvom, zdaj so se mu z objavo poklonili tudi pri Nogometni zvezi Slovenije.

Olimpijski komite Slovenije je v svoji objavi na družbenih omrežjih naštel številne presežke z letošnjega Toura in ob tem dodal: »Čestitke in poklon za zmago na dirki po Franciji. Neverjetna predstava. Noro, bravo!«

Ker je maja v rožnati barvi slavil na dirki po Italiji, je tudi uradni profil italijanske pentlje na družbenih omrežjih objavil Pogačarjevo fotografijo s prelivanjem rožnate in rumene barve ob zdaj že značilnem priklonu ob proslavljanju zmag. Slovenski as je namreč postal prvi po 26 letih in pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju, ki je v enem letu osvojil obe tritedenski preizkušnji.

Pogačarja so zdaj dodali sedmerici kolesarjev, ki jim je uspel ta dvojček, tudi pri francoskem časniku L'Equipe. Ob tem so v svojem slogu pripisali le eno besedo: Nesporno.

Pogačar, ki je na zmagovalni oder prišel s povsem rumenim kolesom in ga dvignil nad glavo, je po mnenju italijanskega športnega časnika Gazzetta dello Sport »nenasiten«. Dodali so, da je »dominator« Toura dobil še kronometer na poti do tretjega Toura".

Pri španski Marci so napisali »zgodovinsko« in prav tako spomnili na Pantanijev uspeh izpred 28 let. Španski As je zapisal, da je Pogačar konkurenco na obeh dosedanjih tritedenskih pentljah pometel z 12. etapnimi zmagami, nanašajoč se na po šest slavij v etapah na Giru in Touru.

Zgodovinsko je zmago 25-letnika pospremila tudi RTV Slovenija na spletni strani. Pri Ekipi SN so na medmrežju zapisali, da je Pogačar vladar Toura in vse skupaj podkrepili s posnetkom, kako še med kronometrom na poti do zmage Pogačar s tremi prsti za hrbtom kaže, da se bliža tretji zmagi.

Francoski mediji, med njimi Le Monde, so pisali, da prevlada slovenskega velikana Tadeja Pogačarja spominja na »kanibala« Eddyja Merckxa v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Le Figaro je spomnil na Pogačarjevo igrivost in instinktivno dirkanje. »Inteligenca, igriva sproščenost, moč ... Tadej Pogačar je Tour de force«, v smislu moči, s kakršno si je podredil 111. izvedbo Toura.

Pri italijanski tiskovni agenciji Ansa so pomenljivo zapisali, da vzdevek kanibal ne pripada več le Merckxu. Dodali so, da bo svet kmalu Pogačarja gledal tudi v mavričasti majici svetovnega prvaka, kar je naslednji veliki cilj slovenskega asa, če ne bo prej okoli vratu obesil zlate olimpijske kolajne.

Tiskovna agencija Reuters je zapisala, da je mali kanibal postal titan, medtem ko je francoska tiskovna agencija AFP pri Pogačarju razumljivo že obrnila list in pogledala proti prihajajočim OI v Parizu.

Specializirani kolesarski časniki so prav tako udarno pospremili Pogačarjevo zmago. Med drugimi je Cyclingnews zapisal, da je slovenski as postavil piko na dominantni predstavi na letošnjem Touru, Cyclingweekly pa je dodal, da je pometel s konkurenco še v vožnji na čas na poti do tretje zmage.

Wielerflits je zapisal, da je Pogačarju uspelo nemogoče" z dvojčkom Giro-Tour v sodobni eri kolesarstva, medtem ko so na spletni strani Tuttobiciweb zapisali, leti navkreber, leti navzdol, leti vsepovsod, in se poklonili kolesarju, ki se je kot zelo mlad ob porazih izgubil na poti do današnje odrešitve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine