Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Še Poljake naj v Stožicah strese odbojkarska elektrika

V polfinale evropskega prvenstva v odbojki sta uvrstili še Francija po zanesljivi zmagi nad Italijo s 3:0 in Srbija, ki je po hudem boju premagala Ukrajino s 3:2.
Klemen Čebulj je bil tudi proti Rusom motivacijsko, tako kot tudi igralsko, na vrhuncu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj je bil tudi proti Rusom motivacijsko, tako kot tudi igralsko, na vrhuncu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marko Uršič
24. 9. 2019 | 22:42
24. 9. 2019 | 23:03
6:41
Morda bi poskušali pobrskati po kotičkih spomina, ali smo kdaj videli podobno tekmo, kot je bil ponedeljkov četrtfinale odbojkarskega evropskega prvenstva med Slovenijo in Rusijo v Stožicah. Kajti ta obračun, ki se je končal s slovensko zmago s 3:1 in izločitvijo zadnjega evropskega prvaka, je bil nekaj, kar se bo vsakomur za večno vtisnilo v spomin.



Fantje slovenskega selektorja Alberta Giulianija so namreč pred 11.225 gledalci v ljubljanskem športnem hramu igrali kot v transu, po Bolgarih v osmini finala so pod hud pritisk, tako z začetnimi udarci kot s svojim čudovitim občinstvom z norim vzdušjem, spravili tudi Ruse; ti so delovali kot izgubljeni šolarčki, sicer pa so mojstri odbojkarskega športa. Slovenci se bodo v ljubljanskem polfinalu, jutri ob 20.30, pomerili z dvakratnimi zaporednimi svetovnimi prvaki Poljaki, ki so s 3:0 v četrtfinalu izločili Nemčijo, nato pa jih v Parizu čaka boj za zlato odličje v nedeljo oziroma za bron v soboto. Ne pozabimo, slovenski odbojkarji so evropski podprvaki iz leta 2015.

»Rusi so bili favoriti, a ti ne zmagujejo vedno. Verjeli smo v zmago, fantje so bili izjemni. Igrali smo neverjetno dobro v napadu in pri začetnih udarcih. Energija je bila neverjetna, vse skupaj je bilo neverjetno. Tudi vzdušje je bilo takšno, igrali smo skupaj z navijači. Nasprotne ekipe nas težko premagajo, saj imamo enkratno podporo naših čarobnih privržencev,« je bil zadovoljen Giuliani, čigar fantje so tekmecu vrnili za poraz z 0:3 v skupinskem delu tekmovanja.
Klemen Čebulj je bil tudi proti Rusom motivacijsko, tako kot tudi igralsko, na vrhuncu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj je bil tudi proti Rusom motivacijsko, tako kot tudi igralsko, na vrhuncu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Pred takšnim občinstvom je vse mogoče, vemo, da smo sposobni premagati vsakogar. Proti Rusom smo bili natančni v težkih položajih. Rusi imajo najmočnejši blok in težko je napadati, če nisi natančen, tudi mi pa imamo vrhunsko blok obrambo,« je videno analiziral kapetan Tine Urnaut.


Ogromno srce


»To vzdušje, te Stožice so nam dale dodatna krila. Težko je vse opisati, takšno občinstvo, ko vsi na ves glas navijajo zate, že od himne naprej, je nekaj, česar igralci ne bomo nikoli pozabili. Vso kariero smo se trudili, da smo prišli do tega, da je takšno prvenstvo lahko doma, in to je dejansko uresničitev naših sanj. Odigrali smo morda bolje, kot smo sposobni, tekma je bila verjetno ena najlepših v moji karieri. Ne smemo pa se zadovoljiti s polfinalom. Pred prvenstvom smo rekli, da lahko premagamo vsakogar, in to smo dokazali. Lahko padejo tudi Poljaki,« je podajalec Gregor Ropret strnil misli in občutke, ki so mu rojili po glavi.
...
...


»To je nekaj norega. Sanjal sem o tem, vedel sem, da se bo zgodilo nekaj takšnega. To je najboljša publika na svetu, ne morem opisati vseh teh občutkov. Vedel sem, da bomo zmagali, vedel sem v srcu. Za to zmago smo dali vse od sebe. Gremo naprej, gremo po zlato, tako kot smo že napovedali,« je bil navdušen tudi srednji bloker Jan Kozamernik.

Niti Dejan Vinčić v navdušujočem večeru ni mogel skrivati upravičenega zadovoljstva.

»Odločilo je naše srce. Tekma morebiti z naše strani ni bila najboljša, srce pa je bilo ogromno. Občutkov, v kolikšni meri nam navijači pomagajo in nas dvignejo, se ne da opisati z besedami. Proti Rusiji smo bili fenomenalni pri servisu. Cilj je bil, da jih oddaljimo od mreže, potem se z njimi da igrati. Olajšaš si delo, lahko jih uloviš in to smo dobro udejanjali skozi vso tekmo. Že dolgo nisem videl reprezentance, ki bi pri začetnem udarcu bila tako dobra. Tudi ko so bili težki trenutki, smo se lahko zanesli na servis, to pa je bilo najbolj pomembno,« je razalagal podajalec.



»To je bila tekma z velikim nabojem, takšna zmaga te tako dvigne, da je res neverjetno. Ne bi rad primerjal prvenstva pred štirimi leti, ko smo bili srebrni, in zdaj, a takrat smo bili prav tako samozavestni in verjeli vase. Takšni občutki so tudi zdaj. Cilj je bil, da gremo v Pariz. Že od začetka, ko smo se zbrali na pripravah, so bile misli usmerjene v domače evropsko prvenstvo. Za cilj smo si zadali, da hočemo kolajno. Ne kakršnekoli, temveč zlato,« je piko na i slavju pritisnil Dejan Vinčić.



Za vstopnice za polfinalno tekmo s Poljsko sicer vlada izjemno zanimanje, preostanek jih bo danes na voljo v prosti prodaji. Sicer pa tudi na Poljskem vlada veliko zanimanje za jutrišnji dvoboj. Poljski odbojkarji so sicer včeraj obtičali na letališču v Amsterdamu, od koder bi morali poleteti v Ljubljano, a je bil let Adrie Airways odpovedan. Rešil jih je ministrski predsednik Mateusz Morawiecki, ki je za prevoz zagotovil poljsko vladno letalo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine