Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Giuliani kljub porazu miren

Slovenci skupinski del EP sklenili s porazom z Italijani, v osmini finala očitno nov sosedski obračun.
Klemen Čebulj proti razigranim Italijanom ni imel najboljšega dneva. FOTO: CEV
Klemen Čebulj proti razigranim Italijanom ni imel najboljšega dneva. FOTO: CEV
8. 9. 2021 | 20:51
4:29
Italijanska reprezentanca je evropska prvakinja v nogometu, odbojkarski azzurri pa so na evropskem prvenstvu tudi pokazali, da so iz zelo kakovostnega testa. To je na svoji koži občutila slovenska izbrana vrsta, v svoji zadnji tekmi v skupini B starocelinskega tekmovanja je izgubila z 0:3 (–25, –20, –23) in bo najverjetneje zasedla drugo mesto v svoji predtekmovalni skupini.

Drugo mesto je namreč še odvisno od današnjega dvoboja med že prvouvrščeno Italijo, na EP nastopa v pomlajeni zasedbi, in tretjeuvrščeno Češko, ki bi z zmago s 3:0 ali 3:1 še lahko prehitela Slovenijo. No, v primeru drugega mesta bi se izbranci selektorja Alberta Giulianija v osmini finala v ponedeljek, prav tako v Ostravi, pomerili s tretjeuvrščeno reprezentanco iz skupine D. To pa je ... brez šale, po nogometnem obračunu med Hrvaško in Slovenijo v Splitu nas očitno čaka še odbojkarski.
 

Usodni Michieletto


Kje so razlogi za poraz Slovenije proti razigranim Italijanom? Šepal je sprejem, tudi napad ni bil na običajni ravni. Tine Urnaut je imel uspešnost v napadu na odstotni številki 29, Klemen Čebulj 38, Tonček Štern 40. Pri azzurrih je bil le en igralec pod 50-odstotnim izkoristkom v napadu, to pove vse. Še posebej je bil neugoden levoroki sprejemalec Alessandro Michieletto; denimo na sredini mreže ga je pri njegovem napadu skušal blokirati Jan Kozamernik, a je je šel preveč na svojo levo stran, to bi bilo prav za ustavitev desnorokega sprejemalca, Michieletto pa je izrabljal prednost, da je levičar.

Kapetan Tine Urnaut računa na zbranost ekipe v tekmah na izločanje. FOTO: CEV
Kapetan Tine Urnaut računa na zbranost ekipe v tekmah na izločanje. FOTO: CEV


Italijani so zbrali 11 blokov, Slovenija 6, v prvem nizu je bilo razmerje v tej igralni prvini 5:1 za naše zahodne sosede. Ti so dosegli šest asov, Slovenci tri. Pri teh je bilo tudi veliko nezbranosti in napak na začetku drugega niza. Italija je prešla v vodstvo s 6:1, nakar so Giulianijevi varovanci vse zasukali v svoj prid, 10:8 je bilo, a nihanje ni naplavljalo vode na slovenski mlin. Selektor je tako v drugem nizu namesto podajalca Dejana Vinčića v igro poslal Gregorja Ropreta, namesto sprejemalca Čebulja Roka Možiča, v tretjem namesto srednjega blokerja Jana Kozamernika Matica Videčnika. Tudi Alen Šket je vstopil na igrišče.
 

Brez moči in energije


»Moji igralci so bili na tretji tekmi v prav toliko dneh brez moči in energije. Italija je bila dan pred tekmo prosta, kar seveda ni enako. Na tekmi proti Bolgariji smo porabili veliko energije, zlasti psihično smo se izpraznili. Sicer pa proti Italiji nismo igrali dobro v napadu. Nekajkrat se v napadalni akciji tudi nismo odločili pravilno, nismo igrali dovolj močno. A sem miren, saj fantje dvigujejo svojo raven igre in verjamem, da bomo pripravljeni za osmino finala,« je menil selektor Giuliani.



»Kaznovalo nas je dejstvo, da za nadaljnji potek tekme nismo znali izrabiti priložnosti za uspešen zaključek prvega niza. Nismo bili pravšnje učinkoviti v vseh prvinah. V izločilnih bojih bo najpomembnejše spet tisto, kar se bo dogajalo na naši strani mreže,« je ocenil kapetan Tine Urnaut. Tonček Štern pa je ugotavljal: »Italijani so odigrali na res visoki ravni, sami pa smo storili kakšno napako preveč. Menim, da tudi taktično nismo najbolje odigrali te tekme. Sicer pa najpomembnejši dvoboji, v katerih ne bo več popravnega izpita, šele prihajajo.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine