Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Štiri leta po prvem vabilu prvi nastop

Maruša Mišmaš jutri na mitingu diamantne lige.
Maruša Mišmaš je nazadnje na 3000 m z zaprekami tekla konec septembra, ko je tudi izboljšala državni rekord. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maruša Mišmaš je nazadnje na 3000 m z zaprekami tekla konec septembra, ko je tudi izboljšala državni rekord. FOTO: Tadej Regent/Delo
17. 5. 2019 | 13:16
17. 5. 2019 | 13:19
4:07
Pred štirimi leti je slovenska atletinja Maruša Mišmaš dobila prvo vabilo na miting diamantne lige – maja 2015 v Dohi –, jutri pa bo v Šanghaju v teku na 3000 metrov z zaprekami vendarle tudi zares dočakala premierni nastop v tem tekmovanju. Prvotnega je namreč morala odpovedati zaradi zvina gležnja, nato je sledila zelo težavna sezona 2016, ko je zaradi poškodbe izpustila tako EP v Amsterdamu kot OI v Rio de Janeiru, v zadnjih dveh letih pa je spet sestavila mozaik, s katerim se je prebila v širši evropski (in svetovni) vrh.

Maruša Mišmaš je razočarana končala zimski del sezone, potem ko se na EP v Glasgowu v teku na 1500 metrov ni prebila v finale, zmanjkalo ji je 14 stotink sekunde in zasedla je 10. mesto. Po krajšem premoru po dvoranskem delu se je vneto lotila priprav za poletni del, na najvišji mednarodni ravni ga začenja prva med slovenskimi atleti. »Zelo sem bila vesela tega vabila. Želja vsakega atleta je nastop v diamantni ligi. Med pripravami na sezono na prostem smo se veliko posvečali daljšim tekom, da smo s tem nadgradili vzdržljivost. Zadovoljna sem s trenutno pripravljenostjo, dobro se počutim in mislim, da lahko hitro tečem. Nočem pa ničesar napovedovati, ker je to prva tekma sezone, še nikdar doslej tudi nisem sama potovala tako daleč. Sploh pa najbolje tečem, ko sem sproščena in uživam, ne pa ko razmišljam o časih in uvrstitvah,« je pred sredinim odhodom na Kitajsko dejala 24-letnica, ki si je na začetku meseca na treningu zlomila prst leve roke, na katero je padla, ko se je spotaknila. Tudi z opornico je normalno trenirala naprej, seveda pa je bilo vse skupaj malce zoprno.
 

Vrnitev na začetek


Na 3000 m z zaprekami je Mišmaševa nazadnje tekla septembra lani, ko se je manj kot mesec dni po evropskem prvenstvu, na katerem je zasedla 11. mesto, v Berlin vrnila na miting. S časom 9:28,61 je dosegla državni rekord, to je bil lani 22. čas na svetu. »Verjetno je bilo vabilo tudi posledica tega rezultata, sem pa dobro tekla tudi 1500 m letos v dvorani. Lepo bi bilo, če bi v 'stiplu' nadaljevala, kjer sem lani končala,« si je zaželela Mišmaševa, pri kateri se je veliko spremenilo, odkar je dobila prvo povabilo na miting diamantne lige. »Zdaj je zgodba povsem druga, zdi se mi, da sem se v vmesnem času vrnila na začetek. Na novo sem se morala naučiti teči, trenirati, dozorela sem v vsem tem času,« pravi naša atletinja, ki je v tem obdobju zamenjala tudi trenerja, namesto Svjetlana Vujasina jo zdaj vodi Tevž Korent.

Dober rezultat v Šanghaju – Maruša ima osmi prijavljeni čas – bi bil za Mišmaševo pomemben zavoljo naslednjih nastopov, saj bi si s tem zagotovila še kakšno tekmo najvišje ravni v naslednjih mesecih, kar bi bilo še toliko bolj priročno, ker bo glavno tekmovanje sezone, SP v Dohi, šele konec septembra in v začetku novembra. Je pa že zdaj jasno, da jo že v torek čaka nastop na mitingu svetovnega izziva v Nanningu, kjer bo tekla na 1500 metrov.

V Šanghaju bi lahko nastopila tudi metalka kopja Martina Ratej, a se je zaradi dolge poti odpovedala preizkušnji, sezono bo tako začela prihodnjo soboto na mitingu v Slovenski Bistrici, v diamantni ligi pa bo tekmovala v začetku junija v Rimu. Sezono na odprtem bo v Sl. Bistrici začel tudi naš najboljši atlet Luka Janežič, a ne bo nastopil v svoji paradni disciplini, teku na 400 m, ampak na 300 m. Tudi Vodičan bi lahko sezono začel v Aziji, v nedeljo na mitingu svetovnega izziva v Osaki, a je ocenil da je pot za en nastop predolga, tako da bo na mednarodni ravni štartal v začetku junija v Pragi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine