Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Le nagradni sklad je še ovira na poti do napredovanja

Od danes do nedelje na Kongresnem trgu 285 ton mivke, peščena plaža, palme, dva manjša bazena in animacija.
Tribune na Kongresnem trgu bodo sprejele 2500 ljudi. Foto Jure Eržen/Delo
Tribune na Kongresnem trgu bodo sprejele 2500 ljudi. Foto Jure Eržen/Delo
1. 8. 2018 | 15:04
3. 8. 2018 | 10:34
4:12
Ljubljana – Če dvoranska odbojka v Ljubljani, z izjemo tekem lige prvakov, nikakor ne privabi širših množic obiskovalcev, je z odbojko na mivki drugače, da bolj skorajda ne bi moglo biti. To bo od danes do nedelje dokazal mednarodni spektakel na Kongresnem trgu, ki se je v primerjavi z lani prestavil še stopničko višje – v svetovno serijo.

To seveda ne pomeni, da bo že letos v osrčju glavnega mesta tekmovalo vse, kar v svetovni odbojki na mivki nekaj pomeni, saj je tudi to tekmovanje razdeljeno na kakovostne ravni, predvsem pa po finančnem vložku. Ljubljanski turnir ob sebi nosi eno zvezdico. Kaj ga loči od dveh ali treh? »Organizacijsko ustrezamo kriterijem za turnir s tremi zvezdicami, prizorišče ravno tako, edina razlika je nagradni sklad. Mi smo pri 10.000 evrih, tri zvezdice pri 150.000 €. To bi morali še zagotoviti za napredovanje, vse ostalo je izpolnjeno. Turnir ima potencial, da postane najboljši športni dogodek v Ljubljani v poletnih mesecih, kar govorim že nekaj let, verjamem, da se bo enkrat – z močnim generalnim sponzorjem – tudi dejansko uresničilo,« poudarja Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem, organizatorja turnirja, ki bo stal približno 150.000 €.

Izvedbeno je turnir za majhno, a izjemno prizadevno in iznajdljivo ekipo velik zalogaj, ne zgolj denarno, temveč tudi praktično. Na Kongresni trg je bilo potrebno pripeljati kar 285 ton mivke (še vedno precej manj kot lani, ko je bilo potrebno pripraviti tudi ogrevalno igrišče) in postaviti celoten avditorij. »Seveda si želim, da bi bilo na obeh straneh tribun še po deset vrst več, ki bi bile zvečer pod žarometi, prepričan sem, nabito polne, vendar pa je vsaka vrsta dražja,« prizna Rožnik in dvakrat podčrta, da bo vstop prost. Dodaja, da se bodo gledalci sredi Ljubljane počutili kot v Portorožu, saj bodo prireditelji poskrbeli za peščeno plažo z ležalniki, palmami, dvema manjšima bazenoma in animacijo. Od danes do nedelje pričakujejo skupno 10.000 obiskovalcev, na tribuni je prostora za 2500 ljudi.


Slovenca prva favorita


Množičen obisk, dobra zabava in uspešen športni del prireditve – vse troje je, po Rožnikovih besedah, za prireditelje pomembno, pa tudi: »Predvsem bi radi ponudili odskočno desko domačim igralkam in igralcem, da dobijo točke v lovu za OI v Tokiu in da se pokažejo tudi slovenskemu avditoriju.« V primerjavi z lansko izvedbo, ko je bil turnir, vsaj na papirju, še stopničko nižje, se organizacijsko ni kaj prida spremenilo: »Za nas je skoraj isto. Lanski turnir je bil za nas morda še nekoliko večji zalogaj, ker je štel za najvišji razred evropske serije. Seveda pa je za Ljubljano in za nas svetovna serija še toliko boljša, saj pridejo tekmovalci z vsega sveta.« Navsezadnje pa je bil letošnji dvig ranga tekmovanja logična posledica odlično organiziranih prejšnjih izvedb, sploh lanske, ki si je prislužila nagrado Evropske odbojkarske zveze (CEV).

Turnir s po 28 dvojicami v moški in ženski konkurenci se bo s kvalifikacijami začel danes ob 10. uri v črnuškem Športnem parku Ludus, glavni del pa bo – povečini na Kongresnem trgu – na sporedu v soboto in nedeljo od 9.30 oziroma 10. ure dalje. Ženski finale bo v nedeljo ob 21. uri, moški uro pozneje. Med moškimi bosta prva favorita Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak, ki je tudi ambasador dogodka: »Turnir ima zame tudi sentimentalno noto. Veliko sem od doma, na poti in na turnirjih v tujini, dogodki v Sloveniji so torej priložnost, da domačim pokažem, zakaj me ni in kaj počnem.« Med dekleti bosta visoko merili državni prvakinji Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine