Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Suspendiran Rus s Krima

Putinov zagovornik Sergej Karjakin, nekoč je branil barve Ukrajine, po mednarodni zvezi ne more premikati figur, če podpira napad na deželo, kjer se je rodil.
Sergej Karjakin podpira premikanje ruskih vojaških figur na ukrajinski šahovnici. FOTO: Worldofchess
Sergej Karjakin podpira premikanje ruskih vojaških figur na ukrajinski šahovnici. FOTO: Worldofchess
Š. R., STA
21. 3. 2022 | 16:34
21. 3. 2022 | 16:35
1:27

Mednarodna šahovska zveza (Fide) je suspendirala ruskega velemojstra Sergeja Karjakina zaradi njegove podpore ruski vojaški invaziji na Ukrajino. Dvaintridesetletnika je suspenz doletel, ker je na družbenih omrežjih branil postopke svoje države, kar je izzvalo precej kritik v šahovskem svetu. Karjakin, sicer rojen na Krimu v Simferopolju, je zastopal Ukrajino do leta 2009, odtlej pa tekmuje pod rusko zastavo in javno podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Pred šestimi leti se je Karjakin boril za naslov svetovnega prvaka proti Norvežanu Magnusu Carlsenu, a je slednji ubranil naslov. Predsednik Fide je sicer Rus Arkadij Dvorkovič, ta je ob ruski agresiji dejal: »Vojne so najgroznejše stvari, s katerimi se lahko soočimo v življenju, tudi ta vojna. Moje misli so z ukrajinskimi civilisti.« Andrej Turčak, predstavnik v ruskem parlamentu, dumi, stranke Združena Rusija predsednika Vladimirja Putina, je na to odgovoril: »To je nacionalna izdaja, izrazoslovje izdajalske pete kolone, o tem je govoril že Putin.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine