Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tudi potapljači ljubijo čast in slavo

Alenka Artnik in Alessia Zecchini kot junakinji iz filma Velika modrina
Alenka Artnik je na tekmi za karibski pokal z globine 111 metrov izplavala lahkotno in na površju delovala povsem mirno. Foto Alex St. Jean
Alenka Artnik je na tekmi za karibski pokal z globine 111 metrov izplavala lahkotno in na površju delovala povsem mirno. Foto Alex St. Jean
7. 8. 2019 | 06:00
7. 8. 2019 | 08:05
3:52
V filmu Luca Bessona Velika modrina eterični Jacques Mayol na enem od tekmovanj za meter premaga ognjevitega Enza Molinarija. Ta mu zagrenjeno porine v roke darilo – kristalnega delfina in merilni trak, ki ponazarja, za kako malo je Italijan premagal Francoza. Ko ga mladi Enzo na začetku filma izzove, naj poskusi pred njim pobrati z dna kovanec, ga ta zavrne, češ da nerad tekmuje. A pozneje kljub vsemu greni življenje Enzu s tem, da se udeležuje tekmovanj v potapljanju na vdih in redno za prozaični meter premaguje prijatelja.



Podobno rivalstvo med Alenko Artnik in Alessio Zecchini se je izoblikovalo lani. Obe že več kot leto dni meter za metrom pomikata mejo najglobljega ženskega potopa. Lani je ob koncu sezone naslov najboljše odnesla Alessia, vmes se je Alenka dobesedno za hip lahko veselila rekorda, a ji ga je že dan zatem Alessia znova prevzela ter zmagala na tekmovanju za karibski pokal.



Alenka Artnik je znana po tem, da v še tako zahtevnem položaju poskuša prisluhniti svojim občutkom in omejitvam, a v takšni situaciji ne more biti povsem ravnodušna. S takšno popotnico nas jutri čaka eden od najvznemirljivejših tekmovalnih dni v globinskem potapljanju na Roatánu. Rokavice so snete, to je športno tekmovanje, romantike ni več in celo filmsko idealizirani Jacques Mayol je v takšnih trenutkih hotel biti najboljši, premagati prijatelja.

Potop Alenke Artnik za lanski svetovni rekord na Bahamih:

 

Alenka lahkotno, Alessia na meji


Kaj torej lahko pričakujemo jutri, ko bo na sporedu njuna disciplina – potop s plavutjo? Za obe velja: če ob sebi ne bi imeli tekmice, bi gotovo napovedali zmerno globino ter si zagotovili lahek in varen potop ter naslov svetovne prvakinje. Toda zdaj se zavedata, kaj zmore druga, zato ni več prostora za preračunavanje; treba bo najti skrajno mejo med varnostjo in dosežkom. Alenka je na pravkar končani tekmi delovala bolj zanesljivo: z globine 111 metrov je izplavala lahkotno in na površju delovala mirno. Alessijin potop na 112 metrov je bil ena sama velika borba: zaradi močnega toka je ostala pod gladino skoraj štiri minute – pol minute dlje od Alenke in na površju s skrajnimi močmi zadržala zbranost in zavest.
 

Alenka Artnik je znana po tem, da v še tako zahtevnem položaju poskuša prisluhniti svojim občutkom in omejitvam. Foto Blaž Samec
Alenka Artnik je znana po tem, da v še tako zahtevnem položaju poskuša prisluhniti svojim občutkom in omejitvam. Foto Blaž Samec
Častno nečastni dogovor


Posebnost tekmovanj v globinskem potapljanju je, da morajo tekmovalci napovedati rezultate dan pred nastopom. Alessia in Alenka bi se hipotetično lahko dogovorili, da bosta napovedali enako globino ter si razdelili čast in slavo; nikomur ni treba izvedeti. Na prvi pogled se zdi, da bi tak scenarij bolj ustrezal Alenki, ki je v preteklih letih nakazala, da v napetih situacijah noče brezglavega tekmovanja. A po drugi strani ima Alenka Artnik močnejše karte: precej bolj zanesljivo je nastopila na karibskem pokalu, v teh dneh pa je z zanjo neznačilno zgovornostjo napovedala, da se čuti sposobno doseči večjo globino.

Karkoli se bo že jutri zgodilo, bosta Alenka Artnik in Alessia Zecchini spet ujeti v vrtinec velike modrine. Kdor tekmuje, si želi biti najboljši, in čeprav je zlasti Alenka ves čas poudarjala, da je edino pomembno prisluhniti sebi, je na tekmovanju pomemben samo tisti meter iz filma Velika modrina. Ta odloča, kdo bo prvak, kdo bo pomnjen kot najboljši, in kdor izbere tekmovanja, vstopi v gladiatorsko areno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine