Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Morda ne bo treba osvojiti niti niza

Slovenske odbojkarice pred zadnjo tekmo v Izraelu na pragu drugega preboja na evropsko prvenstvo.
Sara Hutinski bo glavni slovenski adut ob mreži. FOTO: Tadej Regent/Delo
Sara Hutinski bo glavni slovenski adut ob mreži. FOTO: Tadej Regent/Delo
9. 1. 2019 | 11:01
9. 1. 2019 | 11:41
3:34
Ljubljana – Kaj lahko se zgodi, da se bo leto 2015, zgodovinsko za slovensko odbojko, letos ponovilo. Tedaj sta se obe članski reprezentanci prebili na EP, ženska sploh prvič, moška pa si je pustila sneti skalp šele v finalu. Letos imajo Slovenci kot sogostitelji vozovnico za prvenstvo že v žepu, Slovenke jo potrjujejo danes v Izraelu.

To je dvoboj zadnjega kola kvalifikacij med kandidatkama za drugo mesto skupine A, v njem pa bolje kaže izbrankam selektorja Alessandra Chiappinija. Te imajo tri točke več od današnjih gostiteljic (Ra'anana, 19), ki jim morda niti zmaga brez oddanega niza ne bi zadostovala za napredovanje, če bi Slovenke v dvoboju osvojile več kot 38 točk. V prvem medsebojnem obračunu avgusta lani v Taboru so bile prepričljivejše gostiteljice, vendar pa so Izraelke, ki imajo v svojih vrstah četrto najuspešnejšo sprejemalko kvalifikacij Katrino Zilberman, na domačem parketu nevarnejše. Prvo mesto v kvalifikacijski skupini A so si mnogo predčasno zagotovile Belgijke, ki v petih dvobojih sploh še niso oddale niza.

Če bo deloval blok (z leve Eva Mori in Tina Grudina), bo delo lažje. FOTO: Tadej Regent/Delo
Če bo deloval blok (z leve Eva Mori in Tina Grudina), bo delo lažje. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Po gladki zmagi nad Islandijo je ekipa še bolj podžgana in motivirana, da tudi v Izraelu odigra na najvišji možni ravni. Po sobotni tekmi smo opravili dva treninga in se posvetili naši igri. Pohvaliti moram odličen odnos igralk na treningu, vse so povsem osredotočene na delo. Poudarek je bil na taktiki, lahko smo zelo pozitivni. Gremo po evropsko prvenstvo. Dekleta so odločena doseči zastavljeni cilj, edini imperativ je zmaga,« je nad videnim zadovoljen Chiappini. Italijanski strokovnjak je v soboto dobil potrditev o širini klopi, saj je v začetni postavi priložnost ponudil siceršnji rezervistki, korektorki Darji Eržen, ki je svoje delo opravila odlično.


Brez olimpijskih kvalifikacij


Tako kot celotna zasedba, ki si je v polju privoščila pičlih sedem napak, v nobenem nizu več kot treh. Če bodo Slovenke v tej prvini enako uspešne tudi danes, se jim ni bati za četrto zmago v ciklusu, kaj šele za en osvojen niz, ki bi že zadostoval za napredovanje na EP. »Takoj po sobotni zmagi smo misli usmerile proti Izraelu, saj teoretično še vedno nismo uvrščene na EP. Potrebna bo popolna zbranost od prve do zadnje točke, treningi so šli po načrtih, v Izrael smo odpotovale, da bi končale začeto in se pridružile eliti stare celine,« je prepričana Anita Sobočan, verjetno najmočnejši slovenski adut pri sprejemu.

Jasno pa je že, da Slovenk zagotovo ne bo na olimpijskem turnirju prihodnje leto v Tokiu, saj se niso uvrstile na enega od šestih avgustovskih kvalifikacijskih turnirjev. Izbranci Slobodana Kovača so se, včeraj je mednarodna zveza (FIVB) potrdila sestavo kvalifikacijskih skupin, Slovenci so se znašli v »ubijalski« skupini D, v kateri bodo še svetovni prvaki Poljaki, nekdanji evropski prvaki Francozi in odpisani predstavniki preostanka sveta Tunizijci. To bo sploh edina skupina s tremi reprezentancami s stare celine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine