Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Bouwman po treh letih nasledil Rogliča

Nizozemski kolesar v svojo korist odločil prvo pravo gorsko etapo na letošnjem Giru, Domen Novak zasedel 20. mesto.
Koen Bouwman se je takole veselil zmage na današnji etapi dirke po Italiji. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Koen Bouwman se je takole veselil zmage na današnji etapi dirke po Italiji. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
M. Š., STA
13. 5. 2022 | 19:48
13. 5. 2022 | 21:40
4:34

Nizozemski kolesar Koen Bouwman je dobil sedmo in obenem prvo pravo gorsko etapo na letošnji dirki po Italiji. Član moštva Jumbo-Visme, ki je svoji ekipi priboril prvo zmago na Giru po treh letih, je v šprintu ubežnikov premagal rojaka Baukeja Mollemo in Italijana Davideja Formola.

Za 28-letnega Nizozemca je bila to šele druga zmaga v karieri, prvo je leta 2017 slavil na dirki Criterium du Dauphine. »Ne morem verjeti. Bil je brutalen dan, toda v zaključku sva s Tomom Dumoulinom, ki je zame opravil veliko dela, izkoristila številčno premoč. Omogočil mi je, da sem ohranil največ moči med ubežniki in z dolgim sprintom prišel do zmage,« je bil v cilju vzhičen zmagovalec, ki je prevzel tudi vodstvo v točkovanju gorskih ciljev, saj je bil najboljši na treh od štirih kategoriziranih vzponov.

Nekaj časa je kazalo, da bi se lahko boril tudi za vodstvo v skupni razvrstitvi. Bil je član ubežne skupine, ki je na začetku – skupina se je izoblikovala po 70 kilometrih vožnje – štela sedem močnih kolesarjev, vsi pa so si v prvih etapah nabrali precejšen zaostanek. A Bouwmanov je bil najmanjši, tako da je bil, ko so imeli ubežniki pet minut in pol prednosti, že v virtualnem vodstvu.

Toda ekipi Trek-Segafreda, ki je garala za vodilnega Juana Lopeza, in Ineosa sta z narekovanjem ritma do konca zmanjšala zaostanek za vodilno skupino, ki se je skrčila na štiri kolesarje. V njej se je najprej za napad najprej odločil Dumoulin, nato je kazalo, da bo ušel Formolo, na koncu je z napadi poskušal tudi Mollema. Bouwman je bil že v težavah, na zadnjem kategoriziranem vzponu je namreč zaostajal že za 20 sekund, toda nato je vendarle našel moč, da se je še enkrat pridružil vodilni trojki.

Ob koncu Dumoulin ni mogel odgovarjati na napade, a je vse do zadnjega s svojim ritmom dohiteval tekmece. V zadnjih dveh kilometrih je tudi narekoval ritem, pomagal moštvenemu kolegu, ki je njegovo pomoč izkoristil in svoji ekipi po treh letih priboril etapno zmago na Giru. Zadnji zmagovalec iz nizozemske ekipe je bil Primož Roglič, ki je dobil kronometer v San Marinu.

Domen Novak skupno napredoval na 61. mesto

Solidno je v etapi od Diamanteja do Potenze, ki je bila dolga 196 kilometrov in je vsebovala štiri gorske cilje (enega prve, dva druge in enega tretje kategorije), kolesaril tudi edini slovenski kolesar Domen Novak (Bahrain Victorious). V cilj je prikolesaril med prvimi v glavnini, ki je zaostala za dve minuti in 59 sekund, zasedel pa je 20. mesto. V skupnem seštevku je s 112. napredoval na 61. mesto, njegov zaostanek pa znaša že 26 minut in 49 sekund.

Skupno vodstvo zadržal Španec Juan Lopez (Trek-Segafredo), ki ima 38 sekund naskoka pred Nemcem Lennardom Kämno. Jutrišnja osma etapa (153 km) bo spet nekoliko lažja, ne sicer ravninska, a brez posebej zahtevnih vzponov. Njen štart in cilj bo v Neaplju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine