Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kauzer zelo hiter tudi z novim veslom

V polfinalu svetovnega prvenstva sedem slovenskih slalomistov.
Peter Kauzer ni v kvalifikacijah ničesar prepustil naključju. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Peter Kauzer ni v kvalifikacijah ničesar prepustil naključju. FOTO: Nina Jelenc/KZS
27. 9. 2019 | 03:45
27. 9. 2019 | 18:45
4:01
Seu d'Urgell – Po drugem dnevu kvalifikacij posameznikov na svetovnem prvenstvu za slalomiste na divjih vodah se je število slovenskih udeležencev polfinala povečalo na sedem čolnov v vseh štirih kategorijah. Med najboljše so se uvrstili tudi vsi trije kajakaši s Petrom Kauzerjem na čelu in kanuistka Alja Kozorog, ki jih v nedeljo čaka dan D – boj za kolajne in olimpijske kvote.

Kvalifikacijska tekma je bila ogrevalna ovira za Kauzerja. Srebrni olimpijec iz Ria in dvakratni šampion zemeljske oble je rutinirano preveslal progo s šestim časom med 116 nastopajočimi (1,95 sekunde za Slovakom Jakubom Grigarjem, ki je bil najhitrejši) in se brezskrbno prebil med 30 asov, ki so se že na prvi progi uvrstili v polfinale.

»Dobro sem se počutil in v zgornjem delu sem se pognal tako, kot se moraš na tukajšnji progi. Od sedmih vratic naprej pa sem veslal zelo nadzorovano. Nisem tvegal, da mi ne bi bilo treba še enkrat na štart. Malo me je sicer metalo z idealne linije, a sem dobro vedel, da imam polfinale v žepu. Dobro se je obnesla tudi zamenjava vesla, ki se mi je polomilo med moštveno tekmo. Nanj sem bil navezan kot ata na mamo, saj sem ga uporabljal od evropskega prvenstva 2016 v Liptovskem Mikulašu. Sredina nezgoda je bila očitno znak, da ga moram zamenjati. Novo veslo je malo trše, toda za zdaj je v redu,« se je pošalil Hrastničan, ki je pred dvema tednoma praznoval deseto obletnico svojega prvega naslova svetovnega prvaka. Osvojil ga je prav v Seu d'Urgellu.

Na prvi progi sta bila preostala slovenska kajakaša bistveno počasnejša. Martin Srabotnik je bil 47., Niko Testen pa 51., vendar sta vse nadomestila na popravnem izpitu. V odsotnosti najboljše trideseterice dneva je bil Testen prvi, Srabotnik drugi, tako da sta se pridružila kanuistki Alji Kozorog, ki si je s 25. rezultatom prve proge in 8. druge zagotovila mesto v polfinalu. Debitantki na članskih svetovnih prvenstvih Eva Alina Hočevar (21. in 14.), ki ji je spodletelo prvič v sezoni, in Lea Novak (45. in 16.) sta bili dvakrat prepočasni.
 

Kajakašice že s kvoto za OI


Polfinale bodo že jutri okusili kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter kajakašica Eva Terčelj, ki imajo pred seboj kar nekaj vmesnih ciljev. Prvi je preboj v finalno deseterico, osrednji seveda spopad za kolajne, tretji pa zagotovitev nacionalnih kvot za OI 2020 v Tokiu. Na letošnjem SP jih bodo razdelili po 18 za kajakaše in kajakašice ter po 11 za kanuiste in kanuistke, vsaka država pa si lahko v najboljšem primeru privesla le po eno v vsaki kategoriji. Po zaslugi Terčeljeve so kajakašice že pridobile kvoto, saj bo v finalu zastopanih 18 držav. Pri kajakaših je ostalo v igri 21 držav, pri kanuistkah 18, pri kanuistih pa 15. Najtežja naloga torej čaka Kozorogovo, saj bi mora prekositi tekmice iz vsaj sedmih držav. Po SP bo na voljo le še pet olimpijskih kvot v vsaki disciplini, le po ena za vsako celino.

»Na zadnjih tekmah svetovnega pokala mi nikakor ni šlo od rok, bila sem utrujena in zmedena. Zato sem toliko bolj vesela, ker mi je uspelo na vrhuncu sezone. Poskušala sem razmišljati, da je SP tekma kot vse druge. V nedeljo bom štartala še s toliko večjim veseljem,« je poudarila Alja Kozorog, 22-letna tekmovalka KKK Soške elektrarne.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine