Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Arnaud Demare končno dočakal svojih pet minut slave

Francoski šprinter je v zaključku premagal rojaka Christopha Laporta za prvo zmago na tem Touru.
Slavje Arnauda Demara v Pauju.
Slavje Arnauda Demara v Pauju.
26. 7. 2018 | 18:15
26. 7. 2018 | 18:23
3:06
Med trojček pirenejskih etap so prirediteji vrinili še četrtkovo ravninsko preizkušnjo, ki jo je zelo utrujena karavana sprejela odprtih rok. Predzadnji šprinterski obračun je dobil Arnaud Demare, Peter Sagan pa po padcu ni bil pravi. Primož Roglič je etapo brez težav končal v glavnini. 

Že pred štartom sredine gorske etape je bilo jasno, da Petru Saganu tudi teoretično nihče več ne more sleči zelene majice najboljšega šprinterja, Slovak mora le še varno priti do Pariza. A bi se naskok na rekordno šesto zeleno majico kmalu končal v bolnišnici. »Naredil sem napako, prepozno sem zaviral, ker sem narobe ocenil zavoj, mislil sem, da je manj oster. Nato sem z visoko hitrostjo poletel v gozd in s hrbtom ter zadnjico priletel ob veliko skalo,« je po zdravniškem pregledu v sredo pozno zvečer povedal Sagan. 
 
Kasneje so podatki pokazali, da je s ceste zletel pri kar 67 kilometrih na uro, zato jo je še dobro odnesel le z urezninami in posneto kožo, a brez zlomov. Nekaj časa je bilo njegovo nadaljevanje na dirki vprašljivo, nato pa se je Slovak vendarle pojavil na štartu 18. etape v Trie-sur-Baïseju. V beg se je podala peterica zelo močnih kolesarjev in glavnina, v kateri sta tempo narekovali ekipi FDJ in UAE Emirates, jih je cel čas držala na varni razdalji. 


 
Sagan je še danes zjutraj na štartu razlagal, da ne ve, kako dobro bo lahko vozil zaradi posledic padca, a je v zaključku svojo ekipo Bora Hansgrohe vendarle poslal na čelo glavnine in tako nakazal, da šprinta še ni povsem odpisal. Po zadnjem zavoju ob vstopu v zadnji kilometer je bil v dobrem položaju, nato pa ni imel prave moči v nogah in priložnost za etapno zmago je zgrabil Arnaud Demare. FDJ ga je pripeljal do zadnjih 180 metrih v zavetrju, nato pa je tudi z nekoliko nepošteno menjavo smeri odbil še napad rojaka Christopha Laporta in vendarle upravičil zaupanje ekipe, ki ga je na Tour pripeljala kot kapetana.

»O tem sem razmišljal, ko sem trpel v gorskih etapah. Ekipa je bila izvrstna in to je za nas lepa nagrada, garali smo cel Tour. Danes sem bil zelo jezen zaradi komentarjev Greipla in lahko se mu le zahvalim, saj so me še dodatno podžgali. Ni bilo lahko, zato sem še toliko bolj vesel, da sem zdaj na vrhu,« je povedal francoski junak 18. etape. Ko je omenjal Greipla, je imel v mislih komentar nemškega šprinterja, ki ga je na Twitterju posredno obtožil goljufanja na zadnjem vzponu in vlečenja za avtomobilom. Nato sta se Nemec in Francoz zapletla v besedno vojno, kazni ni bilo in Demare je iz dvoboja izšel kot očitni zmagovalec. 

Primož Roglič je brez težav končal v glavnini in hranil moči za zaključek rumene pentlje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine