Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Pred Marquezom je zadnji trdi oreh: Spielberg

Španski motociklistični as bo v nedeljo naskakoval prvo zmago na VN Avstrije; Lorenzo k Ducatiju, Miller k Hondi?
Junaki Brna Jack Miller, Marc Marquez in Andrea Dovizioso (z leve) so pod drobnogledom tudi v Avstriji.<br />
FOTO: Motogp.com
Junaki Brna Jack Miller, Marc Marquez in Andrea Dovizioso (z leve) so pod drobnogledom tudi v Avstriji.<br /> FOTO: Motogp.com
10. 8. 2019 | 12:01
4:09
Ljubljana – Zaradi prevlade Marca Marqueza, ki se s 63 točkami prednosti po desetih od 19 dirk letošnjega SP naglo približuje šestemu šampionskemu naslovu v razredu motogp v zadnjih sedmih sezonah, zveni sila nenavadno, da je med vsemi prizorišči tudi eno, na katerem Španec še ni zmagal. To je VN Avstrije, ki se je vrnila na spored prvenstva leta 2016 z dirkališčem Red Bull Ring v Spielbergu in je od tedaj prinašala veselje le Ducatijevim adutom. Kako bo v nedeljo?

Kar 76 zmag v karieri (50 v kraljevskem razredu), od teh deset na VN Nemčije, šest v ZDA, po pet na Nizozemskem, v San Marinu in Aragoniji, po štiri v Franciji, na Češkem in Japonskem ... Marquezov seznam uspehov je dolg in impresiven, toliko bolj, ker je star šele 26 let in ga lahko izdatno podaljša. V tej sezoni deluje izjemno zrelo in spravlja tekmece v obup tudi na progah, ki so bila dolga leta vse prej kot ljuba Hondinim asom, zato ga prazen stolpec v rubriki prva mesta v Spielbergu neprijetno žuli. Pred tremi leti je bil tam šele peti (najhitrejši je bil Andrea Iannone pred Ducatijevim sotekmovalcem Andreo Doviziosom), nato pa se je moral dvakrat zadovoljiti z drugim mestom: predlani za Doviziosom in lani za Jorgejem Lorenzom.

»Res je, še vedno čakam na prvo zmago v Avstriji, a zaradi preprostega razloga – vedno se je pojavil nekdo, ki je bil hitrejši, še posebej Ducatijevi fantje, ki so bili doslej nepremagljivi v Spielbergu. Dirkališče mi je sicer všeč, saj zahteva veliko dela tako od voznika kot od motorja. Veliko je namreč odvisno od zaviranja in moči pogonskega agregata. Ne strinjam pa se, da nas čaka nova bitka med Hondo in Ducatijem. V igri bosta tudi Yamaha in Suzuki,« je prepričan Marc Marquez, ki je moral v pričakovanju nedelje odgovarjati tudi na strateška vprašanja.

Zaradi ocene, da Honda razvija svoj motor zgolj po Marquezovih potrebah in veščinah, so namreč mnogi prepričani, da je neprimerna za vse druge tekmovalce. Najnovejši dokaz je trikratni svetovni prvak Lorenzo. Še lani je zmagal na treh dirkah, po prestopu iz Ducatijevih vrst v Hondine pa se letos še ni uvrstil višje od 11. mesta. Zato so vse močnejše govorice, da se bo vrnil pod okrilje italijanskega moštva, v obratni smeri pa naj bi se podal Avstralec Jack Miller (zdaj Pramac Ducati), eden najbolj podcenjenih in najslabše plačanih dirkačev v razredu motogp.
 

Honda zahteva drzno vožnjo


»Kjer je dim, je tudi ogenj, pravijo. Toda dejstva nas hkrati prepričujejo, da Jorgeja pogodba še eno leto veže na Hondo. Dobro ga poznam, je ponosen šampion, ki ima na voljo šampionski motor, zato bi težko razumel, če bi že po nekaj mesecih obupal nad Hondo. Prepričan sem, da lahko pri nas veliko pokaže, ko se bo navadil na nove razmere. Cal Crutchlow nas je nedavno zbodel, da bo Honda imela velike težave, ko se bom poslovil, a to ni nič novega. Celo nasprotno! Hondin motor moraš zelo dobro poznati, da lahko izkoristiš njegove odlike. Je nekaj posebnega, saj moraš voziti na meji padca, da si lahko hiter, veliko moraš tvegati in biti telesno odlično pripravljen,« je prepričan Marquez.

Miller je v tej sezoni dvakrat osvojil tretje mesto (v ZDA in pred tednom dni na Češkem) in še dvakrat četrto, zato ima dobro pogajalsko izhodišče. A kot pravi, se ne namerava prenagliti: »Sprva nisem namenjal pozornosti govoricam, a zdaj vidim, da niso le plod domišljije. Osebno še vedno čakam na Ducatijevo ponudbo, videli pa bomo tudi, kaj bo rekel Lorenzo, ko se bo vrnil z zdravljenja na Maldivih, ali kjerkoli že je. Najlažje je stisniti rep med noge in narediti vzvratni korak.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine