Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Maruša Mišmaš od sebe zahtevala finale – in ga dobila

Na EP v Berlinu je slovenska atletinja dosegla sedmi kvalifikacijski čas in postavila nov državni rekord na 3000 m zapreke.
Maruši Mišmaš so vodne ovire povzročale nekaj težav. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Maruši Mišmaš so vodne ovire povzročale nekaj težav. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
J. P.
10. 8. 2018 | 15:42
10. 8. 2018 | 15:53
3:50
Berlin – Slovenska atletinja Maruša Mišmaš je na evropskem prvenstvu v Berlinu v drugi kvalifikacijski skupini teka na 3000 metrov z zaprekami zasedla šesto mesto (skupno je bila sedma med vsemi kvalifikantkami) in se z novim državnim rekordom, ki zdaj znaša 9:34,28, zanesljivo uvrstila v nedeljski (20.55) finale. Prejšnjo rekordno znamko (9:35,10) je vpisala 9. maja 2015 v Bratislavi.


Niti gledala ni na uro


»Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo v finale in državnim rekordom. V glavi sem imela zgolj teči čim bolj sproščeno, držati se prvih petih in ne izgubljati energije, kar sem mi je tudi posrečilo. Niti gledala nisem na uro. Do zadnjih 700 metrov mi ni bilo težko, nato so najboljše pospešile in sem na koncu kar trpela. Olajšanje je, saj sem finale dobesedno zahtevala od sebe. Zaradi poškodb dve leti nisem bila na velikih tekmovanjih in me je bilo kar malo strah, zato sem še toliko bolj vesela, da sem znova tu,« se je z izjavi za STA smejalo 23-letni Grosupeljčanki.


Spotaknila se je in skoraj padla


Ves čas se je sukala okrog petega mesta, le po dveh minutah je nazadovala v zelo natrpano sredino kolone. »Vedela sem, da je še daleč do cilja in da ne smem delati panike, da moram ostati sproščena in se počasi vrniti nazaj. To sem tudi storila na ravnini, prehitela nekaj tekmic in prišla v šesterico. Bilo je tudi precej prerivanja, spotaknila sem se ob tekmico in skoraj padla. Švicarka in Albanka sta narekovali dober ritem in mi ni bilo treba teči v ospredju, kar bi storila, če bi bil tek počasnejši,« je pojasnila Mišmaševa.

Maruša (desno) je popravila svoj državni rekord. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Maruša (desno) je popravila svoj državni rekord. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Težave z vodno oviro


Nekaj težav je imela pred vodno oviro, saj skoraj ni bilo kroga, v katerem bi jo prešla tekoče: »Danes vodne ovire niso bile dobre, težko izvedeš pravi korak, če imaš še pet, šest deklet okrog sebe. Sicer pa je bil tek dober, v finišu bi lahko iztisnila še malo več, a sem vedela, da je zadostovalo za finale. Če bi morala prehiteti še eno tekmovalko, bi to verjetno tudi naredila. Sem kar urujena, zadnjih 600 metrov sem morala garati,« je dodala Maruša. V finale je vodilo prvih pet mest v obeh skupinah in še pet najboljših časov. Najhitrejši v kvalifikacijah sta bili Švicarka Fabienne Schlumpf (9:32,32) in Albanka Luiza Gega (9:33,11).


Teče lahko tudi pod 9:30


Mladinska evropska podprvakinja iz Rietija leta 2013 želi svoj čas v finalu še izboljšati: »Najprej se moram spočiti, danes sem bila zelo živčna, gre le za veliko tekmo. Potem pa čakanje na ogrevanje, čakalnica pred tekmo, vse to je utrujajoče. Vse skupaj moram najprej odmisliti in se sprostiti. Nočem si niti postavljati omejitev. Tečem lahko celo pod 9:30, čemur pritrjuje tudi moj trener. Iti bom morala odločno in garati do konca. Upam, da me današnji nastop ni preveč izmučil. Državni rekord si želim popraviti za še precej več kot le za sekundo.«
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine