Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V telovadnicah in fitnesih brez nadzora

Med testiranimi športniki polovica pozitivnih.
Steroidi so umetni testosteron. FOTO: arhiv Dela
Steroidi so umetni testosteron. FOTO: arhiv Dela
9. 7. 2019 | 17:50
9. 7. 2019 | 17:59
3:51
Ljubljana – »Med testiranimi v vrhunskem športu, med katerimi je tudi nekaj rekreativnih športnikov in mladih, je približno polovica pozitivnih na anabolične steroide. Kakšno leto je tega malo več, kakšno malce manj, številka se giblje med 40 in 60 odstotki. Drugi del, ki ga ne uspemo testirati, vendar vemo, da je prisoten, pa predstavljajo tisti v fitnesih in telovadnicah. Tam ni nobenega nadzora,« opozarja prof. dr. Joško Osredkar.



Večinoma se steroide kupuje prek interneta, dostopni so splošni javnosti, preprodaja se tudi v telovadnicah in fitnesih. V tem primeru gre za grešnike, ki niso vrhunski športniki. »Imamo dostop do športnikov, testiramo njih, vse drugo je izven naših zmožnosti. V tem primeru sta operativna policija in carina. Če jim uspe zaseči ali odkriti preprodajo, je zgodba jasna, drugače je, če gre za lastno uporabo. S sabo lahko vsak počne, kar hoče. S tega vidika imamo precej zvezane roke,« pove Osredkar, prvi predsednik slovenske nacionalne komisije za boj proti dopingu in redni profesor za področje klinične biokemije na fakulteti za farmacijo.

»Pri obeh spolih steroidi vplivajo na agresivnost, srčno-žilni sistem, jetra,« opozarja prof. dr. Joško Osredkar. Foto Jože Suhadolnik
»Pri obeh spolih steroidi vplivajo na agresivnost, srčno-žilni sistem, jetra,« opozarja prof. dr. Joško Osredkar. Foto Jože Suhadolnik

 

Steroidi se med seboj razlikujejo


Spekter slabih učinkov, ki se kažejo na telesu pri jemanju steroidov, je širok. »Pri ženskah najbolj vplivajo na reproduktivno obdobje; postanejo poraščene, izgubijo menstruacijo, rodnost je slabša, glas se spremeni ... Pri obeh spolih steroidi vplivajo na agresivnost, srčno-žilni sistem, jetra. Pri moških se zmanjša produkcija sperme in libido. So pa učinki odvisni od trajanja jemanja, doze in tega, koliko je nevaren, pri vsakem anaboliku se namreč postavi indeks – če je neugoden, bolj škoduje zdravju,« pojasnjuje.

Steroidi se med seboj razlikujejo, ene se v telo vnaša z injiciranjem, druge s tabletami. Organizem se z njimi spopada različno: »Tisti, ki se jemljejo v tabletah, povzročijo večjo okvaro jeter, ker morajo biti drugače pripravljeni. Za primer vzemimo testosteron: če bi ga jemali kot tableto, ne bi nič pomagal, ker se ves razgradi v jetrih.«

FOTO: PU Ljubljana
FOTO: PU Ljubljana


Vedno več vejo in znajo


Steroidi so se pojavili leta 1970. »Sinteza gre naprej. Mi, ki testiramo, pa vedno več znamo. Če nekdo vase vnese nek steroid, ki se pojavi na določeni stopnji metabolizma, zdaj vemo, da bomo to zaznali z izotopskim razmerjem – to je dokaz, ki ga ne more nihče zatajiti, podkrepljen je z vsemi znanstvenimi metodami,« poudarja Osredkar in opozarja, da je davek pri poseganju po njih visok, smrtni primeri pa niso redki.

Je tovrstne dopinške pregrehe sploh mogoče ustaviti oziroma jih bolj zajeziti? »Izobražujemo, nagovarjamo tudi mlajše. Treba je zajeti vse udeležene – trenerje, zveze, medicinsko osebje, medije. Vsak mora opraviti svoje delo. Pomislite: če trener desetletnemu otroku ponudi nedolžno tableto proteinov, ki je otrok ne potrebuje, in mu pove, da bo z njo dosegel boljše rezultate, bo ta najstnik, ko bo videl, da ne deluje, čez pet let vzel anabolik ali kaj drugega. To je ta miselnost – da moraš za dober rezultat nekaj vzeti –, ki je ne smemo vgraditi,« še opozarja prof. dr. Joško Osredkar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine