Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

»Najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpijadi na Bledu«

Podčetrtek bo med 17. in 30. majem gostil evropsko prvenstvo v šahu.
Najboljša slovenska šahista sta lani postala Laura Unuk (na fotografiji) in Luka Lenič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Najboljša slovenska šahista sta lani postala Laura Unuk (na fotografiji) in Luka Lenič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
24. 2. 2020 | 11:39
24. 2. 2020 | 12:01
2:45
Podčetrtek bo med 17. in 30. majem gostil evropsko prvenstvo v šahu. Organizatorji pričakujejo, da se bo prvenstva z nagradnim skladom 100.000 evrov udeležilo okrog 400 tekmovalcev iz 45 držav, igrali pa bodo 11 krogov po švicarskem sistemu. Nagradni sklad se bo razdelil med najboljših 20 igralcev.

»EP je najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu, prihodnje leto bomo gostili še ekipno EP. Letošnje EP bo tudi kvalifikacijsko za velika tekmovanja, tudi za svetovno prvenstvo,« je poudaril predsednik Šahovske zveze Slovenije (ZS) Milan Brglez. Ta čas še ni jasno, kdo vse iz svetovnega vrha bo nastopil na EP, gotovo pa bo zaradi kvalifikacij za SP konkurenca zelo močna. Zaradi natrpanega urnika skoraj zagotovo ne bo Norvežana Magnusa Carlsena, najboljšega šahista sveta v zadnjem obdobju, ki pa bo zelo verjetno nastopil prihodnje leto na ekipnem EP.


Tekmovanje na več kot stotih deskah


»EP za posameznike je velik organizacijski zalogaj, aktivnosti pa potekajo šele od oktobra lani, ker smo prevzeli organizacijo po odpovedi prejšnjega izvajalca, Evropske šahovske akademije. Drugače bi priprave začeli bistveno prej, saj evropska zveza zahteva zelo visoka merila za izvedbo. Tekmovanje v neposrednem prenosu bo potekalo na več kot stotih deskah. Precej zahteven zalogaj je bilo tudi pridobivanje sponzorjev, proračun EP je okrog 300.000 evrov,« je pojasnila direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka ŠZS.

Matjaž Mikac, selektor slovenskih šahistov, je dejal, da bodo imeli kmalu sestanke z igralci za šahovsko olimpijado, ki bo v Moskvi med 5. in 18. avgustom letos, ter za ekipno EP prihodnje leto. Precej starejših najboljših slovenskih šahistov se počasi tekmovalno upokojuje, tako da bo imel v pomlajevanju izbrane vrste vse večjo vlogo mladinski selektor Matej Šebenik s svojo reprezentanco.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine