Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kakšno je razmerje moči v svetovnem šahu

Velemojster Matej Šebenik o letošnjem dvoboju za naslov svetovnega prvaka.
Magnus Carlsen in Fabiano Caruana med eno od partij. FOTO: Paul Childs/Reuters
Magnus Carlsen in Fabiano Caruana med eno od partij. FOTO: Paul Childs/Reuters
Matej Šebenik
16. 2. 2021 | 15:00
3:47
Svetovna šahovska federacije (FIDE) je uradno obelodanila datum in mesto letošnjega dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Kot se je napovedovalo, bo ta potekal v Dubaju v okviru svetovne razstave Expo, in sicer od 24. novembra do 16. decembra. Tokratna povezava šaha in človeških ustvarjalnih dosežkov na enem mestu vleče jasne vzporednice z davnim letom 1851 in londonsko »Veliko razstavo« vrhuncev industrijske revolucije, ko je bil pod taktirko Howarda Stauntona organiziran prvi uradni mednarodni šahovski turnir.

Tekmeca v tokratnem dvoboju bosta igrala 14 partij, dve več kot v vseh dvobojih od leta 2006. FIDE želi na ta način pri akterjih spodbuditi večjo pripravljenost za določena tveganja, potem ko se je v rednem delu zadnjega dvoboja med Magnusom Carlsenom in Fabianom Caruano vseh dvanajst partij končalo z remijem. Protagonista bosta hkrati za dodaten trud tudi bogato nagrajena – nagradni sklad bo tokrat znašal dva milijona evrov, še enkrat toliko kot v omenjenem londonskem obračunu med Carlsenom in Caruano.


Svetovni prvak v zadnjem obdobju ne blesti


Zadnja neznanka glede najpomembnejšega šahovskega dogodka letošnjega leta naj bi postala jasna do konca aprila. FIDE namreč napoveduje, da bo do takrat izpeljala drugo polovico kandidatskega turnirja, ki ga je bila lanskega marca zaradi pandemije prisiljena prekiniti in bomo tako (končno) dobili tudi ime izzivalca.

In kakšno je trenutno razmerje moči v svetovnem vrhu? Svetovni prvak v zadnjem obdobju ne blesti, tako njegova igra kot rezultati kažejo na to, da se nahaja v krizi. To odkrito priznava tudi sam. Na nedavno končanem turnirju v Wijk aan Zeeju je s šestim mestom dosegel svojo drugo najslabšo uvrstitev na prizorišču, kjer ima sicer rekordnih sedem zmag. Je svetovni prvak, potem ko je pred nekaj meseci dopolnil 30 let, postal ranljiv in to morda pomeni čas za menjavo na šahovskem Olimpu?

Iranski čudežni deček Alireza Firouzja (levo) in svetovni prvak Magnus Carlsen. FOTO: Remko De Waal/AFP
Iranski čudežni deček Alireza Firouzja (levo) in svetovni prvak Magnus Carlsen. FOTO: Remko De Waal/AFP


Da bi konec leta v Dubaju lahko dobili novega šahovskega kralja, se kljub vsemu zdi malo verjetno. Razlog tiči predvsem v glavnih konkurentih, saj v zadnjem obdobju nihče izmed njih ni uspel konstantno držati Carlsenu vsaj približno enakovredne ravni glede ratinga in turnirskih rezultatov.


Fabiano Caruana ima realne možnosti, da ga strmoglavi s prestola


Pred nadaljevanjem kandidatskega turnirja sta v najboljšem položaju Rus Jan Nepomnjašči in Francoz Vachier Lagrave, ki sta sicer sposobna velikih dosežkov, toda verjetno premalo konstantna za tako dolg in zahteven dvoboj. Slednji se ob tem sooča tudi s katastrofalno popotnico turnirja v Wijk aan Zeeju, kjer je končal na predzadnjem mestu in izgubil ogromno ratinga.

Nizozemec Aniš Giri je bil na domačem turnirju blizu zmage, a tako kot pogosto doslej mu je zmanjkalo nekaj odločnosti in tekmovalnih kvalitet, zaradi česar svojega izjemnega znanja ne more unovčiti za več turnirskih zmag in bo ravno zaradi tega tudi težko slavil proti tako izkušenemu in pragmatičnemu igralcu, kot je aktualni svetovni prvak.

Njegov zadnji izzivalec Fabiano Caruana, ki je pred tremi leti klonil šele v podaljških, se tudi tokrat zdi najnevarnejši tekmec in edini, ki ima realne možnosti, da ga strmoglavi s prestola. Točka zaostanka za vodilnimi na kandidatskem turnirju ni nenadomestljiva, bogatejši za izkušnje iz prvega dvoboja pa bi lahko poskrbel za vsaj še en izjemno zanimiv spopad.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine