Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Gajser z zmago ubranil naslov prvaka, v drugo udeležen v hudi nesreči

Slovenski motokrosistični as z zmago na veliki nagradi Pietramurate potrdil, da je št. 1 na svetu.
Tim Gajser je novi-stari svetovni prvak. FOTO: Tadej Regent
Tim Gajser je novi-stari svetovni prvak. FOTO: Tadej Regent
4. 11. 2020 | 12:54
4. 11. 2020 | 16:44
4:37
Slovenski motokrosistični as Tim Gajser (Honda) si je že po prvi vožnji velike nagrade Pietramurate zagotovil svoj tretji naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MXGP po letih 2016 in 2019. Na uvodni današnji dirki si je kljub težavam s sklopko privozil drugo mesto in z njim dovolj veliko prednost, da ga do konca prvenstva nihče več ne more zriniti z vrha.

Najhitrejši v prvi vožnji je bil Švicar Jeremy Seewer (Yamaha), ki je ob koncu uspešno odbijal Gajserjeve napade. Slovenskemu šampionu se štart ni posrečil najbolje. Zdrsnil je za najboljšo deseterico, od koder se je nato prebijal v ospredje. Na poti proti drugemu mestu je 24-letni Haložan izkoristil tudi napako svojega najhujšega tekmeca, Italijana Antonia Cairolija, ki je po padcu z drugega mesta nazadoval na sedmo in nato do cilja prehitel le enega konkurenta, tako da je končal na šestem mestu.


»Tako sem vesel, da sploh ne vem, kaj naj rečem«


Gajser je skozi cilj pridrvel s stisnjeno pestjo, za Seewerjem pa je na koncu zaostal za 4,307 sekunde. Podoben je bil tudi zaostanek tretjeuvrščenega Italijana Alessandra Lupina (Yamaha) za Timom, čigar uspeh v prvi vožnji je imel toliko večjo težo, če vemo, da je imel med dirko precejšnje težave s sklopko. Toda o njih po osvojitvi lovorike ni želel govoriti.
image_alt
Gajser na pragu ubranitve naslova

image_alt
Timu Gajserju manjka le še pika na i na šampionsko sezono


»Tako sem vesel, da sploh ne vem, kaj naj rečem. Izjemno sem hvaležen vsem, ki so mi pomagali priti do četrtega naslova svetovnega prvaka (leta 2015 je bil najboljši v kategoriji MX2),« ni skrival navdušenja slovenski zvezdnik, ki se je posebej zahvalil vsem v Hondini ekipi, pokroviteljem, dekletu Špeli in vsem navijačem, ki na njegovo žalost zaradi ukrepov proti širitvi pandemije novega koronavirusa ne morejo deliti z njim velikega veselja na prizorišču v Italiji.


Van Horebeeka vlekel za seboj več metrov


Na štart druge vožnje se je Gajser pripeljal s št. številko 1, znova pa dirke ni začel najbolje. Za nameček se je kmalu po začetku v ostrejšem zavoju zapletel z Jeremyjem Van Horebeekom (Honda), čigar nogo je ujel z zadnjim kolesom svoje honde in ga nato še nekaj metrov vlekel za seboj. Dirko so prekinili, reševalci pa so potrebovali kar nekaj časa, da so poškodovanega Belgijca odnesli s proge. Ko je opazoval reševanje Van Horebeeka, se je Tim držal za glavo.

Vendar pa nesreča našega zvezdnika še zdaleč ni vrgla iz tira. Ravno nasprotno; ponovljeni štart mu je uspel bistveno bolje. Hitro se je prebil v vodstvo, ki ga do konca ni več izpustil iz rok. Z zmago je le še potrdil, da je najboljši na svetu v kraljevskem razredu MXGP. »Kot sem že prej rekel, sem super zadovoljen. Dirka je bila lepa, če odmislim zaplet z Van Horebeekom. Upam, da je z njim vse v redu in da bo hitro okreval,« je izjavil Gajser, ki je drugo vožnjo dobil z 2,940 sekunde naskoka pred drugouvrščenim Francozom Romainom Febvrejem (Kawasaki). Tretji je bil Seewer (+ 29,409).


Jan Pancar do dveh točk na dirki razreda MX2


Odločitev o naslovu svetovnega prvaka je že padla tudi v razredu MX2. Francoz Tom Vialle (KTM) je dobil prvo dirko, njegov tekmec v boju za lovoriko Belgijec Jago Geerts (Yamaha) pa je bil peti, tako da ima Vialle pred zadnjimi tremi vožnjami v sezoni že neulovljivo prednost. Na uvodni dirki je slovenski motokrosist Jan Pancar (KTM) z 19. mestom osvojil dve točki.

V drugi vožnji je bil najhitrejši Geerts, ki se je veselil tudi zmage na dirki v Pietramurati. Vendar to ni bilo dovolj, da bi ostal v igri za lovoriko, ki si jo je že prej zagotovil Vialle. Francoz je sicer v drugi vožnji s 23. mestom ostal praznih rok, tako kot tudi Pancar, ki je v predpredzadnjem krogu grdo padel. Na srečo jo je pri tem odnesel brez hujših poškodb.

Zastor se bo na letošnje prvenstvo spustil v nedeljo, ko bosta v Pietramurati zadnji vožnji sezone v MX2 in MXGP. 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine