Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Mlade puške naj se kar repenčijo

Bliža se sezona 2020. Lewis Hamilton bo tekmecem odgovoril na stezi.
Lewis Hamilton se ne zmeni za zbadljivke mlajših tekmecev. FOTO: AFP
Lewis Hamilton se ne zmeni za zbadljivke mlajših tekmecev. FOTO: AFP
15. 2. 2020 | 18:00
4:28
Sezona 2020 v formuli 1 je že skoraj pred durmi. Testiranja v Barceloni bodo v drugi polovici najkrajšega meseca (19.–21. in 26.–28. 2), prva dirka sredi marca v Avstraliji. Sezona bo zadnja pred revolucionarnimi spremembami, kar je morda zadnja priložnost za Lewisa Hamiltona, da se s sedmim naslovom izenači z Michaelom Schumacherjem in legendarnega Nemca prehiti po številu zmag (84:91).

V sezoni 2021 bo lastnik F1 Liberty Media korenito spremenil paradni in najdražji motošport, takrat bi se utegnila razmerja sil postaviti na glavo. Vprašanje je, ali bo Hamilton, takrat pri 36 letih, še imel konkurenčen dirkalnik. Zato pa bi lahko bila prihajajoča sezona tako kot prejšnje tri njegova. Včeraj je Mercedes, ki je v zadnjih šestih sezonah, vse od začetka dobe hibridov leta 2014, vselej vpisal dvojno zmago (petkrat je bil najboljši Hamilton, leta 2016 Nico Rosberg), na zasebnem dogodku v Silverstonu predstavil nov dirkalnik, imenovan W11.

Ferrari upa, da bo končal 13-letno sušo z novim modelom SF1000. FOTO: AFP
Ferrari upa, da bo končal 13-letno sušo z novim modelom SF1000. FOTO: AFP


Gotovo bo moštvo iz Brackleyja favorit, toda Anglež bo še pod večjim pritiskom predstavnikov novega vala, v katerem izstopata 22-letnika Max Verstappen (Red Bull) in Charles Leclerc (Ferrari), za njima pa je še nekaj nadobudnih in nadarjenih dirkačev, kakršna sta Alexander Albon (Red Bull) in Lando Norris (McLaren). Seveda pa ne gre odpisati Hamiltonovega moštvenega kolega Valtterija Bottasa in dolgoletnega največjega tekmeca Sebastiana Vettla.
 

Glavni tekmec Bottas


»Občudujem zanos mladih dirkačev, ampak največjega tekmeca vidim v Valtteriju,« je dejal Hamilton in tako posredno zbodel Verstappna in Leclerca, ki ne skrivata hrepenenja, da bi ga vrgla s prestola. »Zanimive izjave slišim. Jaz sem vedno raje govoril na stezi. Takšne besede so običajno znak šibkosti,« je bil piker Anglež, ki je predstavil tudi novo čelado za sezono 2020, ki bo večinoma v belih in vijoličastih barvnih odtenkih, na njej pa bo šest zvezdic v poduk mladim puškam.

Spomnimo, Verstappen je za Hamiltona dejal, da je zelo dober dirkač, eden boljših v karavani, da je morda bog z njim, da pa on gotovo ni bog. Malce premalo spoštljivo za šestkratnega prvaka ... Da bi ohranil prednost pred izzivalci, se je Hamilton čez zimo tudi znebil nekaj kilogramov: »No, zdaj se pa res priležem kabini. Udobno mi je.«

Max Verstappen poka od samozavesti. FOTO: AFP
Max Verstappen poka od samozavesti. FOTO: AFP


Sezona 2020 naj bi imela 21 dirk, eno več kot lani, toda VN Kitajske in tudi Vietnama sta zaradi koronavirusa vprašljivi, prva je že odpovedana ali prestavljena ne neznani datum, druga, ki naj bi 4. aprila doživela premiero, še visi. Na veselje navijačev Verstappna se na koledar vrača VN Nizozemske v Zandvoortu, ne bo pa VN Nemčije.
 

Malo sprememb


V pričakovanju sprememb, ki bodo nastopile z novo vrhovno pogodbo (Concorde Agreement) med F1 in moštvi, bo tudi letos tekmovalo 10 ekip, tudi dirkaška zasedba ostaja skoraj ista. Povratnik Esteban Ocon je v Renaultu zamenjal Nica Hülkenberga, zaradi poškodovane desne roke nekonkurenčni Robert Kubica je zapustil Williams, v katerem bo debitiral 24-letni Kanadčan Nicholas Latifi.

Na prihod Schumijevega sina Micka Schumacherja, ki je lani že testiral ferrarija SF90 (letošnji model ima oznako SF1000) in sprožil veliko pompa, bo treba še počakati, če se bo sploh zgodil. Vprašanje, koliko talenta je podedoval. Prvo sezono v formuli 2 je končal na 12. mestu, če ne bo letos naredil bistvenega preskoka, bo težko dobil priložnost med elito.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine