Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Slovenska vrsta ugnala Norveško s prvim igralcem sveta Carlsenom na čelu

Naša moška šahovska reprezentanca pred zadnjima dvema krogoma na olimpijadi v Budimpešti zaseda visoko peto mesto. Slovenke izgubile proti Finkam.
Magnus Carlsen je doživel presenetljiv poraz. FOTO: Julien Pretot/Reuters
Magnus Carlsen je doživel presenetljiv poraz. FOTO: Julien Pretot/Reuters
M. Š., STA
20. 9. 2024 | 23:18
20. 9. 2024 | 23:18
4:29

Slovenski šahisti so v devetem krogu šahovske olimpijade, ki se bo v nedeljo končala v Budimpešti, presenetljivo s 3:1 premagali Norveško, za katero je igral tudi prvi igralec sveta Magnus Carlsen. Ta je vodil bele figure, a ga je na prvi šahovnici ugnal ruski velemojster Vladimir Fedosejev, ki od sredine lanskega leta nastopa za našo reprezentanco.

Slovenska vrsta, v jutrišnjem predzadnjem krogu jo čaka peta nosilka Nizozemska, je po tem uspehu s 13. mesta napredovala na visoko peto in je na čelu petih reprezentanc s po 14 točkami. Še naprej je na prvem mestu Indija, ki je igrala z Uzbekistanom 2:2 in tako prvič na turnirju ni zmagala. Ima 17 točk, dve manj pa tri ekipe, ki so pred Slovenijo le s točko prednosti (15). Druga je po zmagi nad gostiteljico Madžarsko z 2,5:1,5 reprezentanca ZDA, tretji Uzbekistan, četrta pa Kitajska, ki je bila z 2,5:1,5 boljša od Irana.

Norvežani so šesti nosilci turnirja, kot 26. pa so olimpijado začeli slovenski šahisti, ki proti favoriziranim skandinavskim tekmecem niso izgubili niti ene partije. Najbolj odmeva poraz 33-letnega Carlsena. Petkratni svetovni prvak je na prvem mestu svetovne lestvice neprekinjeno od 1. julija leta 2011 in s tem v zgodovini zaostaja le za ruskim velemojstrom Garijem Kasparovom. Šahovski rating 2882 točk norveškega šampiona iz maja leta 2014 je najvišji v zgodovini, trenutni je 2832, s 125 zaporednimi zmagami ima tudi najdaljši niz neporaženosti med elitnimi šahisti doslej.

Fedosejev je decembra lani postal svetovni podprvak v pospešenem šahu, v uzbekistanskem mestu Samarkand ga je le za pol točke prehitel Carlsen, ki je tudi svetovni prvak v hitropoteznem šahu. Štiri leta mlajši Rus, ki je leta 2017 v Minsku osvojil bron na evropskem prvenstvu v običajnem šahu, je prenehal zastopati svojo domovino po njenem zloveščem vojaškem napadu na Ukrajino leta 2022. Sprva je igral pod zastavo mednarodne zveze FIDE, pred tem se je preselil v Valencio, sredi lanskega leta pa se je odločil, da bo igral za Slovenijo.

Anton Demčenko, drugi ruski igralec v slovenski izbrani vrsti, ki nastopa na olimpijadi v madžarski metropoli, je na drugi deski premagal Johna Johana Sebastiana Christiansena, na tretji in četrti šahovnici sta remizirala Jan Šubelj z Aryanom Tarijem in Matic Lavrenčič s Frodejem Olavom Olsenom Urkedalom.

Slovenke izgubile proti Finkam

Slovenske šahistke so drugič zapored izgubile, Finke so bile boljše z 2,5:1,5. Naše igralke so zdrsnile na 52. mesto, ker so ostale pri desetih osvojenih točkah. Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je s črnimi figurami klonila z Anastasio Keinanen, z belimi pa je na drugi deski izgubila tudi Zala Urh. Lara Janželj je kljub prednosti začetne poteze Lilje Bederin zmagala, remizirala pa je na četrti šahovnici Vesna Mihelič v dvoboju s Heini Puusko.

Kazahstanke so premagale doslej drugouvrščene Poljakinje z 2,5:1,5 in prevzele vodstvo s 16 točkami. Pred tem dolgo vodilne Indijke pa so igrale 2:2 z ekipo ZDA in zdrsnile na drugo mesto s 15 točkami. Kitajke so po zmagi s 3:1 nad Turčijo tretje, tako kot one pa ima po 14 točk še osem reprezentanc do 11. mesta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine