Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Italija deseta žrtev Slovenije v ligi narodov

Azzurri so v Stožicah padli z izidom 0:3, slovenski odbojkarji so Italijane tudi prehiteli na drugem mestu na svetovni lestvici.
Nova zmaga, novo veselje. FOTO: Volleyballworld
Nova zmaga, novo veselje. FOTO: Volleyballworld
Š. R., STA
22. 6. 2024 | 22:16
23. 6. 2024 | 18:57
5:27

Slovenski odbojkarji so le še korak do prvega mesta po rednem delu lige narodov. Na svoji enajsti tekmi so še desetič zmagali, deseta žrtev je bila Italija, aktualni svetovni prvak. Izid tekme je bil 3:0 (19, 21, 19), z gladko zmago pa so Slovenci Italijane prehiteli tudi na drugem mestu svetovne jakostne lestvice.

Italijani v Ljubljani sicer niso bili v popolni postavi, a to ne zmanjšuje slovenskega uspeha, saj imajo velik nabor kakovostnih igralcev. A njihova rezervna ekipa pred polnimi Stožicami ni imela nikakršnih možnosti. Slovenci so igrali zanesljivo, brez večjih nihanj, malo so jim pomagali tudi tekmeci, ki so storili veliko napak s servisi. Zmagovalec ni bil niti za trenutek vprašljiv, Slovenci so imeli tudi brez lažje poškodovanega Alena Pajenka v vseh nizih nadzor nad rezultatom od začetka pa do konca tekme in prišli do prepričljive zmage.

Slovenska reprezentanca prvič v Stožicah tekme ni začela v običajni postavi. Srednji bloker Alen Pajenk je imel namreč težavo z mišico, zato selektor Gheorghe Creţu ni želel tvegati in ga ni uvrstil v ekipo. Namesto njega je v prvo postavo postavil Saša Štalekarja, na klop pa prvič letos tudi povratnika Roka Možiča. A še bolj oslabljena je bila italijanska vrsta, v Ljubljano je prišla brez številnih nosilcev, kar pa Slovencev ni zavedlo. Zavedali so se, da imajo tako velik nabor igralcev, da bi lahko sestavili tri kakovostne ekipe.

Brez črnih lukenj

Slovenskim odbojkarjem se je izpolnila tudi želja, da igrajo pred povsem polno dvorano. Zgodovina je pokazala, da v njej v takem vzdušju preprosto ne morejo igrati slabo in to so tokrat le dokazali. Od začetka do konca so imeli niti igre v svojih rokah, igrali so zanesljivo, brez črnih lukenj.

V prvem nizu so Slovenci vodili od začetka do konca, prvo občutnejšo prednost so si priigrali pri izidu 16:12, potem ko je dve zaporedni točki dosegel Jan Kozamernik, drugo s blokom. Po njem se Italijani niso več približali, as Klemna Čebulja je pomenil vodstvo s 24:18, drugo zaključno žogo so tudi izkoristili.

V drugem nizu so z asom Čebulja povedli s 6:2, tekmec jih je sicer lovil, na 16. tudi ujel, a spet je bil Čebulj tisti, ki je začel novo odlično obdobje slovenske ekipe. Z blokom za 25:21 ga je končal Tonček Štern. Tudi tretjem nizu so Slovenci takoj zanesljivo povedli, nato pa zaigrali še za gledalce. Na noge so jih spravljali z atraktivnimi akcijami in tudi z borbenostjo v obrambi. Svetovni prvaki niso imeli nikakršnih možnosti za preobrat.

»Vedeli smo, da če jih hočemo premagati, moramo nanje pritisniti od začetka. Ni lahko igrati pred toliko gledalci in z ekipo, ki je ne pričakuješ na igrišču, zato sem vesel, da smo ostali zbrani do konca in zmagali,« je dejal selektor Creţu. Tonček Štern je dodal: »Naš pristop je bil zelo dober. Ppritisnili smo jih s servisom in napadom ter ob tem odigrali še zelo dobro blok-obrambo. Res je, da je pri Italijanih manjkalo kar nekaj igralcev, a tudi ti, ki so igrali, prihajajo iz zelo dobrih klubov. Nismo jim pustili dihati in na koncu zasluženo zmagali.«

Sašo Štalekar pa: »Igrali smo v fantastičnem vzdušju, ki ga je težko opisati. Menim, da si ga bom zapomnil do konca življenja. Navkljub dejstvu, da Italijani niso igrali v prvi postavi, to ne pomeni, da kot ekipa niso močni, saj imajo tako širok kader, da tudi ob menjavi nekaj igralcev njihova raven igre pretirano ne pade.«

Zadnji tekmec izbrancev Gheorgeja Creţuja bojo v nedeljo Srbi, ki se še borijo za nastop na olimpijskih igrah. Slovenci bi si s kakršno koli zmago zagotovili prvo mesto po rednem delu lige in vsaj na papirju najboljši izhodiščni položaj pred zaključnim turnirjem v Lodžu.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine