Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V nedeljo brez Hamiltona, priložnost za vnuka dvakratnega prvaka

Namesto Romaina Grosjeana, ki je v nedeljo doživel grozljivo nesrečo, bo priložnost na drugi dirki v Bahrajnu dobil Pietro Fittipaldi.
Ker je bil Lewis Hamilton pozitiven na novi koronavirus, bo izpustil drugo dirko v Bahrajnu. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Ker je bil Lewis Hamilton pozitiven na novi koronavirus, bo izpustil drugo dirko v Bahrajnu. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
1. 12. 2020 | 08:25
1. 12. 2020 | 10:06
3:44
Francoz Romain Grosjean je imel na nedeljski veliki nagradi Bahrajna velikansko srečo v nesreči, saj je grozljivo trčenje preživel brez hujših poškodb, če odmislimo lažje opekline na dlaneh. Zaradi njih tudi ne bo nastopil na naslednji dirki formule 1, ki bo v nedeljo prav tako v Sakhirju, vendar na nekoliko spremenjeni progi. Nanjo se po pozitivnem testu na novi koronavirus ne bo podal niti svetovni prvak Lewis Hamilton.

Kakor so sporočili iz Mercedesovega moštva, je 35-letni Anglež, ki si je že v Istanbulu zagotovil sedmi naslov svetovnega prvaka, v zadnjem tednu opravil tri teste, ki so bili vsi negativni. »V ponedeljkovo jutro se je Hamilton zbudil z blagimi simptomi bolezni covid-19, hkrati so ga obvestili, da je bil pred prihodom v Bahrajn v stiku z nekom, ki je bil pozitiven. Zaradi tega je Lewis opravil še en test, ta pa je pokazal, da je tudi sam pozitiven,« so v sporočilu za javnost zapisali pristojni pri Mercedesu.
image_alt
Po šoku s srečnim koncem lahka zmaga Hamiltona


Kdo bo v nedeljo krmaril drugo »črno puščico«, še ni znano. Vroča kandidata sta Mercedesova testna dirkača, Belgijec Stoffel Vandoorne in Mehičan Esteban Gutierrez, ki že imata izkušnje z dirkami med svetovno elito. Nekateri mediji namigujejo tudi na možnost, da bi se lahko v šampionski bolid usedel tudi Britanec George Russell, zdajšnji dirkač Williamsa.


Vrnitev slovitega priimka v formulo 1


Vodilni možje pri ekipi Haas pa so se odločili, da bodo namesto Grosjeana, ki okreva po nesreči, priložnost dali rezervnemu dirkaču Pietru Fittipaldiju. »Ko je postalo jasno, da bo za Grosjeana najbolje, če izpusti vsaj eno dirko, je bila odločitev, da bo namesto Romaina vozil Pietro,« je sporočil Günther Steiner, vodja moštva Haas. Pietro Fittipaldi, ki je – mimogrede – vnuk dvakratnega svetovnega prvaka formule 1 Emersona Fittipaldija (1972 in 1974), namreč dobro pozna ekipo, v minulih dveh sezonah je zanjo opravljal naloge rezervnega dirkača.
Pietro Fittipaldi je v minulih dveh sezonah opravljal tudi vlogo testnega dirkača pri Haasu. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Pietro Fittipaldi je v minulih dveh sezonah opravljal tudi vlogo testnega dirkača pri Haasu. FOTO: Andrej Isakovic/AFP


»To je dobra odločitev in nadejamo se, da dobra priložnost zanj. Pietro je bil potrpežljiv in vedno pripravljen vskočiti. Zaradi tega ga želimo imeti v našem dirkalniku. Seveda bo to zanj velik izziv, toda prepričan sem, da bo dobro opravil svojo nalogo,« je še povedal Steiner.
image_alt
Hamilton še do rekorda proge in najboljšega izhodišča v Bahrajnu


Za 24-letnega Brazilca, ki je nazadnje tekmoval v azijskem prvenstvu formule 3 in nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM), bo to prva dirka v kraljevskem avtomobilističnem razredu. »Predvsem sem vesel, da je Romain na varnem in da mu gre dobro. Vsi skupaj smo srečno, da so njegove poškodbe po takšni nesreči zelo blage. Sam pa sem hvaležen Genu Haasu (lastnik moštva) in Güntherju Steinerju, da mi bosta dala priložnost voziti na dirki formule 1 v Bahrajnu,« je povedal Pietro Fittipaldi.

Iz omenjene ameriške ekipe so tudi sporočili, da so podpisali pogodbo z 21-letnim Nikito Mazepinom, ki bo tako v prihodnji sezoni prestal ognjeni krst v formuli 1. Obetavni Rus letos uspešno tekmuje v formuli 2, pred zadnjo dirko sezone ta konec tedna v Sakhirju v skupni razvrstitvi drži tretje mesto za vodilnim Nemcem Mickom Schumacherjem in drugouvrščenim Britancem Callumom Ilottom.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine