Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Martina Ratej z drugim kvalifikacijskim dosežkom v finale

»Zadovoljna sem, glede na vročino je daljava idealna, s prebojem v finale sem dosegla prvi cilj. Cilj je kolajna, jutri grem ponjo.«
Martina Ratej je bila najprepričljivejša v svoji skupini. FOTO: Jure Eržen/Delo
Martina Ratej je bila najprepričljivejša v svoji skupini. FOTO: Jure Eržen/Delo
J. P.
9. 8. 2018 | 15:50
9. 8. 2018 | 16:01
3:36
Berlin – Slovenska rekorderka Martina Ratej se je na atletskem evropskem prvenstvu v Berlinu uvrstila v jutrišnji (ob 20.25) finale v metu kopja. V drugem poskusu je z dolžino 61,69 metra presegla avtomatično kvalifikacijsko normo (60,50 metra), to je bil tudi drugi najboljši dosežek med vsemi tekmovalkami, je poročala STA.


Jutri bodo boljše razmere


»Zadovoljna sem, glede na vročino je daljava idealna, s prebojem v finale sem dosegla prvi cilj. Neznosno vroče je, ritem srca nabija, vse smo bolj ali manj počivale v pripravi na kvalifikacije. Zdaj drugo mesto ne pomeni nič, jutri bodo boljše razmere, hladneje bo, želim pa si končno opraviti eno pravo tekmo. Cilj je kolajna, jutri grem ponjo,« je poudarila Ratejeva.


Hussongova razred zase


Po prvem metu (58,53 metra) je bila že med dvanajsterico finalistk. Nastopila je kot osma v drugi skupini in bila tedaj skupno deseta. V drugi seriji se je prebila na vrh skupine B in tam ostala do konca zadnje, tretje serije. Boljša od nje je bila zgolj zmagovalka prve skupine Christin Hussong, ki je že v uvodnem metu zmogla 67,29 metra in le za 18 centimetrov zaostala za rekordom prvenstev Grkinje Mirele Manjani iz leta 2002.

Neja Filipič je trikrat prestopila. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Neja Filipič je trikrat prestopila. FOTO: Andrej Isaković/AFP


Na ogrevanju ni bila motivirana


»V prvi met sem šla malo ležerneje, izvedba je bila prepočasna za normo, kar sem sicer pričakovala že od prvega poskusa. Na ogrevanju na pomožnem štadionu nisem bila motivirana, vedela sem, da lahko brez polne priprave vržem prek 60 metrov, a sem se morala kar potruditi. Jutri si želim mnogo boljše ogrevanje pred tekmo,« je dodala 36-letnica.


V ožjem krogu favoritinj


Letos je že vrgla 66,10 metra daleč in domala vselej krepko presegala 60-metrsko mejo, kar ji daje večjo mirnost in sproščenost: »Cilj je kolajna, sodim v ožji krog favoritinj, sproščena se in upam, da bo jutri tudi moj dan. Pričakujem, da bo za odličje potrebno kopje vreči okrog 65 metrov.« Doslej je bila na evropskih prvenstvih najvišje na šestem mestu.


Ponesrečeni dopoldanski nastopi


Dopoldanski nastopi pa se slovenski trojici niso izšli. Žan Rudolf (Mass) je v prvem krogu teka na 800 metrov s časom 1:48,24 dosegel 21. izid, v kvalifikacijah meta diska je izpadla tudi Veronika Domjan (Ptuj), ki je za 27. mesto zmogla skoraj deset metrov manjšo daljavo od njenega izida sezone (49,89 metra), Neja Filipič (Kronos) pa je po treh prestopih ostala brez uvrstitve v skoku v daljino. Zvečer (19.57) čaka izziv v drugi polfinalni skupini še slovensko rekorderko na 400 metrov Anito Horvat (Velenje).
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine