Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Je prišel čas, da bo na dirki končno zavladal Mir?

Pred VN Francije dirkači negotovo pogledujejo proti nebu in se sprašujejo, kdo bo tokrat skočil na vrh v kraljevskem razredu.
Joan Mir (36) na treningih in v kvalifikacijah v Le Mansu ni tvegal. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP
Joan Mir (36) na treningih in v kvalifikacijah v Le Mansu ni tvegal. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP
11. 10. 2020 | 06:00
3:30
Le Mans – Na prvih dveh treningih pred nedeljsko veliko Francije je dirkačem izdatno nagajalo vreme. Mešane razmere na progi, na kateri so bili nekateri odseki suhi, drugi po povsem mokri, pa niso bile po okusu vodilnih v sezoni. Francoz Fabio Quartararo je potrdil svojo kakovost šele v kvalifikacijah in si pridirkal prvi štartni položaj, Španec Joan Mir pa se ni prepustil skušnjavi in tveganju pred tremi zaporednimi dirkami v treh koncih tedna.

Med čakanjem na okrevanje kralja motogp Marca Marqueza, ki bo izpustil tudi deveto postajo v prvenstvu, je razpredelnica uspehov zelo nenavadna. Več kot eno zmago je doslej dosegel le Quartararo, toda poleg dveh podvigov v Jerezu in enega v Barceloni nima več uvrstitve med trojico najboljših. Še bolj nestanovitna sta Maverick Viñales in Andrea Dovizioso, zato se lahko Mir brez težav brani drugo mesto v SP, čeprav še nima zmage, dvakrat pa niti ni dokončal dirke.

Fabio Quartararo bo danes lovil četrto zmago v sezoni. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Fabio Quartararo bo danes lovil četrto zmago v sezoni. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Zato pa se je lahko v zadnjih petih nastopih pohvalil z tremi drugimi mesti, enim tretjim in enim četrtim, po katerih za Quartararojem zaostaja le še za osem točk. Ni slabo, če upoštevamo, da pri 23 letih šele drugo sezono tekmuje v kraljevski konkurenci. Lani je bil 12. v končni razvrstitvi, najvišje pa se je prebil v Avstraliji, kjer je bil peti. Je Le Mans pravšnje prizorišče za njegovo krstno zmago v razredu motogp, ki je po mnenju strokovnjakov le še vprašanje časa? Vidijo ga celo v med najresnejšimi kandidati za naslov svetovnega prvaka, ki ga je pred tremi leti okusil v prvenstvu moto3.
 

Rossi za zgled


»Lepo je prisluhniti takšnim pohvalam. Tudi jaz bi rad osvojil šampionsko lovoriko, vendar to ni moja ključna prioriteta, na katero bi se osredotočil. Razmišljam zgolj o naslednji dirki, o izboljšanju moje vožnje, ki mi bo prinesla prvo zmago, hkrati pa poskušam ohraniti stalno visoko raven. Če mi bo uspelo, se bom približal naslovu prvaka, kar bo izjemno težko, čeprav letos ni Marca med nami. Z njim pa bi bilo vse skupaj povsem drugače,« razmišlja Mir, a ne zavrača možnosti, da bi lahko prvi prelomni korak storil prav na VN Francije.

»Morda, vendar bo marsikaj odvisno tudi od vremena, saj dirjanje v dežju ni ravno moja največja odlika. Pravijo mi, da nas v nedeljo ne bo premočilo, ne bo pa nikakršna tragedija, če bom moral še malo počakati. Doslej se mi je vse odvijalo z veliko naglico. Ko je Valentino Rossi dobil prvo dirko v razredu do 125 ccm, sem se jaz komaj rodil, zdaj pa me omenjajo z njim v istem stavku. On je najlepši zgled, kako se mora motociklist nenehno prilagajati na razvoj panoge in tehnike,« ocenjuje dirkač iz Palme de Mallorce, ki v nižjih kategorijah branil barve Honde, KTM in Kalexa, v razredu motogp pa zastopa Suzuki skupaj z rojakom Alexom Rinsom. V moštveni preglednici SP sta trenutno druga za Petronasom Yamaho s Quartararojem in Francom Morbidellijem, vendar še zdaleč nista rekla zanje besede.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine