Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kritike na račun vodstva Golf zveze Slovenije

Opozicija zahteva zamenjavo vodstva Golf Zveze Slovenije. Predsednik Žiga Osterc zavrača vse očitke kot neutemeljene in neresnične.
Žiga Osterc se po prvem letu vodenja GZS otepa številnih očitkov in obtožb.
Žiga Osterc se po prvem letu vodenja GZS otepa številnih očitkov in obtožb.
13. 1. 2021 | 10:00
3:30
Ljubljana – Del slovenskih golfistov, ki predstavlja vsaj tretjino glasov skupščine Golf zveze Slovenije GZS), glasno izraža nezadovoljstvo z vodstvom krovne organizacije. Predsedniku GZS Žigi Ostercu in izvršnemu odboru očitajo številne kršitve statuta GZS, netransparentno in neodgovorno vodenje zveze, na prvega moža pa letijo tudi obtožbe o navzkrižju interesov. Zato so se odločili sklicati izredno skupščino za četrtek, 14. januarja.

Osterc v imenu GZS odgovarja, »da izredna skupščina ni bila sklicana v skladu z veljavnim statutom GZS, zato ne more sprejemati pravno zavezujočih oziroma učinkujočih aktov.«


Proti gospodarskim družbam v GZS


Na drugi strani opozicija ocenjuje, da so odločitve, sprejete na korespondenčni redni letni skupščini GZS decembra 2020 neveljavne, saj je bila skupščina izvedena v nasprotju z akti GZS. Obe strani sta v interpretacijo pravil vključili pravnike, kar dodatno pregreva ozračje. Nezadovoljna skupina klubov, ki jih zastopa GK Smlednik s predsednikom Marjanom Babičem, vodstvo zveze opozarja, da je omogočilo članstvo v organizaciji gospodarskim družbam, kar je po njihovem v nasprotju z določili statuta GZS in zakonom o društvih. S tem naj bi predsednik pridobil sedem glasov na skupščini (81 namesto 74).


Podpredsednica Markolijeva odstopila


Pobudniki sprememb v vrhu slovenskega golfa razkrivajo, "da ima predsednik GZS preko lastnega podjetja Hardlab d.o.o. sklenjeno pogodbo z Golf zvezo Slovenije za vzdrževanje spletne strani www.golfportal.si. Ob prevzemu funkcije predsednika GZS slednji ni seznanil članov izvršnega odbora o morebitnih konfliktih interesov, ki nastajajo pri poslovanju med GZS in podjetji v njegovi lasti ali lasti njegovih družinskih članov."

Nezadovoljne člane moti tudi, da ni znana natančna višina vseh sponzorskih pogodb. Verjamejo v skorajšnjo izvedbo volilne skupščine, za predsednika GZS bodo predlagali Iztoka Kraševca (GK Kranj), zavzemajo pa se tudi za drugačno sestavo izvršnega odbora. Iz tega je izstopila Sabina Markoli, predsednica GK Ptuj, ki je bila tudi podpredsednica GZS.


Vodstvo: Očitki so neutemeljeni


Vodstvo GZS sporoča: "Vsi očitki so že bili obravnavani in preverjeni s strani nadzornega odbora GZS in odbora za finance, ki pa sta ugotovila, da so očitki, v pravnem, pogodbenem in finančnem smislu, popolnoma neutemeljeni in da gre za neresnične trditve.« Žiga Osterc, sicer tudi predsednik GK Par 3, je vodstvene vajeti krovne organizacije prevzel na izredni skupščini decembra 2019, ko je nasledil Marijana Jurenca.

Po podatkih GZS je bilo lani aktivnih 45 klubov s 4519 člani. Največji klubi so Arboretum (562 članov), Ptuj (350) in Lipica (334). Osterc, njegov klub šteje 28 članov, si je zadal, da bi ob koncu njegovega štiriletnega predsedovanja palice vihtelo 20.000 golfistov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine