Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Usik šokiral Joshuo in več kot 60.000 gledalcev na Tottenhamovem štadionu

Ukrajinski profesionalni boksar s prepričljivo zmago v Londonu do naslovov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF, WBA in WBO.
Oleksandr Usik je novi svetovni prvak težke kategorije po različicah IBF, WBA in WBO. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Oleksandr Usik je novi svetovni prvak težke kategorije po različicah IBF, WBA in WBO. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
26. 9. 2021 | 00:33
26. 9. 2021 | 02:18
3:16
Ukrajinski profesionalni boksar Oleksandr Usik (19 zmag, 13 z nokavtom, brez poraza) je šokiral več kot 60.000 gledalcev na nabito polnem štadionu Tottenham Hotspur, potem ko je prepričljivo premagal domačega ljubljenca Anthonyja Joshuo (24 zmag, 22 z nokavtom, 2 poraza). »Maček«, kakor se glasi vzdevek 34-letnega asa iz Šipincija nedaleč stran od meje z Romunije, je na ta način tri leta mlajšemu britanskemu zvezdniku odvzel šampionske pasove v težki kategoriji po različicah IBF, WBA in WBO.

Usik je obračun olimpijskih prvakov iz Londona 2012 (Oleksandr se je tedaj z zlato lovoriko okitil v težki, Anthony pa v supertežki kategoriji) začel odlično in že v uvodnih treh rundah z levico večkrat močno zadel favoriziranega Joshuo, ki je poskušal v nadaljevanju nadomestiti zaostanek. Izzivalcu se je sicer sredi dvoboja približal, vendar pa ni zmogel izničiti razlike. Ravno nasprotno; 191 centimetrov visoki Ukrajinec, ki je začel v deveti rundi krvaveti nad desnim očesom, je osem centimetrov višjega Angleža, ki mu je močno oteklo desno oko, malo pred koncem obračuna stisnil ob vrvi, na katerih je domači matador le za las ušel nokavtu. Če bi dvoboj trajal le malo dlje, ga verjetno ne bi končal na nogah.

Oleksandr Usik je z levico večkrat močno zadel Anthonyja Joshuo. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Oleksandr Usik je z levico večkrat močno zadel Anthonyja Joshuo. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters


Usik je prikazal vrhunsko predstavo. V ringu je bil preprosto prehiter za preveč statičnega Joshuo, tako da se je na koncu pred očmi svojega slovitega rojaka Vitalija Klička zasluženo veselil zmage po točkah s 117:112, 116:112 in 115:113. »Seveda mi ta uspeh pomeni ogromno. Obračun je potekal tako, kot sem načrtoval. Prejel sem sicer nekaj neprijetnih udarcev, ki pa me niso resneje ogrozili,« je po najodmevnejši zmagi doslej povedal neporaženi ukrajinski šampion.


Trenerji so ga ustavili


Na vprašanje, ali si je želel nokavtirati Anthonyja, je odkimal z glavo. »Ne, to ni bilo v mojem načrtu. Potem ko se ga v uvodnih rundah nekajkrat močno zadel, sem želel sicer pritisniti, vendar pa so me trenerji v kotu ustavili, rekoč, naj le nadaljujem zastavljeno delo,« je razkril novopečeni svetovni prvak združenj IBF, WBA in WBO, ki se je za podvig posebej zahvalil bogu. »Vse pride od njega,« je podal svoje mnenje.

Anthony Joshua je doživel drugi poraz v poklicnem ringu. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Anthony Joshua je doživel drugi poraz v poklicnem ringu. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters


Ko so ga vprašali, ali je pripravljen na povratni obračun z Joshuo, je odvrnil, da o revanši zdaj (še) ne razmišlja. »Vse od januarja sem se zavzeto pripravljal za ta dvoboj in dolgo nisem videl svoje družine. Zdaj se veselim vrnitve domov ter snidenja z otroki in ženo, ki mi je prav na današnji dan pred dvanajstimi leti dahnila 'da',« je zaupal Usik in poudaril, da ima še precej rezerve. »Niste še videli najboljšega Oleksandra!«

Razočarani Joshua je po drugem profesionalnem porazu (prvega mu je pred dobrima dvema letoma zadal debelušni Američan mehiškega rodu Andy Ruiz) brez besed odkorakal proti slačilnici, iz katere je nato čivknil: »Ostanite pozitivni, četudi se svet sesuva pred vami!«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine