Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Številke tudi v Nemčiji alarmantne: društva v hudih težavah

Šport še naprej ostaja med bolj prizadetimi dejavnostmi pandemije covida-19.
Nemški športni klubi v času pandemije koronavirusa izgubljajo člane in prostovoljce. FOTO: Guido Bergmann/Reuters
Nemški športni klubi v času pandemije koronavirusa izgubljajo člane in prostovoljce. FOTO: Guido Bergmann/Reuters
F. T., STA
13. 1. 2021 | 18:00
13. 1. 2021 | 18:47
1:50
Šport še naprej ostaja med bolj prizadetimi dejavnostmi pandemije covida-19. Potem ko so pred kratim prišle na dan številke o upadu članstva v športnih klubih v Franciji, so jih zdaj predstavili tudi v Nemčiji. Drugi val je klube prizadel še bistveno bolj kot prvi in ob novem zaprtju se je članstvo zmanjšalo v 44 odstotkih klubov.

Kot so sporočili na Visoki šoli za šport v Kölnu, novembrsko zaprtje ni bistveno vplivalo na članstvo, zadnje zaprtje in prekinitev treninga pa pušča vidnejši upad. Nemci so v raziskavo med 21. oktobrom in 21. decembrom letos vključili 20.179 klubov in društev v državi.


V vsakem drugem klubu dvomijo v nadaljnji obstoj


Številke so alarmantne, saj študija kaže, da v vsakem drugem klubu v naslednjih 12 mesecih pričakujejo velike težave in dvomijo v nadaljnji obstoj. Za dva od petih klubov je glavni razlog manjše članstvo. Kar 35 odstotkov klubov je v času krize izgubilo tudi prostovoljce, ki so opravljali pomembne naloge. Vsak peti klub pa se je znašel tudi v finančnih težavah, ki bi lahko ogrozile obstoj.

»Dlje kot športna društva ne bodo mogla opravljati svoje dejavnosti, manjša je njihova vloga kot elementa za stabilizacijo društva,« je ocenil vodja raziskave Christoph Breuer, ki je še enkrat izpostavil pomen športa za družbo in poudaril, da posledice ne bodo prizadele le članov klubov, ampak družbo v celoti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine