Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V Kopru spektakel, Janja Garnbret rešuje slovensko čast

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret bo v soboto edina Slovenka v finalu tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Kopru. Bogat spremljevalni program.
Janja Garnbret je blestela že v polfinalu. FOTO: Blaž Samec
Janja Garnbret je blestela že v polfinalu. FOTO: Blaž Samec
6. 9. 2024 | 23:43
7. 9. 2024 | 00:05
4:13

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je vrhunsko začela obrambo lanske zmage na domači tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kopru. Z dvema osvojenima vrhovoma smeri kvalifikacij se je zanesljivo uvrstila v večerni polfinale, v katerem je bila prav tako razred zase. Garnbretova bo edina od 18-članske domače ekipe nastopila v sobotnem finalu, je poročala STA.

Karavana svetovnega pokala Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) je še tretjič po vrsti v Kopru, kjer je na sporedu peta tekma v težavnosti v sezoni. Lansko koprsko zmago brani najboljša slovenska plezalka. Sodeč po prepričljivi predstavi v kvalifikacijah in polfinalu Garnbretova pred domačimi navijači meri na novo zmago. V svetovnem pokalu ima že 45 zmag.

Garnbretova, ki je letos pred OI zmagala na obeh tekmah svetovnega pokala v težavnosti, na katerih je nastopila, trenutno vodi v seštevku discipline, kljub temu, da je dve tekmi pred odhodom v olimpijski Pariz izpustila. Ne da bi to načrtovala, lahko sezono konča s šestim naslovom zmagovalke seštevka v težavnosti.

Garnbretova je bila najbolj prepričljiva od vseh v kvalifikacijah absolutno, upoštevajoč ženske in moške. Edina je zmogla steno velikanko od prvega do zadnjega oprimka v celoti in še enkrat ponovila vajo tudi v drugi kvalifikacijski smeri.

V polfinalu, ki se je začel ob 20.00, je šla kot zadnja v steno ob 23.17. Kljub več kot triurnemu čakanju v izolaciji je ohranila svežino ter je znova kot edina od vseh polfinalistov osvojila vrh smeri.

Osip prvega dne je bil za slovensko zasedbo zajeten, le šest Slovenk si je zagotovilo polfinale, od teh je le najboljša preživela oba kroga ter bo domačo vrsto zastopala v sobotnem finalu najboljše osmerice.

Polfinalno rundo tekmovanja so si od domače ekipe ob Garnbretovi zagotovile še Rosa Rekar s 15., olimpijka iz Tokia in Pariza Mia Krampl s 16., Lucija Tarkuš s 23., Jennifer Buckley s 25. in Sara Čopar s 26. mestom.

Kramplova, ki je v polfinalu dosegla višino 37, je za pol giba na 11. mestu ostala pred vrati finala. Buckleyjeva in Čoparjeva sta bili blizu, a vseeno z višino 36+ predaleč za sobotni finale na 13. oziroma 14. mestu, Tarkuševa (21.) in Rekarjeva (22.) sta v polfinalu priplezali do višin 31+ in 31. Vita Lukan, lani tretja na koprski tekmi, je s 27. mestom za las zgrešila polfinale.

Pravi polom se je v kvalifikacijah primeril sedemčlanski domači moški vrsti, saj nobenemu ni uspel preboj med 26 polfinalistov.

Največje razočaranje je bil nastop pariškega olimpijca Luke Potočarja, ki je pred dvema letoma v Kopru osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Leta 2022 zmagovalec seštevka svetovnega pokala v težavnosti in nekdanji svetovni podprvak je v prvi smeri padel že na desetem oprimku, v drugi je dosegel višino 26+, preskromen dosežek, ki mu je prinesel 30. mesto.

Martin Bergant je pri 28 letih nastopil na zadnji tekmi v tekmovalni karieri in jo končal na 39. mestu. 

V soboto zvečer se na steni Plezalnega centra Koper obeta zares lep športni praznik, bogat bo tudi spremljevalni program. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine