Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Herlings: Gajser lahko zmaga tudi na mivki

Lanski svetovni prvak v MXGP Jeffrey Herlings dobro ve, kako se na zmagovalnem valu počuti Tim Gajser.
Tim Gajser je penino na najvišji stopnički letos odpiral štirikrat. FOTO: HRC
Tim Gajser je penino na najvišji stopnički letos odpiral štirikrat. FOTO: HRC
15. 6. 2019 | 09:00
4:20
Tim Gajser bo na jutrišnji dirki (ob 13. in 16. uri) v MXGP prvič po dveh letih štartal kot vodilni v svetovnem prvenstvu. Na zadnjih treh preizkušnjah, v šestih zaporednih vožnjah, je bil nepremagljiv. »Ena stvar je, ki je ni mogoče natrenirati. To je samozavest. Gajser jo zdaj ima. Zelo dobro vem, kako se počuti. Ko ujameš zmagovalni val, te težko kdorkoli spravi z njega,« je za spletno stran MxLarge razmišljal lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings.

Za motokrosisti v eliti je osem dirk, štiri je dobil Antonio Cairoli, štiri Gajser. Haloški bencinski as je po preizkušnji v Rusiji pred tednom dni izrinil s položaja vodilnega v skupnem seštevku izkušenega Cairolija, najstarejšega v karavani, ki bi se z desetim naslovom svetovnega prvaka izenačil z rekorderjem Stefanom Evertsom. Legendarni Italijan za Gajserjem zaostaja za 13 točk, sezona bo še dolga, prvenstvo bo z jutrišnjo dirko v Latviji ravno na polovici.

Timu Gajserju se letos ni izšlo le v Mantovi. Po tisti dirki se je začel njegov zmagovalni niz. FOTO: Leon Vidic/Delo
Timu Gajserju se letos ni izšlo le v Mantovi. Po tisti dirki se je začel njegov zmagovalni niz. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prizorišče v Kegumsu, kjer bosta slovenske barve zastopala še Klemen Gerčar (MXGP) in Jan Pancar (MX2), je peščeno, neprimerno mehkejše od zadnjih treh podlag, na katerih je kraljeval Gajser. Toda dvakratni svetovni prvak si je po nizu treh zmag močno okrepil samozaupanje, pa tudi v pripravljalnem obdobju se je veliko posvečal vadbi na peščenem terenu.

»Dobro se spomnim, kako zelo samozavesten izgleda Gajser. S takšno psihično trdnostjo lahko zmaga tudi na mivki, ki ni njegova najljubša podlaga,« je prepričan Herlings, ki je zaznamoval lansko sezono, v kateri mu nihče ni prišel blizu. Opozoril je še, da bodo naslednja štiri prizorišča, ki se jih bo lotila karavana po dirki v Latviji (Teutschenthal, dvakrat Indonezija, Loket), povsem pisana na kožo Gajserju. »Tudi pri štartih je vse boljši in Cairoli bo imel v boju z njim na prihajajočih dirkah zelo težko nalogo,« je dvobojevanje med dirkačema, ki letos izstopata v boju za naslov, komentiral Herlings.
 

Gajserja ne bo ogrožal


Po njegovem mnenju bo 33-letni Italijan zelo težko ujel stik z Gajserjem, če ta konec tedna ne bo premagal slovenskega asa. »Tim je letos res hiter, tudi Tony, ampak vedeti moramo, da bo letos dopolnil 34 let in da nič ni večno. V tem poslu je 17 oziroma 18 let. Če ne bo letos osvojil desetega naslova, bo postajalo vse težje,« je poudaril povratnik po poškodbi stopala, ki se je ob prvem letošnjem snidenju s tekmeci pred tednom dni izstrelil tik pod zmagovalni oder. Opozoril je še, da bo moral Gajser kljub trenutni izjemni formi ohraniti močno osredotočenost.

Antonio Cairoli je letos zmagal štirikrat. Gajser ga je izrinil z vodilnega položaja v prvenstvu na prejšnji dirki v Rusiji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Antonio Cairoli je letos zmagal štirikrat. Gajser ga je izrinil z vodilnega položaja v prvenstvu na prejšnji dirki v Rusiji. FOTO: Leon Vidic/Delo


Sam bi se rad jutri povzpel na stopničke, na mivki je vedno kraljeval, tretje mesto bi bilo odlično, je dejal Herlings, za katerega je znano, da ga ne zanima nič drugega kot zmage, a zaradi težke poškodbe stopala mora ohranjati potrpežljivost. Kako se bo kosal z Gajserjem, ko se bo vrnil na svojo raven? »Težko ocenim, saj lani Tim ni bil tako dober kot letos,« je odgovoril. Računa, da bo po dirkah v Indoneziji spet »stari, dobri« Herlings.

»Komaj čakam, da se spopadeva,« je dejal. Jasno je, da bo čim prej hotel ujeti najmočnejšega v SP. »On se bo boril za naslov, jaz pa ne bom imel česa izgubiti. Zelo nespametno bi bilo, če bi se dvobojeval z mano. Če si bom povrnil hitrost in bom boljši, z menoj ne bo imel skrbi, saj tudi če dobim vsako vožnjo do konca sezone, letos nimam več možnosti za naslov,« je še povedal Herlings.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine