Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rusija spet v (dopinških) škripcih

Ruske oblasti do roka, zadnjega dne minulega leta, niso predale nujnih podatkov iz protidopinškega laboratorija.
Vse glasnejši postajajo očitki športne javnosti na račun WADA. FOTO: Marc Braibant/AFP
Vse glasnejši postajajo očitki športne javnosti na račun WADA. FOTO: Marc Braibant/AFP
J. P.
3. 1. 2019 | 11:26
3. 1. 2019 | 11:53
2:02
Moskva – Rusija je spet v škripcih, saj do roka, zadnjega dne minulega leta, ni predala nujnih podatkov iz protidopinškega laboratorija, zato odbor športnikov pri Svetovni protidopinški agenciji (WADA) in nekatere države zahtevajo nove sankcije zoper državo. Podpisani športniki so zelo razočarani, ker se ruske oblasti niso držale postavljenega roka, in od pritožbenega odbora pričakujejo, da bo Ruse označila za neskladne z zahtevami za odpravo sankcij.


WADA decembra v Rusiji praznih rok


Rok za oddajo podatkov iz moskovskega laboratorija je bil določen septembra, ko je WADA umaknila prepoved ruski protidopinški agenciji, s čimer je tlakovala pot za postopno vrnitev ruskih športnikov na tekmovališča. Že tedaj so kritični glasovi opozarjali, da gre za prehitro odpravo sankcij. Skladno s takratno odločitvijo so predstavniki WADA v Rusijo odpotovali decembra, a obljubljenih podatkov niso dobili. Pojavili so se novi dvomi, vse glasnejši pa postajajo očitki športne javnosti na račun WADA, češ da ne sme umakniti prepovedi, dokler ne prejme zahtevanih informacij.


Tygart ni presenečen


»Kar bo manj od tega, bomo razumeli kot napako WADA v boju za čiste športnike,« so zapisali predstavniki odbora športnikov pri mednarodni protidopinški organizaciji, ki naj bi po zadnjem zapletu o nadaljnjih ukrepih razpravljala na srečanju sredi meseca. V torek je sicer prvi mož ameriške agencije Travis Tygart poudaril, da ga rusko neupoštevanje dogovora ni presenetilo: »Nič nenavadnega ni, da so Rusi rok ignorirali. Čas je, da WADA konča to zgodbo in nemudoma ukrepa.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine