Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V rojstnem mestu astronoma Kopernika seči do zvezd

Maruša Mišmaš Zrimšek in Tina Šutej na dvoranskem EP v Torunju aduta za odličje v 14-članski slovenski ekipi.
Maruša Mišmaš Zrimšek je v dvoranski sezoni najhitreje med vsemi Evropejkami pretekla 3 km. FOTO: Peter Kastelic /AZS
Maruša Mišmaš Zrimšek je v dvoranski sezoni najhitreje med vsemi Evropejkami pretekla 3 km. FOTO: Peter Kastelic /AZS
4. 3. 2021 | 06:00
3:36
Kraljica športov bo na obisku v Torunju, starem srednjeveškem mestu v severni Poljski ob reki Visli. Od danes do nedelje bo v kraju, v katerem se je rodil sloviti astronom Nikolaj Kopernik, evropsko prvenstvo v dvoranski atletiki, na njem pa bo nastopilo 14 slovenskih podanikov in podanic kraljice športov.

V mestu z bogato in lepo ohranjeno arhitekturo v gotskem slogu, ki so ga uvrstili na Unescov seznam kulturne dediščine, bo tekla in skakala številčna zasedba kot že dolgo ne. A takšna udeležba priča o dvigu kakovosti in rezultatskem prodoru mladih sil v slovenski kraljici športov. Vodstvo Atletske zveze Slovenije, predsednik Roman Dobnikar in novi predsednik strokovnega sveta Albert Šoba, se nadeja, da bi lahko osvojili eno do dve odličji, največja aduta za to pa sta Maruša Mišmaš Zrimšek, saj ima najboljši prijavljeni čas v teku na 3 km, in Tina Šutej v skoku s palico.

Slovenija Atletika EP
Slovenija Atletika EP


»Najboljši izid med udeleženkami je res dober občutek, a ničesar ne pomeni. Ta status moram upravičiti na EP. Prvenstva se veselim, to bo zanimiva tekma, imam pa že dovolj izkušenj, tudi kako priti iz kvalifikacij v nadaljevanje. Na prvenstvo potujem z večjim samozaupanjem,« je navrgla Mišmaš Zrimškova. »Pred evropskim prvenstvom sem že napovedala, da je cilj kolajna. Glede na moje izide v tej sezoni in pripravljenost je cilj realen. Tekme se veselim, imeli bomo le finalni nastop, ne bo treba skakati dva dneva zapored, ker so kvalifikacije odpadle. Upam na najboljše,« je povedala Šutejeva.
 

Žlahtne le atletinje


»Letos bom na evropskem dvoranskem prvenstvu štartal z drugačnim izhodiščem kot na prejšnjih. Prej sem nanje odšel z zelo dobrim izidom, letos pa sem zaradi poškodbe izpustil lep del sezone. Tekel sem le na balkanskem prvenstvu in dosegel tudi normo za EP. Mislim, da sem dobro pripravljen, sem tudi optimistično razpoložen,« je ocenil na največjih tekmovanjih že izkušeni Luka Janežič. Anita Horvat pa je denimo dodala: »Letošnja sezona je bila zame posebna, tekla sem na 800 m in to prvič v življenju. Imam izkušnje z velikih tekmovanj na 400 m, na dvakrat daljši razdalji ne. Želim uživati in doseči to, kar sem sposobna. Cilj je polfinale, boljše čase pa bom lovila potem v poletni sezoni. Še naprej pa si želim biti uspešna in napredovati tudi na 400 m.«



Slovenija je na dvoranskih evropskih prvenstvih doslej osvojila sedem odličij, vse atletinje. Jolanda Čeplak je leta 2002 bila zlata na 800 m, ima še bron iz leta 2007. Dve leti pozneje je Marija Šestak osvojila drugo mesto v troskoku, Sonja Roman tretje na 1500 m, a so ji zaradi dopinga ruske tekmovalke šest let pozneje namenili srebrno odličje. Takšni kolajni sta osvojili še Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1996 in Alenka Bikar na 200 m leta 2000. Bronasto odličje je prispevala še pokojna Jerneja Perc na 60 m leta 1996.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine