Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Marquez iz bolnišnice po zmago za nov naslov

Motociklizem: Španski as bi lahko proslavil šesto šampionsko v razredu mogogp že na nedeljski VN Tajske.
Marca Marqueza je pred zavojem izstrelilo kot s katapultom. Foto Twitter MM
Marca Marqueza je pred zavojem izstrelilo kot s katapultom. Foto Twitter MM
5. 10. 2019 | 06:01
5. 10. 2019 | 18:13
4:06
Buriram – Po koncu niza dirk na enajstih evropskih prizoriščih se je Marc Marquez znašel v tako ugodnem položaju, da bi ga težko zapravili tudi popolni začetniki v razredu motogp. Pred zadnjimi petimi preizkušnjami SP ima namreč 98 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Andreo Doviziosom, ki bi lahko z brezhibnim finišem sezone iztržil 125 točk. Toda s hudim padcem na prvem prostem treningu pred VN Tajske bi Španec kmalu ogrozil svoj šesti šampionski naslov v zadnjih sedmih sezonah kraljevskega razreda.

Marquez je imel precejšnjo srečo, ko ga je pred zavojem izstrelilo prek njegove honde, po saltu pa je dolgo drsel po asfaltu in pesku. Odnesel jo je odnesel brez hujših poškodb in sprva zavrnil nosila, po pregledu z magnetno resonanco pa so njegovi moštveni šefi potrdili, da čuti zgolj bolečine »po bokih, hrbtu in nogah«. Diagnozo je nato potrdil španski as, saj je nastopil tudi na drugem treningu dneva in dosegel šesti čas. Še več: v bolnišnici se je pošteno razjezil na zdravnike, ker so ga s temeljitim postopkom prikrajšali za nekaj ur priprav na dirko.

»V minulih letih sem večkrat grdo padel, a že lep čas nisem tako zviška treščil ob tla kot tokrat. Bil sem nepripravljen, saj sem po prihodu iz boksa vozil dokaj počasi in mirno ter nisem pričakoval takšnega zapleta. Še zdaj ne vem točno, kaj se je zgodilo, vem le, da smo preizkusili tudi mehke gume za primer dežja in da mi je nenadoma ustavilo motor,« je pojasnil Marquez, ki se je po padcu pošteno prestrašil, saj ni mogel dihati.

»Do sape sem prišel šele po nekaj sekundah, ki so se mi vlekle kot večnost. Nato sem najbolj občutil bolečino v hrbtenici, ki pa niso nič novega za dirkača. Do nedeljskega štarta se zame ne bo veliko spremenilo. O možnih posledicah na moj položaj v SP nisem razmišljal le, ko so me z rešilcem prepeljali v bolnišnico, tam pa sem si dopovedal, da imam novo šampionsko lovoriko več ali manj že v rokah. Toda to ne pomeni, da bi užival v morebitnem porazu na dirki. Načrt zato ostaja nespremenjen. Želim izkoristiti že prvo zaključno žogo in se preseliti na Japonsko kot stari-novi prvak,« je potrdil 26-letni Katalonec, ki je na dosedanjih 14 dirkah sezone osemkrat zmagal, petkrat osvojil drugo mesto in enkrat padel; na VN ZDA, ko je imel odprto pot do novega uspeha.
 

Dovizioso že obupal


Razmer se zaveda tudi Andrea Dovizioso, ki se bo očitno tretje leto zapored moral zadovoljiti z drugim mestom v SP, njegov zaostanek pa bo bržkone precej večji kot predlani (37 točk) in lani (76). »Letos sem prikazal nekaj lepih predstav, a zmagal le dvakrat, kar ni dovolj, da bi se lahko potegoval za prvi naslov prvaka v razredu motogp. Prvenstvo je že odločeno, saj nihče ne najde načina, da bi lahko prekosil Marca. Misli sem že preusmeril na prihodnost,« se je sprijaznil 33-letni Italijan.

Vrstni red v razredu motogp pred zadnjimi petimi dirkami sezone na Tajskem, Japonskem, v Avstraliji, Maleziji in Valencii: 1. Marquez (Špa, honda) 300, 2. Dovizioso (Ita, ducati) 202, 3. Rins (Špa, suzuki) 156, 4. Petrucci (Ita, ducati) 155, 5. Viñales (Špa, yamaha) 147, 6. Rossi (Ita, yamaha), 7. Quartararo (Fra, yamaha) 123, 8. Miller (Avs, ducati) 117 …

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine