Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Nova Zelandija zmagovalka 36. pokala Amerike

Ekipa Nove Zelandije je na 36. pokalu Amerike s 7:3 v zmagah premagala italijansko Luno Rosso in ubranila naslov.
Slavje novozelandske posadke. FOTO: Gilles Martin-raget/AFP
Slavje novozelandske posadke. FOTO: Gilles Martin-raget/AFP
M. Ž., STA
17. 3. 2021 | 07:11
2:10
Znana je odločitev o zmagovalcu 36. pokala Amerike v jadranju. Najprestižnejšo jadralsko lovoriko je osvojila posadka branilcev naslova, domača ekipa Nove Zelandije, Team New Zealand, ki je v vznemirljivem finalu s 7:3 v zmagah premagala evropskega izzivalca iz Italije Luno Rosso.

Ekipa Nove Zelandije je četrtič osvojila najprestižnejši jadralski pokal. Prvič so ga dobili leta 1995, ko so premagali Young Americo, nato so slavili leta 2000, ko premagali italijansko Luno Rosso, leta 2017 pa so bili boljši od ekipe Oracle.

Branilci naslova so dobili še deseto zmago ter s prednostjo 46 sekund premagali italijanski katamaran v pristanišču Waitemata v Aucklandu.

»To je popolnoma neresnično ... to nam pomeni največ na svetu, za nas kot ekipo,« je dejal krmar ekipe Team New Zealand Peter Burling.
 

Italijani konkurenčni v prvih šestih regatah


Posadki sta bili izenačeni 3:3, a se branilci naslova niso predali ter so vpisali še štiri zaporedne zmage. Zaradi prešibkega vetra so prireditelji v torek prestavili drugo regato dneva prestavili na sredo.

Domači ekipi je čestitala premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern: »Ekipa Nove Zelandije nas je znova naredila tako ponosne, saj je v svojih rokah ohranila pokal Amerike, ki je zdaj postal pokal Nove Zelandije.«
Italijanska Luna Rossa je dobila tri regate. FOTO: Gilles Martin-raget/AFP
Italijanska Luna Rossa je dobila tri regate. FOTO: Gilles Martin-raget/AFP


Zgodovina tega jadralskega tekmovanja se je začela leta 1851 kot regata okoli otoka Wight v Rokavskem prelivu.

Luna Rossa si je pravico nastopa v finalu priborila s prepričljivo zmago v nedavnem obračunu izzivalcev, ko je s 7:1 v zmagah ugnala britansko posadko Ineos Team.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine