Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Ratejeva: Ne morem verjeti, da sem to zapravila

Na veliki petkov večer Slovenija ostala brez kolajne, Martina Ratej v metu kopja četrta, Luka Janežič na 400 m peti.
Martini Ratej je za kolajno zmanjkalo 18 centimetrov. FOTO: Matthias Schrader/AP
Martini Ratej je za kolajno zmanjkalo 18 centimetrov. FOTO: Matthias Schrader/AP
10. 8. 2018 | 23:15
10. 8. 2018 | 23:18
5:00
Berlin – Kot kaže, bo Slovenija na evropskem atletskem prvenstvu v Berlinu ostala brez kolajne. Veliki petkov večer ni prinesel tako želenega preboja med najboljšo trojico za Martino Ratej in Luko Janežiča. Sploh Ratejeva lahko to šteje še za eno veliko zamujeno priložnost, saj je bila tekma v metu kopja podpovprečna. Naša atletinja je osvojila 4. mesto s skromnim izidom 61,41 metra, za bronom je zaostala 18 cm.

Četrto mesto je sicer njena najboljša uvrstitev z velikih tekmovanj, a Berlin 2018 je natresel še tono soli na njene rane. Pred začetkom prvenstva je ocenjevala, da je to EP njena največja priložnost, tako z vidika forme kot z vidika počutja, sproščenosti. Sinoči se je res izkazalo, da takšne priložnosti še ni imela, a na njeno žalost se ugotovitev o večji sproščenosti ni izkazala za pravilno.

Že na ogrevanju je bilo jasno, da je precej bolj živčna, predvsem pa precej bolj kot v kvalifikacijah, kjer je z 61,69 zlahka presegla kvalifikacijsko normo. Če bi sinoči ponovila ta rezultat, bi to zadostovalo za bronasto kolajno … A je zaostala za to daljavo, sploh pa je bila njena želja kar nekaj metrov daljši met, želela si je tekmo, kot je v njeni karieri še ni bilo. Ostalo je pri željah, prvi poskus je spet nakazal težave z zaletom, kar se ji dogaja pogosto v finalih velikih tekem. Temu se je v tej sezoni močno posvečala, a ko je bilo najbolj potrebno, je spet zapadla v stare tirnice. Pri prvem metu se je namreč ustavila sredi zaleta in nato lovila zadnje sekunde. Vseeno je dosegla 60,64 metra, kar je bilo po prvi seriji dovolj za 4. mesto, a takoj so se pojavili dvomi, da bo to še ena tekma, v kateri ne bo zdržala pritiska, prvi met je pri Ratejevi pač pogosto zelo poveden.

In res je le enkrat, v tretji seriji, kopje vrgla dlje, 61,41 metra, kar ji je za kratek čas obetalo bronasto kolajno, zdelo se je, da jo lahko v nadaljevanju z odra za zmagovalke izrine le branilka naslova Tatjana Haladovič, a je presenetila neznana Liveta Jasiunaite in jo v četrti potisnila na 4. mesto, na katerem je potem tudi obstala.

Za srebrno kolajno je bilo dovolj le 61,85 metra, kar je daljava, ki je v tej poletni sezoni Ratejeva ni premagala le enkrat, na svoji uvodni tekmi diamantne lige v Šanghaju, kjer pa je imela velike težave z ramo … Tokrat je ob prvi seriji tudi v peti prekinila zalet, dvakrat je prestopila, ker je bil met kratek, tako da je bila to zares slaba tekma atletinje, ki je letos v Celju dosegla kar 66,10!
Medtem ko je bila za Ratejevo, ki je pričakovala, da bo za kolajno treba preseči 65 metrov, srebrna kolajna dosegljiva, pa ni bila zlata. Domačinka Christin Hussong je namreč finale odprla z rekordom evropskih prvenstev (67,90) in torej vse tekmice premagala za več kot šest metrov. Srebro je pripadlo Nikoli Ogrodnikovi, na katero je Štajerka večkrat opozorila, saj je bila dobra že med sezono, trenira pa jo Jan Železny.

»Ne morem verjeti, da sem to zapravila. Ne vem, kaj sem delala pri zaletu, ne vem, ali je bila želja prevelika. Občutek sem sicer imela, da sem dobra, a ni bilo pospeška izmeta. Morda bi morala iti drugi met na vse ali nič, z večjo hitrostjo, tvegati, a sem se želela umiriti, iti tehnično dobro v met. Imela sem občutek, da bom sestavila met za 65 metrov,« Ratejeva še nekaj minut po koncu tekme ni dobro vedela, kaj se je zgodilo. Ob tem je lahko le ugotovila, da ji velike tekme niso usojene.


Tokratno 5. mesto več vredno kot v Amsterdamu


Mesto nižje od Ratejeve je končal Luka Janežič v teku na 400 metrov, a ni bil tako zelo razočaran kot reprezentančna kolegica. Bil je, ker je bila želja kolajna, a po takšni sezoni, polni poškodb, je na koncu tudi 5. mesto v Evropi dobro. »Mislim, da sem nastopil pogumno, v krivini ob prehodu v ciljno ravnino pa izgubil preveč, tam sem naredil napako, ta pa v finalu evropskega prvenstva ni dovoljena. Glede na to, da še pred tremi tedni nisem vedel, ali bom nastopil tu ali ne, je 5. mesto uspeh, vsekakor smo izvlekli maksimum. S tem sem potrdil, da sem med najboljšimi v Evropi,« je ocenil Janežič, ki je tako ponovil uvrstitev z zadnjega EP v Amsterdamu, a je zanj včerajšnje 5. mesto veliko več vredno, saj jo je dosegel v veliko močnejši konkurenci.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine