Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Roatan: prelep karibski otok, znan tudi po globokem morju

Samo Jeranko in Neža Čeč se pripravljata na svetovno prvenstvo v prostem potapljanju. V prihodnjih tednih bosta povedala še več o pripravah ter delila občutke in nepozabne trenutke.
Od 2. do 5. avgusta bo potekalo predtekmovanje imenovano Caribbean cup. FOTO: Samo Jeranko
Od 2. do 5. avgusta bo potekalo predtekmovanje imenovano Caribbean cup. FOTO: Samo Jeranko
Samo Jeranko
27. 7. 2019 | 09:51
27. 7. 2019 | 09:51
3:59
Zadnjih nekaj dni smo se na otoku Roatan začeli zbirati prosti potapljači s celega sveta, saj se bo v začetku avgusta tukaj odvijalo svetovno prvenstvo, na katerem se bomo pomerili v doseganju globin. Roatan je otok v južnem delu karibskega morja, ki ga krasijo bele peščene plaže, obrobljene s palmovimi drevesi in kristalno čistim morjem.

Blizu obale se peščeno dno prevesi v podvodne klife, ki padajo globoko pod morsko gladino in tako ustvarjajo vrhunske pogoje za potapljanje na vdih. Voda ima prijetnih 29 stopinj, vidljivost pa doseže tudi neverjetnih 40m, zaradi česar so potopi neizmerno lepi.

Samo Jeranko Foto Samo Jerankosamo Jeranko Delo
Samo Jeranko Foto Samo Jerankosamo Jeranko Delo

 
Poleg tujih favoritov, kot so na primer Italijanka Alessia Zecchini, Ukrajinka Nataliia Zharkova, Kolumbijka Sofia Gomez, Rus Alexey Molchanov, Novozelandec William Trubridge in ostali, se bomo svetovnega prvenstva udeležili tudi trije Slovenci: aktualna svetovna prvakinja in rekorderka Alenka Artnik, Samo Jeranko in Neža Čeč. Vsi trije se že več mesecev pripravljamo na tekmovanje: Alenka na Filipinih, Samo in Neža pa v Sloveniji in na Hrvaškem.

Do sedaj je bil cilj treningov povečevanje apneje, oziroma zmožnosti zadrževanja sape daljši čas, v zadnjih tednih pa smo začeli tudi s pripravami telesa na povečan pritisk, ki se pojavi na globini. Podobno kot alpinisti se namreč tudi prosti potapljači ne moremo brez aklimatizacije potopiti na svojo maksimalno globino.


 
Prvih nekaj dni sva Samo in Neža porabila za privajanje na pogoje (voda je namreč precej toplejša kot na Hrvaškem), preverjanje opreme in optimalne obtežitve, ter za počasno povečevanje globin, saj se do sedaj nisva imela možnosti potapljati globlje od 60m.

Po treh treningih je Samo že dosegel 80m, saj lahko zaradi svojih bogatih izkušenj v globino varno napreduje z večjimi skoki, Neža pa je že praznovala svoj osebni rekord s potopom na 70m. Današnji dan je namenjen počitku, druženju s prijatelji in potapljaškim pogovorom na plaži, jutri pa se naši treningi nadaljujejo z novim zagonom.

Blizu obale se peščeno dno prevesi v podvodne klife, ki padajo globoko pod morsko gladino. FOTO: Samo Jeranko
Blizu obale se peščeno dno prevesi v podvodne klife, ki padajo globoko pod morsko gladino. FOTO: Samo Jeranko

 
Od 2. do 5. avgusta bo potekalo predtekmovanje imenovano Caribbean cup, kar je za tekmovalce odlična priložnost, da se pripravimo na tekmovalno okolje in otresemo nervoze, ki je pri potapljanju lahko usodna za dobre rezultate. Od 7. do 11. avgusta pa bo potekal glavni dogodek, svetovno prvenstvo, ki ga bodo organizatorji tudi v živo prenašali prek facebooka.
 
V prihodnjih tednih vam bova Neža in Samo povedala še več o najinih pripravah ter delila občutke in nepozabne trenutke s svetovnega prvenstva.
 

Aktualni svetovni rekord CMAS


Dekleta:

BiFins, 92m, Alenka Artnik
CWT, 107m, Alessia Zecchini
FIM, 94m, Alessia Zecchini (97m AIDA, Sayuri Kinoshita)
CNF, 70m, NATALIIA ZHARKOVA (73m AIDA, Alessia Zecchini)
 
Moški:

BiFins, 108m, Alexey Molchanov
CWT, 123m, Alexey Molchanov (130m, AIDA, Alexey Molchanov)
FIM, 116m, Alexey Molchanov (125m, AIDA, Alexey Molchanov)
CNF, 83m, Goran Colak (102m, AIDA, William Trubridge)

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine